Lars2104 mars 23, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Patagonia er ett klesmerke som har utviklet en forretningsmodell som har gjort dem til en bedrift som ses til å være et forbilde for den moderne klesindustrien. Det bedriften gjør for å sette seg i denne posisjonen er den fornybar forretningsmodellen. Men hva er så spesielt med akkurat Patagonias forretningsmodell?

Fra: Unsplash.com

Hva er Patagonia?

Patagonia er ett klesmerke som ble skapt i 1973 av fjellklatreren Yvon Chouinard, merket ble etablert i California, USA (Patagonia.com). Chouinard elsket naturen og var aktiv fjellklatrer, med hans lange erfaring ble det tydelig for han hvordan klatreutstyret påvirket negativt og skadet naturen rundt seg. Dette vekket stor engasjement for utviklingen av hans varemerke Patagonia, Chouinard ville skape utstyr som vil forhindre store skader for den vakre naturen. Han startet det hele med å selge egenlagde klatreutstyr som skulle være med å forhindre akkurat disse skadene. Utover 1970 til 1972 etablerte han et stort distribusjonsledd for europeisk design av rugby trøyer til det amerikanske markedet. Ettersom årene gikk og han fikk mer erfaring, ikke minst skapt et bra rykte over klær som egent seg for fjellklatring, ble Patagonia etablert (Patagonia.com). I dagens samfunn er det stort fokus på å stå fram som ett innovativt merke, som setter sirkulær forretningsmodell som en av de viktigste faktorene sine. Men hva innebærer den sirkulære forretningsmodellen?

Hva er den sirkulære forretningsmodellen?

I dag så blir nesten 92% av all materialet brukt bare en gang. Dette gjør at det blir en stor påvirkning av søppel og dårlig ressurs utnyttelse i verden (Theexplorer.no). Den sirkulære forretningsmodellen har satt et større fokus på fire hovedtyper man kan utnytte resursene sine:

 • Redusere
  • Her handler det om å bruke mindre materialer
 • Bruke om igjen
  • At en bok kan leses av 100 personer forskjellige uten problem, eller gjenstander man ikke bruker kan bli solgt på tjenester som Finn.no
 • Bruke om avfall til ressurser.
  • Bruke rester som vanligvis hadde blitt avfall til noe fornybart, som olje fra frityrsteker til biogass. F.eks. Disney bruker restene av mat til å produsere strøm til resorten sin. (guardian.com)
 • Resirkulere
  • Bruke gamle materialer til å produsere nye, her er den norske Panteordningen ett godt eksempel. Flaskene er sendt inn til å kunne bruke om igjen som materialet av plast og metall.

Men hvilken av disse 4 sirkulære metodene bruker Patagonia?

Fra: unsplash.com

Hva gjør Patagonia for å benytte den sirkulære forretningsmodellen?

Patagonia har holdt på med fornybare løsninger i årevis, og den sirkulære forretningsmodellen er ikke nytt for dem. I 2013 etablerte selskapet «Worn Wear» med hensikt å forlenge livssyklusen til plaggene. Worn Wear konseptet til Patagonia går ut på og enten kjøpe brukte eller ødelagte plagg fra forbrukere av Patagonia, plaggene kan enten bli reparert og bli sendt tilbake til kunden. Eller så har Patagonia muligheten til å kjøpe det ødelagte produktet, resirkulerer det og gjør det om til et nytt produkt og dermed selge det. Måten selskapet har valgt å gjennomføre dette på, har de klart å resirkulere/transformere til sammen 74 tonn klær fra 2004 til 2019 (ukdiss.com). Patagonia er et selskap som har klart å benytte seg av denne type forretningsmodell, klarer flere selskaper å gjøre det samme?

Kilder:

https://www.ukdiss.com/examples/circular-economy-business-model.php. Lastet ned: 23.03.20

https://www.theexplorer.no/stories/renewable-resources/an-introduction-to-the-circular-economy/?gclid=CjwKCAjwvOHzBRBoEiwA48i6ApK2u4-sl1_ejeHCyhkQ1DRKEe3vsS9pJDqRGKTXpC4in5pkrLqf8BoC7IsQAvD_BwE. Lastet ned: 23.03.20

https://www.theguardian.com/sustainable-business/2014/oct/17/disney-world-biogas-food-waste-energy-clean-tech. Lastet ned: 23.03.20