heddawetter februar 6, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Før internettet kom, var måten å få nyheter, informasjon på gjort via aviser, bøker, nyhetskanalen. Da var det folk, som bestemte hva du fikk vite, og hvordan informasjonen og nyhetene skulle fremstå. Når internettet kom feide de unna disse folkene, vi hadde muligheten til å bestemme selv hva vi ville lese og lære. Er det slik at internettet reddet oss eller lever i enda i en boble?

Når jeg snakker om en boble refererer jeg til noe som kalles filterboble. En filterboble kort fortalt er en din egen unike boble med informasjon eller annet fortalt er en systematisk, individuelt tilpasset avgrensing av informasjon og opplevelser på nettet.  En filterboble oppstår når en algoritme fra en nettside sorterer informasjonen til du som bruker, basert på informasjonen som du finner eller bruker.  (SNL)

Ekkokammer kan man sies er det samme som filterbobler, siden det er informasjon og meningene som blir gjentatt og forsterket innen for en gruppe. Man kan se likheten med filterbobler ved at den samler opp informasjonen du søker, eller forteller om aktivt. 
Spørsmålet er; hvordan blir du påvirket av ekkokammer?

Bilderesultater for filterboble
CC:https://www.maylinngullmark.no/2018/01/26/filterbobler-manipulerer-vi-oss-selv/

Google og Facebook

Google og Facebook er begge to store bedrifter som bruker filterbobler og ekkokammer. På Facebook er det slik liker du en artikkel om hundevask vil din Facebook feed raskt fylle seg opp med relaterte ting med hundevask.  Dette kan en tenke ikke er så ille, en liker jo hundevask? Men det som Facebook også har er algoritmer som fjerner innhold de mener du ikke vil like. Dette vil føre til at brukerne ikke får velge selv hvilke innhold en vil se eller ikke. De fleste bruker Google som en side for informasjon, det er der vi søker opp ting vi vil ha raskt svar på, man tenker vel når jeg søker opp noe så bestemmer jeg selv hva som kommer opp, slik er det ikke.  Om du og en venn søker opp for eksempel Dubai, vil ikke søkeresultat deres være like. På deg kan det komme opp bilder, ulike hoteller man kan dra på, turist sider. Men hos din venn vil det komme opp, artikkel som ”ung homofil gutt drept i Dubai”, ”Norske influenser får hets for reklamerer feire i Dubai”. Dette er helt to ulike søkeresultater som er laget av dine tidligere kikk.

Hva er negativt med filterbobler?

Så hva er
egentlig det negative med disse filterbobler og ekkokammer? Vi som bruker
internettet snakker om det en måte å få inn
informasjon på, men grunnet til disse faktorene, er det
ikke slik. Informasjon vi ofte trenger kommer ikke frem, en blir sittende i sin
egen boble med sin informasjon, de meningene du mener, en får aldri noe annet synspunkt på saker, informasjon og
politikk.

Filterbobler og
ekko har blitt bukt i politikk før, og den dag i
dag. De kan påvirke poltikk positivt og negativt.  Ser algoritmene på Facebook at du ofte leser,
liker, deler artikkel som tilhenger mulig høyresiden,
vil de fjerne de andre og presse mer høyre artikkel, som
fører til at en ikke får muligheten til å
se andres meninger. Dette er en negativ faktor også med tanke på at partier
kommer ikke frem der de kanskje ville passet inn, det blir vanskeligere å få nye
stemmere.

Vi lever i et samfunn der vi egentlig ikke bestemmer hva vi leser, de er vi som lager våre egene filterbobler og vi blir der. Det er komfortabelt, en trenger ikke mer, men vil det gjøre slik at vi har ikke noe selvinnsikt?

Kilder: https://link.no/ekkokammer/

https://snl.no/filterboble