aronssonfrida februar 13, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Min blogg

Det hela startade när jag började mitt val-ämne Digital Marknadsföring, då vår föreläsare Arne Krokan gav oss i uppgift om att upprätta en professionell blogg. Själv har jag faktiskt lite erfarenhet från några år tillbaka då jag hade en personlig blogg med fokus på fritid och vänner. Att skapa en professionell blogg har gjort mig medveten om att det är ett bra verktyg att använda för att få mer kunskap, samt att det är intressant att läsa andras bloggar i klassen för att se vad de lärt och har för åsikter om samma ämne.

Att använda WordPress som bloggverktyg har varit intressant, för att få en mer inblick i hur det går till i verkliga livet för dem som faktiskt jobbar med det på fulltid. Även om det verkar enkelt att blogga, så måste man hela tiden ha koll på hur man ska kunna bygga sitt varumärke för framtiden. Jag har lärt mig att det är tidskrävande att blogga men också att det som sagt är väldigt kunskapsrikt.

Varje vecka i januari har vi aktivt bloggat om uppgifter som utdelats efter föreläsningar. Då har jag först och främst tagit mig tid till att finna material från Internet för att skriva ett bra inlägg om det utgivna ämnet. Under den processen får jag ännu djupare kunskap om det jag nyss lärt om på föreläsningen, för att jag själv måste reflektera och tänka för att kunna skriva ett blogginlägg om det. När jag ska finna material på nätet ser jag ofta efter artiklar, rapporter eller andra bloggar för att finna inspiration och för att få riktig information från en säker källa – men det ska också tilläggas att jag fortfarande är traditionell och gillar att läsa i böcker.

Källa till bild

Digitala tjänster

Innan kursen började använde jag som de flesta andra, Instagram och Facebook till att dela upplevelser. Med fokus på bilder och texter från fritid och vardag, så blir det mest delningar med familj och vänner. Men under kursens gång har jag lärt mig hur viktigt det är att skapa ett mer professionellt digitalt nätverk, och LinkedIn har varit till stor hjälp. Det är en tjänst som används till att skapa en mötesplats mellan företag och arbetssökande – men också som ett forum där man kan återskapa kontakt med gamla kollegor. Här kan också företag leta efter nya anställda som passar deras beskrivning, som ger en stor fördel om man har en bra profil med uppdaterat CV och studiekompetens. Att dela genom LinkedIn är något helt annat än att dela på sociala medier, här kan man visa vem man är genom intressen och erfarenhet – och inte känna att man måste bli ”accepterad” för den man är och hur man ser ut, som ofta föregår på till exempel Instagram.

Skärmbild från mina delningar på LinkedIn

Varje gång jag har lagt ut ett nytt inlägg på bloggen har jag delat det på min profil via LinkedIn. Här har jag använt ”hashtags” (#) som passar det ämne jag skrivit om när jag publicerat, och då blir mitt inlägg enklare funnit av dem jag vill nå ut till samt till de som är intresserade. Jag har också upprättat ett Twitter-konto, där jag delat mina blogginlägg på samma sätt som på LinkedIn för att förhoppningsvis skapa mer trafik, men också framförallt för att lära mig och göra det till en vana att dela mina professionella erfarenheter på sociala medier så att det håller sig gående när kursen är färdig.

Samarbeta med Google Docs

I starten av föreläsningarna blev vi uppmanade till att skriva anteckningar från föreläsningar i grupper via Google Docs. Det här är ett verktyg som kan användas av flera personer samtidigt, alltså alla kan redigera och ändra i dokumentet när som helst. Jag har använt detta tidigare när jag har haft gruppexamen, så det var ingenting nytt för mig. Men det här är ett bra sätt att samarbeta på, om man inte är tillgänglig eller saknar information från en föreläsning kan någon annan i dokumentet fått med sig det och kan lägga in på Google Docs. På så sätt hjälper man varandra och samarbetar.

3 steg som kan leda till drömjobbet

För att skapa en
attraktiv digital profil genom digitala tjänster handlar det om att vara en
aktiv användare. Nummer en är såklart att ha en bra och uppdaterad profil, men också
att man är aktiv genom att dela artiklar, vara delaktig i relevanta grupper och
kommenterar andras inlägg. Men det är också viktigt att tänka på vad man
skriver och delar både på professionella plattformar men också på sociala
medier. Idag kan det ha mycket att säga för att i dagens samhälle är det sättet
vi visar vilka vi är och vad vi står för. Det är påverkande faktorer den dagen
man ska söka ett relevant jobb, då arbetsgivare oftast ser på hur bra man är på
att visa sig fram. Det är på det här sättet man kan skapa ett brett nätverk som
senare kan leda till att man får sitt drömjobb.

Sociala medier-experten
Ingvild Moen säger i en artikel i ”talentmedia” att det är tre steg man bör
fokusera på för att skapa en attraktiv digital profil:

  1. Framstå som professionell. Ha en uppdaterad profil med en bra bild av dig själv. Lägg in kompetens, erfarenhet och ta med annat som kan vara relevant för en arbetsgivare.
  2. Bygg ett nätverk. Lägg till kontakter, delta i diskussioner och bli medlem i grupper som är relevant inom ditt område.
  3. Optimera profilen din för sök. Gör dig själv mer tydlig vid att använda nyckelord för din bransch.

– Frida

Källor: