Thale Fjeldstad januar 21, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Gratis arkivbilde med arkitektur, blå himmel, by

Bilde av Lukas Kloeppel fra Pexels

I innlegget mitt “Plattformer, delingsøkonomi og tillit” skrev jeg blant annet litt om hva en digital plattform er og hvordan de fungerer. I dette innlegget har vi fått i oppgave av foreleser Arne Krokan å gå mer inn på en digital plattformtjeneste, hvordan plattformen fungerer og hvordan den kan senke brukernes transaksjonskostnader. Plattformtjenesten jeg har valgt er Momondo.  Det er vel kanskje ikke så veldig relevant å tenke på reiser akkurat nå, men vi alle krysser jo fingrene for at det skal bli mulig igjen om ikke så altfor lenge!

Hva er momondo, og hvordan virker tjenesten? 

Momondo ble grunnlagt i 2006 og kontorene deres holder til i København. Deres visjon er at forskjellene i verden skal være en kilde til inspirasjon og utvikling, og mener at alle burde ha en mulighet til å oppleve verdenen. Målet deres er å oppmuntre oss til å være nysgjerrige og åpne. 

Momondo er en global metasøk side som finner frem til og sammenligner tilbud på fly, hotell, leiebiler og pakkereiser. Dette skal gjøre det enkelt å finne det beste tilbudet når vi ønsker å reise, uten å måtte søke rundt på flere nettsider. Det oppstår ingen gebyrer ved bruk av tjenesten, noe som betyr at momondo er helt gratis for reiselystne mennesker som ønsker å finne det perfekte tilbudet. 

Når du som bruker søker på momondo skannes hundrevis av bookingsider for reiser. De er altså ikke et selskap som tilbyr fly, hotell eller pakkereiser, men en tjeneste som samler de beste tilbudene for deg. Ved å klikke seg inn på ønsket tilbud omdirigeres du automatisk til siden du kan gjennomføre bestillingen din. Som sagt er tjenesten gratis, og det er leverandørene av tilbudene som betaler for at momondo skal videresende deg til deres nettside. 

Når du søker på momondo er det flere faktorer som avgjør hvordan du får resultatene listet opp. En kombinasjon av priser og gjestevurdering blir blant annet brukt. For flyreiser vil det også bli tatt hensyn til komfort, hvor lang tid reisen er og hvor mange mellomlandinger. Dette fordi den billigste flyreisen kanskje ikke er den beste flyreisen. Det er også mulig å bruke filtre for å tilpasse ditt søk, eller rangere resultatene. Eksempelvis kan du velge å rangere etter pris eller gjestevurderinger. 

Momondo er en del av metasøk siden KAYAKs portefølje, som eies av Booking Holdings. KAYAK sin portefølje består også av andre plattformer som SWOODO, checkfelix, Cheapflights, Mundi og HotelsCombined. Momondo samarbeider også med over 700 leverandører av hoteller, flyreiser, pakkereiser og tilbud av leiebiler. Det er disse du ser tilbud fra fra når du utfører et søk hos momondo. 

Flyet, Himmelen, Bygninger, Tårnene, Arkitektur, City
Bildet er lånt fra Pixabay, her.

Transaksjonskostnader 

Transaksjonskostnader er alle ressurderene vi benytter oss av for å finne frem til og gjøre det beste valget når vi skal kjøpe et produkt eller en tjeneste. Enkelt forklart er dette alle handlinger knyttet til et kjøp. 

