sofielindseth februar 12, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I forelesningen hører jeg gjentatte ganger “business model canvas”, og jeg klarer virkelig ikke skjønne hva denne foretningmodellen går ut på. Jeg tok meg tiden til å bli litt ekstra nysgjerrig på denne modellen og hvordan den kan fungere også i praksis.

Business Model Canvas –

En forretningsmodell med ni byggeklosser. Ble først foreslått av Alexander Osterwalder basert på hans tidligere arbeid. Den ble presentert av han i en bok “ Business model generation” som ble utgitt i 2010.

Hva er egentlig Business model canvas?

Det er en strategisk ledelse og oppstartsmal for å utvikle en ny eller dokumentere eksisterende forretningsmodeller. Den hjelper bedrifter med å kunne tilpasse sine aktiviteter ved å illustrere potensielle veien å gå for å velge det riktige. Modellen skal beskrive formaets eller et produkt verdi proposisjon, infrastruktur, kunder og økonomi. Beskrivelser av virksomheten blir byggesteinene for sine aktiviteter.

Fungerer som et verktøy som kan brukes både i store og små bedrifter for å visualiserer en foretningmodell og gi oversikt over bedriftens forretningsplan eller brukes til å skape en forretningsplan fra bunnen av. Den fremstilles visuelt bedriftens verdiløfte, kunder, infrastruktur, kjøp og salg.

Business Model Canvas består av 9 ulike blokker:

 • Value Propositions – Verdiløfte
  Hva er det du tilbyr?
 • Channels – Kanaler
  Hvordan og hvor når du kundene dine?
 • Customer Relationships – Kunderelasjoner
  Hvordan skal du forholde deg til kundene dine?
 • Customer Segments – Kundesegmenter
  Hvem tilbyr du til?
 • Key Resources – Ressurser
  Hva er det du trenger?
 • Key Activities – Nøkkelaktiviteter
  Hva er det du må gjøre?
 • Key Partnerships – Samarbeidspartnere
  Hvem skal hjelpe deg med det du ikke selv skal gjøre?
 • Revenue Streams – Inntektsstrøm
  Hvordan ser inntektene dine ut? Hvor kommer dem fra?  
 • Cost Structure – Kostnader
  Hvilke kostnader har du? Hvor kommer de fra? Hva koster de?

Det er en foretningsmodell som beskriver hvordan en organisasjon skaper, leverer og fanger opp verdier – økonomiske, sosiale eller andre former av verdier.

Ved å ha en god foretningsmodell gjør det mye lettere for de som driver bedriften. Mange bedrifter går konkurs nettopp for at de muligens ikke har en forretningsmodell eller for den saks skyld forretningidee. Så forskjellen her er at forretningsideem sier hva du skal gjøre og modellen skal vise hvordan du skal gjennomføre den.

Som egner seg godt til hvis du skal i møter med eksmepelvis banken eller mulige investorer. Ved å ha en tydelig forretningsmodell viser du en selvsikker side vet å si indirekte at dette er noe jeg tar svært seriøst og har kontroll på de ulike aspektene ved å drive en bedrift.

Jeg vil gjerne henvise til en youtube film som min foreleser anbefalte oss å se. Personlig lærer jeg mye mer etter jeg har fått det illustrert i en sammenheng slik at jeg kan forbinde det med noe som jeg klarer å huske på. Enjoy!

Hvordan bruker vi business model canvas?

Modellen kan brukes til å få oversikt iver foretningplanen eller fungere som en forretningsplan. Så når du har satt opp en forretningmodell så er det på sin rette plass at du diskuterer den med dine samarbeidspartnere eller kollegaer. Som bør gjøres for å gjennomgå modellen din sammen med andre kan det hende det dukker opp styrker og svakheter du er uviten om. Ved å få den slags informasjon vil de skape et forsprang i din bedrift. Modellen kan brukes som et diskusjonsgrunnlag i eksterne sammenhenger der du kan for eksempel vise frem hvordan dere tjener penger og hvordan den andre parten tjener penger.

Grunnen til at business model canvas har blitt så populært er fordi de tradisjonelle forretningsplanene blir uoversiktlige, mens business model canvas gir deg den oversikt over det meste du trenger å vite på en siden, som indikerer man lett kan se hvordan ting henger sammen.

Lenker brukt:

https://www.innovasjonnorge.no/no/forstelinjetjenesten/verktoy/

https://en.wikipedia.org/wiki/Business_Model_Canvas

// Sofie Lindseth