khaihoannguyen januar 24, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Når du surfer på internett, har du noen visse forventninger. Du forventer at du kan koble deg til nettsider etter ditt eget ønske. Du forventer at bredbåndleverandøren din ikke manipulerer internetthastigheten din. Du forventer  at du styrer din egen internett-opplevelse.

Når du bruker internett så forventer du nettnøytralitet.

Hva er nettnøytralitet?

Nettnøytralitet er at “all internetttrafikk skal behandles likt”, som ekom-loven sier. Nettnøytralitet bevarer vår rett til å kommunisere og surfe fritt på nett. Det betyr at nettnøytralitet bevarer og beskytter ytringsfriheten og innovasjon. Internettleverandører skal tilby oss åpent nettverk og ikke blokkere eller diskriminere mot ulike nett-, applikasjons-, og tjeneste-, og innholdsleverandører. Det motsatte er at selskaper kan ta mer eller mindre betalt for spesifikt innhold, og styre farten på eller blokkere spesifikke tjenester.

Forestill deg at teleoperatøren din hadde makten til å bestemme hvem du kunne ringe og hva du kunne si under samtalen. Eller at, du måtte betale YouTube for å se på kattevideoer.

Forklaring på nettnøytralitet:

Internett uten nettnøytralitet.

Internett uten nettnøytralitet tillater internettleverandører til å styre hastigheten eller blokkere innhold, applikasjoner eller nettsider som du ønsker å bruke. Dette betyr at internettleverandører har muligheten til å bestemme utfallet for nettsider, innhold og applikasjoner. Internettleverandører kan da misbruke makten til å senke farten til deres konkurrenter eller sensurere politiske meninger som selskapet er uenig i.

Hvordan skal aktivister utfolde seg til saker? Hvordan skal disruptiv teknologi, forretninger eller oppstartsbedrifter oppstå hvis leverandører støtter for kun monopolistisk konkurranse?

Hvorfor er nettnøytralitet viktig for næringslivet?

Nettnøytralitet er helt avgjørende for oppstartbedrifter og entreprenører, som er avhengig av åpent internett for å skape markeder, markedsføre deres produkt og nå ut til sin kundegruppe. Vi trenger åpent nett for å fremme jobbveksten, konkurranse og innovasjon.

Nettnøytralitet i USA og Norge.

Ytringsfrihet på internett i USA var i stor fare da flertallet av den republikanske FCC (Federal Communications Commission) godkjente Ajit Pai sitt vedtak av opphevelsen av net neutrality. Ajit Pai er formann for USAs FCC og utpekt av Donald Trump.

Her er video av Ajit Pai som presenterer syv ting du kan gjøre etter vedtaket hans:

Nettnøytralitet i Norge er via et EU-direktiv fra 2015 og er implementert som lov i Norge. Vedtaket i USA vil ikke ha noen direkte påvirkning for norske nettbrukere. Men det kan få indirekte påvirkninger, det kan for eksempel være hvis du prøver å kontakte en amerikaner via Messenger men tilbyderen hos brukeren i USA blokkerer denne applikasjonen.

 

/Khai

Kilder:

https://no.wikipedia.org/wiki/Nettn%C3%B8ytralitet

https://www.nkom.no/aktuelt/nyheter/nettn%C3%B8ytralitet-lovfestet-i-norge-i-2017

https://no.wikipedia.org/wiki/Federal_Communications_Commission

The post Nettnøytralitet – Ingen eier internettet appeared first on KHAI HOAN NGUYEN.