Det er seks transaksjonskostnader: Den første kostnaden er søkekostnader. For å finne frem til det beste produktet eller den beste tjenesten, må vi søke etter alternativer som tilbys på markedet. Den neste er informasjonskostnader. Dette går ut på at vi er avhengige av informasjon om det vi ønsker å kjøpe, og må samle inn denne informasjonen. Informasjonen vi ønsker kan blant annet være pris, hvor produktet eller tjenesten kan kjøpes, eller eventuelt når den kan leveres/utføres. Forhandlingskostnader er den tredje. Disse oppstår om en ønsker å forhandle på pris, vilkår og tid for levering, eller tilleggstjenester. Etter å ha funnet frem til alternativer av produkter eller tjenester, oppstår beslutningskostnader. Dette er tiden du bruker på å ta en beslutning mellom de ulike alternativene du har. Etter du har mottatt et produkt eller fått utført en tjeneste kommer evalueringskostnader. Dette går blant annet ut på om du har fått riktig vare tilsendt, at du er fornøyd med et produkt eller at tjenesten levde opp til dine forventninger. Den siste transaksjonskostnaden er tvangskostnader. Disse kostnadene er knyttet til prosessen en må gjennom om du som kunde er misfornøyd med produktet eller tjenesten. Det kan foreksempel være at enten du eller tilbyder av en tjeneste ikke er enige om at tjenesten ble utført på ønskelig måte. Det kan også være at du er misfornøyd med et produkt, eller at du ikke har fått tilstrekkelig med informasjon om produktet før du kjøpte det. (Arne Krokan, Nettverksøkonomi, 2013). 

Hvordan Momondo senker transaksjonskostnader for brukere

Selv om vi ikke kan kjøpe noe direkte gjennom momondo, er det flere av transaksjonskostnadene som kan senkes ved bruk at siden som et hjelpemiddel i kjøpsprosessen. 

  • Søkekostnader: Internett er stort og med mange ulike søkemotorer. Ved at momondo søker gjennom reise-, flyselskap-, hotell og leiebil sider, gjør de det enkelt for oss ved å samle alt på ett sted. Dette gjør at vi kun trenger å bruke en nettside for å finne frem til det vi trenger, istedenfor å lete rundt på ulike sider. De samler de beste tilbudene, rangert på ønsket måte av bruker. I tillegg får du kun resultater som er knyttet til det du faktisk ser etter, om det kun skal være flyreise, hotellovernatting eller en pakkereise.
     
  • Informasjonskostnader: Når du utfører et søk hos momondo kan du bruke deres filtersøk for å finne best mulig tilbud for deg. momondo gir deg anbefalte filtre slik som sett på utklippet, men det gir deg også mulighet til å velge at du kun vil få opp resultater med høyere stjernerangering enn 3 eller bedre gjestevurdering enn 7/10. Du kan også velge den laveste- og høyeste prisen du er villig til å betale for oppholdet, og hva slags type opphold du ønsker, om dette er ferieboliger eller hotell. Ved hjelp av filtersøk blir det enklere å finne ferier etter ditt ønske, og du sparer også til ved å ikke måtte lete gjennom tilbud som ikke er relevant for deg. Filtersøket til momondo tilbyr mange ulike filter, dette kan du se her. Disse filtrene kan spare deg for tid når du ønsker å finne informasjon om ulike reiser. 
  • Forhandlingskostnad: Det er ikke så mange muligheter til å forhandle på pris ved kjøp av reiser, men som nevnt hjelper momondo deg til å finne reiser i den prisklassen du ønsker. Eksempelvis kan du rangere resultatene fra lavest til høyest pris om du ønsker. Ved at de har samlet gode tilbud, er det enklere for deg å finne disse, enn å betale skyhøye priser for flybilletter direkte fra et flyselskap. Som nevnt tidligere kan du også velge hvor lav- eller høy pris du ønsker å betale for reisen. Her kan en se at hotellopphold i New York kan koste alt fra 2 703,- til 592 460,- så her har en hvertfall litt å velge i mellom! 
  • Beslutningskostnad: Det kan være vanskelig å ta en beslutning når det står mellom ulike tilbud, og spesielt ferier, der både flyreise og hotelloppholdet er en viktig del av ferien. En måte momondo kan senke disse beslutningskostnadene er blant annet at de i noen tilfeller velger å ikke vise tilbud fra spesifikke leverandører. Dette kan være av tekniske eller kommersielle årsaker, men også fordi momondo kan se at leverandørene har en negativ påvirkning på kundetilfredsheten. Dette kan gjøre at det føles tryggere for deg, at du har valgt en pålitelig leverandør som er godkjent av momondo.

