Ola Aarhus januar 22, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

På verdensbasis er Google den desidert største søkemotoren, med en markedsandel på hele 69% ved utgangen av 2017. En markedsandel som har holdt seg relativt stabil de siste årene, med den kinesiske søkemotoren Baidu på 2.plass med «bare» 15%. Spesielt her i vesten er Google søkemotoren som benyttes mest, men allikevel er de fleste ikke klar over hvordan de skal benytte søkefunksjonene til sitt fulle potensiale.

Over helgen har jeg brukt mye tid på å gå igjennom kurset «Google Powersearch», anbefalt av Arne Krokan. Nettkurset omhandler alt fra simple teknikker som er kjent for de fleste – som for eksempel hvordan bruke Google Translate på nettsider, til mer avanserte tips som vil hjelpe enhver å få mer presise resultater i søkemotoren. Flere av tipsene var nye også for meg, selv om jeg liker å se på meg selv som en rutinert googler, og jeg ønsker derfor å dele noen av teknikkene fra kurset jeg mener du kan ha nytte av:

1. Nøkkelord: Ordene du skriver inn i søkeboksen fungerer som filtre, og «edderkopper» vil lete etter resultatet som best matcher ordene du har søkt på. Ved å unngå å bruke «fillerord» i søkene dine, kan det gi bedre resultat. Grunnen for dette er at det er hovedkomponentene i det du søker etter du ønsker å finne – ved å inkludere fillerord i søket, er det mulig at du får toppresultater som er nærmere det du søkte på – men som kanskje ikke er optimalt for å besvare spørsmålet ditt. For eksempel får du ofte bedre resultater om du søker på «åpningstid x torsdag», enn «når åpner x på torsdager?». For de av dere som jobber med å produsere innhold på nettsider er dette noe å ha i bakhodet. Bruk hyppig ord som det er sannsynlig at søkere vil benytte – det vil gjøre deg mer relevant når folk søker på det du skriver om, noe som virkelig kan øke trafikken til nettstedet ditt.

2. Benytt alle tilgjengelige ressurser: Jeg vil anta at de fleste av oss klikker rett på toppresultatet for forsiden etter å ha googlet noe, men Google tilbyr mye mer enn som så. Om du for eksempel lurer på hvordan en rev høres ut, kan du trykke på «video» vinduet. Er du interessert i å kjøpe det du søkte etter? Gå til shopping-taben. Er det litteratur du er på jakt etter? Da har «bøker» mange gode forslag til deg! Ved å veksle mellom tekst, nyhetsartikler, bilder, bøker osv. vil du få et best mulig helhetsbilde av det du søker etter.

3. Kommandoer: De to ovennevnte teknikkene er nok de fleste kjent med, meg selv inkludert. Noe jeg derimot ikke var klar over, er mange av de smarte kommandoene Google opererer med, som gjør at du virkelig kan spisse inn søket ditt på det du er ute etter. Om du er ute etter en spesiell filtype, si PDF, kan du skrive inn «filetype:pdf» etterfulgt av det du ønsker å lære mer om. Resultatene som vises vil da kun inneholde filer i dette formatet. Samme prinsippet gjelder om du kun ønsker å vise resultater fra en gitt side, for eksempel vg.no. Da skriver du «site:vg.no» etterfulgt av søket ditt. Et problem man stadig støter borti på Google derimot, er at søket ditt inkluderer mange resultater som ikke er knyttet til det du ønsker å lære mer om. Ønsker du for eksempel å lære mer om el-biler, men Tesla er ikke for deg? Ved å skrive «El-bil -Tesla», vil du kun få opp resultater som ikke inkluderer ordet Tesla. Disse kommandoene er utrolig lure å lære seg, men om det er mye å holde styr på er det mulig å få tilgang til dem vi Googles «avansert søk», som vist under. Denne menyen er tilgjengelig under «innstillinger» etter du har gjort et søk.

4. Anførselstegn: Ved å benytte anførselstegn i søket ditt, sørger du for at resultatene du får opp inneholder søkeordene etter hverandre. For å ta mitt eget navn som eksempel, så kommer det gjerne opp flere treff på infrastruktur i Danmark om du søker på Ola Broen Aarhus. Ved å heller søke etter «Ola Broen Aarhus», vil resultatene inneholde de tre ordene etter hverandre, og eliminere treff jeg ikke er interessert i å se. Det jeg kan gjøre i tillegg er å også sette anførselstegn rundt det siste ordet, for å understreke ovenfor søkemotoren at det kun er denne stavingen av ordet jeg er ute etter – ikke byen Århus. Formateringen på søket vil da se slik ut: «Ola Broen «Aarhus»».

5. Tidssøk: Den siste lærdommen jeg ønsker å dele i dette innlegget, handler om tidssøk. Google har her en funksjon som gjør at du kan begrense treffene fra søket til å kun vise resultater fra et gitt tidsrom. Om du for eksempel ønsker å lese mer om Bitcoin, og hvordan det ble ansett i 2010, kan du gjøre slik at kun resultater fra dette året vises. Ved å søke på denne måten har du mulighet til å gå tilbake i tid, og se hva de mest populære resultatene for søkeordet ditt var innenfor et gitt tidsrom. Som vi kan se av Google søket på Bitcoin i 2010, var det ikke på langt nær samme «hypen» som det er i dag.

         

Til sist er det verdt å nevne at det alltid er viktig å være kildekritisk. Resultatet øverst på resultatsiden til Google er ikke nødvendigvis det mest pålitelige – men det som treffer din søkefrase best. Om du benytter noen av tipsene jeg har presentert i dette innlegg, er oddsen god for at dine neste søk vil bli mer presise, og gi bedre resultater. Jeg anbefaler på det varmeste at også du setter av noen timer til å gå igjennom Google Powersearch, for å skaffe deg bedre innsikt i de overnevnte temaene og andre tips for å bedre navigere verdens største søkemotor.

 

Google Powersearch: http://www.powersearchingwithgoogle.com/