Brage Tellebon January 10, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I timen vi hadde med Arne Krokan på torsdag, gikk vi gjennom en del teknologier og hvordan de er med på å påvirke livene våre, og hvordan de senere kommer til å forandre verden. Jeg har stor interesse for teknologi og akkurat denne typen ting. Spesielt er jeg interessert i hvordan kunstig intelligens brukes til å forenkle jobber som før var veldig krevende. Jeg synes dette er spennende av flere grunner, men trolig den største grunnen er den usikkerheten som finnes rundt alt dette i forhold til hvordan det vil påvirke arbeidsløshet. 

I 1915 var heste populasjonen den største den noensinne hadde vært, og dette var også siste gangen den ville være så stor. På starten av 1900 tallet var New York fullt av hester og vogner som daglig fraktet mennesker og varer rundt hele byen. Innen 1920 var dette tallet drastisk redusert og nesten ingen hester kunne bli sett ute på gatene. Hesten gikk nå for første gang arbeidsløs på grunn av bilen. 

Vi mennesker har alltid vært smarte når det kommer til å gjøre livene våre enklere og bedre. Med oppfinnelsen av mekaniske muskler har vi spart oss for mye tungt arbeid som aldri kunne blitt gjort uten. Vi ser også at mekaniske hjerner i dag har tatt over mange jobber og igjen gjør livene våre enklere. Men det vi også ser, og ikke er forberedt på, er når de kommer inn for fullt og tar over de største delene av jobbmarkedet. På samme måte som bilen dyttet hesten ut av veien, vil autonome biler skvise sjåføren ut av setet. Det vil si at et av de mest vanlige yrkene i hele verden snart vil bli borte fra markedet og flere millioner vil gå arbeidsløse. Taxisjåfører, lastebilførere, og egentlig alle tenkelige jobber hvor noen sitter bak et ratt.

Den største kostnaden for et transportselskap er føreren. Sjåfører trenger fri. De trenger pauser til å spise, sove og gå på toalettet. Men en autonom bil trenger ingen pauser. Den har heller ingen mulighet til å sovne bak rattet eller være uforsiktig og forårsake ulykker på denne måten. Det vil si det blir mye mindre kostnader for alle involvert. En ulykke koster mye tid og penger, noe som et hvert selskap ikke vil skal skje. Og den som kanskje blir mest glad for autonome biler er forsikringsselskapene. Bedrifter som betaler store summer for å holde kjøretøyene sine forsikret uten at de noen gang havner i en situasjon hvor forsikringsselskapet trenger å utbetale noe. For saken er at autonome biler ikke trenger å være perfekte, bare bedre enn mennesker, og det er ikke vanskelig. Du tenker kanskje det er lenge til de tar oss igjen når det kommer til kjøreferdigheter, men de har allerede gjort det. 

Vi tenker kanskje at det ikke vil skje så fort, vi tar jo vare på hverandre, og vi vil ikke at arbeidsledigheten skal gå opp. Men når en bedrift ikke lenger kan konkurrere med autonome selskaper vil de også gjøre byttet.

Autonome biler har allerede kjørt tusenvis av kilometer, kyst til kyst, i USA, fraktet store mengder varer, og transportert utallige mennesker. Det er beregnet at innen år 2030 vil 95% av alle biler være autonome, og vi er ikke forberedt på å håndtere det.

Lenker:
Humans Need Not Apply, Youtube video av CGP GREY