    Om du eksempelvis søker etter hotellopphold i New York kan du velge “gjestevurdering” som rangering i søkeresultatene. Da vil du få opp de hotellene som gjester har rangert høyest først, som dette hotellet under som har en gjestevurderinger 9,2/10. I tillegg har momondo markert den billigste prisen for et opphold på hotellet i tidsrommet du har valgt. Hotellets poeng er kalkulert ut fra brukervurderinger samlet fra flere bookingsider som Agoda, Booking.com, HomeAway, priceline, TrustYou og momondo.

Utklipp fra momondo

Om du ønsker å se priser fra flere leverandører, har momondo allerede sammenlignet priser for deg. Dette er en enkel måte for deg å spare penger, men også tid, da du slipper å lete opp tilbudene fra de ulike bookingsidene selv.

Utklipp fra momondo

Om flere av leverandørene tilbyr tjenesten til samme pris bruker momondo algoritmer til å bestemme hvilke tilbud som skal vises først. Algoritmen baserer dette på vurdering av brukeropplevelse, kundetilfredshet, kompensasjon momondo mottar og brukerrangering.

Søker du etter fly kan du også velge å rangere etter det billigste, det raskeste eller det beste alternativet. Det billigste kan for eksempel inkludere en 10 timers mellomlanding. Det raskeste vil fokusere på kortest reisetid, mens det beste vil være en blanding av best pris og kortest reisetid. Momondo vurderer også kvaliteten på flyreisen ut fra hvor gode flyselskapet er til å kommunisere ekstra kostnader.  Dette gjør det enklere for deg å finne et sikkert tilbud, der overraskende gebyrer for bagasje og bestilling ikke vil forekomme. Momondo bruker en smiley-rangering fra 1-10 på flybilletter, der den høyeste rangeringen blir gitt til billetter som har best balanse mellom pris og reisetid. Under kan du også se tre flyreiser som er markert med “ingen endringsgebyr”, “beste” og «billigste”. Dette kan spare deg for tid når du skal ta en beslutning, ut fra hva som er det viktigste for deg.

Utklipp fra momondo
  • Når det kommer til evalueringskostnader er det ikke søketjenesten momondo som hjelper deg, men de gir informasjon om at du selv må henvende deg til bookingsiden du har bestilt fra, eller leverandøren som har solgt deg reisen. 
  • Momondo gjør heller ikke noe direkte for å senke tvangskostnadene, da det er bookingselskapet du skal ta kontakt med om du er misfornøyd. På en annen side tilbyr de deg muligheten til og enkelt finne god informasjon om flybiletter og hotellopphold blant annet, før du bestiller. God og tilstrekkelig informasjon gjør at du som kunde har større sjanse for å unngå tvangskostnader. Blant annet ved at de ikke anbefaler leverandører der momondo opplever at rangeringen er lav eller at kunder ikke er fornøyd med tjenesten.

Alt i alt er momondo en god metasøk side for deg som skal ut å reise. Den er også anbefalt av blant annet New York Times og Forbes. Selv har jeg ikke endt opp med å bestille en reise jeg har funnet via momondo, men jeg har brukt tjenesten til å søke rundt og se på ulike tilbud. Tjenesten kan senke trankasaksjonskostnader for brukere, spesielt søkekostnader, informasjonskostnader og beslutningskostnader. Det store utvalget av filter som er mulig å velge for ditt søk og rangeringsmulighetene for resultatene gjør siden enkel og oversiktelig å bruke. Momondo har også vunnet flere priser, blant annet for beste metasøkside til å finne tilbud på reiser. I følge nettsiden deres er de også anbefalt av blant annet Frommer, New York Times og Forbes.

Kilder

Krokan, Arne 2013. Nettverksøkonomi: Digitale tjenester og sosiale mediers økonomi. Oslo: Cappelen Damm AS
https://estudie.no/transaksjonskostnader/
https://www.momondo.no/

-Thale