victorhalvorsen juni 16, 2022

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Når pandemien traff verden og Norge, så var det som alt ble satt på pause. Butikker, uteliv, reiser, osv. ble stengt ned, og med dette fører økonomiske problemer. Utrolig mange bedrifter måtte dessverre si seg «slått» av korona, da de ikke hadde råd til å betale utgiftene som ikke ble satt på «pause». Det var et hardt slag for hele verden, og spesielt for mindre bedrifter som ikke hadde like store ressurser som de mer etablerte selskapene. Bedrifter som avhenger av fysiske kunder fikk totalstopp i sin omsetning og aktivitet, og måtte derfor kaste inn det hvite flagget. Pandemien førte til at folk for mesteparten satt inne, og det var en skeptisk tilnærming til å oppholde seg ute og blant folk. Norge ble en spøkelsesby, og regjeringen måtte komme med ulike krisepakker for å prøve å redde de bedriftene de kunne. Men som vanlig, når noen taper, så er det alltid noen som vinner. Vinnerne under pandemien er de bedriftene som spesialiserer seg på å drive en bedrift over nett. Netthandelsbransjen skjøt i været, og disse tok over store deler av markedet. Det var ikke mye de fysiske butikkene kunne gjøre med de ulike reglene og restriksjonene, og hvis de ikke hadde en nettbutikk, så var løpet allerede kjørt. Derfor ble sosiale medier, Shopify, Vipps og andre digitale teknologier en utrolig viktig brikke for overlevelsen av så mange bedrifter. 

Bedrifter som allerede var etablert som en nettbutikk blomstret, da de i tillegg til å allerede være i en god posisjon, kunne styrke denne ved å aktivt bruke sosiale medier og digitale teknologier. Bruken av sosiale medier var høy, men den ble vesentlig høyere under pandemien. Folk satt hjemme, og det var ikke mye annet å bruke tiden sin på. Derfor begynte de fleste bedrifter å aktivt bruke ulike sosiale medier, for å nå ut til sine kunder.

Instagram, Facebook og Snapchat var alle medier som var godt brukt før pandemien, og disse ble også mye brukt til markedsføring og kundekommunikasjon under korona. En app som økte sin popularitet ekstremt under disse tidene, var TikTok. TikTok er en app hvor brukere kan legge ut korte videoer, som ofte ikke krever så mye ferdigheter for å klare. I tillegg til at den var relativt enkel å bruke, var det også store muligheter for å skaffe seg et stort antall følgere. Bedrifter postet ulike videoer, og brukte også mye tid på å aktivt kommunisere med sine følgere. Dette gjorde de ved å for eksempel lage en video av ulike kommentarer, eller følge ulike trender. Trender er en utrolig viktig ting å følge med på, og det kan være kritisk å være tidlig ute til å plukke opp disse. En trend har som regel en ganske kort levetid, og de bedriftene som var tidlig ute, fikk ofte et større resultat enn de som ble med for sent. Trendene i sosiale medier kan være veldig mye, alt fra ett lydklipp, til en spesiell dans eller ett utrykk. Bedriften brukte disse til å fange sine følgere, for å ta ha en større mulighet til å få disse til å bruke deres nettside eller handle hos dem. Nesten alle bransjer tok i bruk slike trender i sosiale medier, hvor blant annet politiet fikk stor oppmerksomhet for sine informative videoer laget på en artig og interessant måte. 

Som nevnt så er det mange bedrifter som gikk konkurs, da de enten var for små eller ikke hadde noen form for netthandel. Ved bruk av tjenester som blant annet Shopify, kan bedrifter enkelt sette opp en nettside, uten at det krever noe særlig form for kompetanse. Dette var det veldig mange bedrifter som begynte å bruke, og da i all hovedsak de fysiske butikkene som ikke hadde en nettside fra før av. Ved å sette opp en nettside, i tillegg til å aktivt bruke ulike sosiale medier, så ble sannsynligheten større for at flere skulle klare seg og ikke måtte legge ned. Dette gjelder da uansett størrelse, og alder, da disse plattformen kan brukes av alle. Det var fortsatt mange bedrifter som prøvde dette, men ikke klarte seg, men det er dessverre sånn verden fungerer. Noen får det til, mens noen ikke klarer det. 

Netthandel ble den store redningen for mange, eller ett trappetrinn for større suksess. I en artikkel skrevet av SSB, kan vi se ulik statistikk som viser hvor populært dette ble under pandemien. For eksempel så ble det i 2. kvartal av 2021 handlet for 58 milliarder kroner, kun ved bruk av Vipps. På samme periode ble det registrert 137 millioner betalinger med norske kort. Beløpet det ble handlet for på nett, var 41 % større enn i samme periode året før. Slik statistikk viser hvor viktig netthandler var for norske bedrifter, og hvor mye vi faktisk økte bruken av disse tjenestene.  https://www.ssb.no/varehandel-og-tjenesteyting/varehandel/artikler/netthandelen-hoyere-enn-noen-gang

Selv om det fleste av fysiske bedrifter ble stengt, var fortsatt de «nødvendige» butikkene oppe. Dette gjelder blant annet matbutikker og apotek. Men siden den norske befolkning generelt var «skremte» av viruset, så valgte veldig mange å handle disse tingene på nett. Allerede etablerte bedrifter som Oda, matkasser, apotek, osv. ble bare enda større under disse tidene. I tillegg til disse var det også store muligheter for å starte noe nytt innen levering, og det var flere ny oppstartede bedrifter som fikk god suksess under denne krisen. Korona var med på å endre hvordan bedrifter i Norge markedsfører seg, og hvilke kjøpsvaner kundene har. Vi kan tydelig se hvor viktig det er å være oppdatert på de ulike digitale teknologiene som kommer, da disse drastisk kan endre markedet på veldig kort tid.