Karoline1284 februar 26, 2022

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Hver gang vi foretar et kjøp eller en annen utløsende handling, går vi gjennom en beslutningsreise. Det kan være nøye tenkt gjennom eller spontant. En beslutningsreise består av noen steg du gjør både før og etter kjøp. Du erkjenner først at du har et problem eller et behov, deretter søker du informasjon som kan hjelpe deg mot valget, du tenker på litt ulike alternativer og deretter fatter du et valg. Etter kjøpet evaluerer du også det du har kjøpt. Levde det opp til forventningene eller ikke?

Vi må bli mer opptatte av kundenes kjøpsprosesser enn våre egne  salgsprosesser – Veien til lønnsom vekst
Hentet fra: Tristeinene.com

Problemerkjennelse

Problemerkjennelse er rett og slett det punktet hvor du innser at du har et ønske eller behov for noe. I mitt tilfelle var det et ekstra møbel til min hybel. Dermed begynte min beslutningsreise her da jeg følte hybelen så ganske tom ut. Jeg tenkte på både sittemøbler men også andre ting som bokhylle eller skjenk.

Informasjonssøk

Jeg startet å hente inn litt informasjon både på nett og fra venner. Jeg diskuterte med en venninne som har en veldig fin sofa fra IKEA og jeg så på ulike to seters sofaer på nettet. Det meste av informasjonen hentet jeg fra venninnen min og IKEA sine nettsider. Jeg klarte likevel ikke helt legge fra meg tanken om en bokhylle da jeg i hodet mitt hadde sett for meg hvordan dette kunne se ut, så jeg begynte også å titte etter dette på IKEA.

Informasjonssøk og analyse
Hentet fra: Nysgjerrigper.no

Vurdering av alternativer

Etter problemerkjennelsen og informasjonssøkingen satt jeg nå med litt ulike alternativer. Jeg har både lyst på bokhylle og et sittemøbel. En bokhylle kan hjelpe meg med å ha plass til alle tingene mine, men et sittemøbel gir meg et ekstra sted å slappe av i tillegg til at det er enklere å ha gjester på besøk. Derimot er bokhyllen jeg hadde sett på ganske mye billigere og jeg kunne spart litt penger her.

Valg

Etter å ha hentet informasjon om forskjellige lenestoler, sofaer og bokhyller dro jeg på IKEA for å titte på noen av alternativene jeg hadde sett for meg. Valget mitt falt ganske raskt på et sittemøbel da jeg fant ut at dette var det mest praktiske. Både for meg selv og hvis jeg eventuelt skal ha gjester er det fint å kunne ha et sted å sitte utenom på kjøkkenbordet og i senga. Jeg valgte derfor å kjøpe den toseters sofaen jeg hadde sett for meg som var både en nyhet og med en rimelig pris.

LINANÄS 2-seters sofa, Vissle beige
Hentet fra: IKEA.com

Evaluering

Nå er det bare noen dager siden jeg foretok kjøpet så jeg er ikke helt sikker på hva jeg synes enda. Likevel er jeg fornøyd med hva jeg fikk for prisen og foreløpig ser sofaen veldig fin ut. Både stoffet, fargen og utseende har levd opp til forventningene.