Anneline Dahl Nielsen mars 19, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I forrige blogginnlegg forklarte vi at vi hadde valgt å ta for oss Oatly som en bedrift til eksamensoppgaven i den modulen vi nettopp har vært igjennom. Som nevnt tidligere er Oatly en bedrift som produserer alternativer til forskjellige melkeprodukter, basert på havre. Det ble også nevnt at Oatly har eksistert en god stund, men at de ikke har blitt kjent før de siste årene.  I dette innlegget vil vi gå nærmere inn på markedsføringsstrategien til Oatly og hvordan de kommuniserer sitt budskap til målgruppen.

Leken tone

Oatly’s markedsføringsstrategi er basert på en veldig dirkete og leken tone. De skriver og snakker rett fra levra og legger ikke skjul på noe. I markedsføringen deres gjør de narr av den tradisjonelle markedsføringen og har en veldig utradisjonell og ironisk måte å kommunisere på, med en underliggende tone av sarkasme og ydmykhet. Oatly kommuniser sitt budskap gjennom flere kommunikasjonsplattformer og reklamerer for sine produkter på flere forskjellige måter. 

Eget skjermbildet fra medium.com

Reklame

Vi har sett reklame for Oatly på t-bane boards, plakater på buss og trikk og boards på områder med hvor det er mye trafikk med mennesker. De har også utlevert klistremerker til mennesker slik at de har gjennom årene har etablert flere ambassadører. Kartongen i seg selv kan også fungere som en form for markedsføring da den ser veldig annerledes ut og har informasjon ikke alle andre lignede produkter har, den har også er ganske «kult» og «lekent» motiv. Det er kjent at alle reklame for Oatly er plassert utendørs, og som oftest på engelsk, selv om vi også har sett at de har reklame på norsk også her i Norge. Oatly nevner selv at de svært sjeldent bruker sine reklamer på å adressere kun fordeler ved deres produkter, i motsetning til tradisjonell reklame hvor det er det som står i sentrum. Reklamen for Oatly er som oftest veldig produktfokusert, rene og noen ganger litt provoserende. 

Eget skjermbilde tatt fra medium.com

Målgruppe

Nå som vi har blitt enda bedre kjent med Oatly har vi lært at målgruppen deres er unge og urbane hipstere som interesserer seg for gatekunst, mat og kultur, samt unge som er engasjert i vegetariansk og vegansk kost og trender. Det er tydelig i all kommunikasjon at Oatly har gått dypt inn i å forstå å bli kjent med målgruppen og funnet ut hvordan de må markedsføre og kommunisere for å treffe ønsket målgruppe. 

Eget skjermbilde tatt fra Oatly´s instagram

Miljø og klima

Det er utrolig interessant å se hvordan Oatly har lagt opp strategien sin og hvordan de tør å gjøre narr av både seg selv og den tradisjonelle måten å markedsføre noe på. Vi har tro på at denne kontroversielle måten å kommunisere på kan være svært effektivt da det strir i mot den gamle måten. Oatly har alltid fokus på miljø og klima, og har derfor tilpasset produkter og markedsføring deretter og samtidig som vi selv har sett at de har blitt utrolig kjent, har de også satt et stort klimarelatert problem på dagsorden. Nemlig bærekraftig produksjon, som også er et av FNs bærekraftsmål de har gjort det kjent at de skal gjøre noe med. 

Eget skjermbilde tatt fra oatly.com

Kilder
https://www.thedrum.com/news/2020/01/13/oatly-mounts-first-regional-marketing-campaign
https://medium.com/the-mission/oatlymarketingadcampaign-eeae9250c018
https://sifted.eu/articles/oatly-ad-campaign-went-wrong/
https://awario.com/blog/oatly-marketing-case-study/
https://e24.no/naeringsliv/i/y3xBqe/melkesalget-faller-aar-etter-aar-men-denne-melkekonkurrenten-selger-saa-det-spruter