Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

La meg si det sånn at denne eksamensoppgaven har fått meg på nippet til tårer. At dropshipping kunne utløse så mye frustrasjon hos en ellers rolig og kontrollert jente hadde jeg ikke trodd. På den andre siden hadde jeg vel heller aldri trodd at oppretting av nettbutikk skulle bli så gøy og lærerikt som det ble. Jeg har nærmet meg å gå personlig konkurs, jeg har Google meg frem og blitt svimmel av koding og jeg har ofret fritid og søvn for å få alt i boks – men maken til mestringsfølelse jeg sitter igjen med nå!

Jeg vil i dette innlegget presentere et knippe utfordringer man møter på under oppretting av nettbutikk, men også gode erfaringer og tips som gjorde prosessen enklere. Før det ønsker jeg å dele denne videoen jeg lagde for å presentere arbeidet vi har drevet med. La meg presentere MINEA studio.

Hvordan sette opp nettbutikk med et par enkle steg
Du lurer kanskje på hvordan du kan sette opp din egen nettbutikk med kun et par enkle steg? Eller kanskje du ikke bryr deg i det hele tatt. Jeg vil likevel dele en liten oppskrift på hvordan du kan gjøre det på veldig kort tid.

1 – Gi liv til din idé

Ingen idéer er dårlige idéer. Det er bare en ting som er verre enn en dårlig idé – å ha ingen idé. Har du en spesiell interesse eller et felt du gjerne kunne tenke deg å jobbe innenfor eller med, vel da vil jeg anbefale deg å jobbe ut i fra dette. Motivasjon og gjennomføringskraften din vil blir mye større om du jobber med noe som faktisk er en interesse.
Hva kan du bruke din interesse til for å skape noe unikt? Ved å ta utgangspunkt i dette spørsmålet har jeg troen på at du vil kunne komme med en knakenes god idé.

2 – Velg plattform og kjøp domene

Du står fritt til å velge mellom mange plattformer om du ønsker å opprette nettbutikk. Blant annet Shopify, WooCommerce eller Wix. Personlig valgte jeg og min samarbeidspartner å gå for Shopify. Shopify er lett å forstå og lett å bruke for personer uten mye kunnskaper i forveien. Vær obs på at det kanskje vil koste deg et par kroner å opprette og fortsette å drive nettbutikken, men de fleste plattformene tilbyr prøveperioder, og det er mest sannsynlig vært et par kroner uansett.

(Skjermbilde fra Shopify.com)

Når du har opprettet en nettside vil jeg videre anbefale deg å kjøpe et eget domene. Dette vil gi inntrykk av at det du driver faktisk er seriøst. Vi kjøpte domene gjennom PRO ISP og fikk muligheten til å opprette URL med samme navn som vårt konsept. Domene kan du enkelt koble til Shopify-kontoen din. Det krever bare et par dagers tålmodighet før domenet er klart.

3 – Gi nettbutikken et unikt design

Videre blir oppgaven din å gi nettbutikken et unikt design som gjenspeiler det du selger. Shopify gir deg muligheten til å bruke et par gratis temaer/design, disse kan du senere forme og redigere litt som du vil ved bruk av apper og koding. Vi tenkte mye på at vi ikke ønsker å være kjedelige blant havet av nettbutikker, men tenk deg at designet er det første kunden ser og er dermed førsteinntrykket du gir til dine (potensielle) kunder. Velg noe som er innbyende, bruk tekst og bilder som gjør at de som eksponeres skjønner hva du tilbyr. Dette kan testes: skjønner du hva nettsiden tilbyr innen 5 sekunder inne på nettsiden? Hvis svaret er ja er det «good to go»!

Videre blir markedsføring og annonsering din oppgave. Nå vet du i det minste hvor lite det faktisk krever å sette opp en fin, enkel og velfungerende nettbutikk.

 

Å opprette nettbutikk vil gi deg et par utfordringer: Vær forberedt!

1 – Utforme et unikt design

Som nevnt tidligere kan det være vanskelig å gjøre noe unikt ut av et gratisdesign dersom man sitter med lite forkunnskaper fra før av. Dette var litt av en utfordring for oss. Vi lastet ned et par apper som kunne hjelpe oss med problemet, men også her er det vanskelig å finne noe som er gratis og samtidig hjelper deg med det du ønsker. Husk at Google og YouTube er gull i slike situasjoner! For å takle denne utfordringen er litt god gammel research mitt eneste tips. Ikke minst er spennende bilder og tekst viktig. Vi har valgt å satse på personlig tekst som gir kunden opplevelsen av at vi snakker direkte til de, i kombinasjon med hjemmekoselige bilder.

(Skjermbilde fra deler av forsiden hos https://mineastudio.no/)

2 – Dropshipping

Okei, så var det droppshipping. Jeg kan si det sånn at jeg har et elsk-hat-forhold til denne idéen. Den lar deg (på en måte) selge varer uten noe særlig egenkapital, men den har fått meg til å rive meg i håret og felle et par tårer. Vi valgte å drive dropshipping gjennom Oberlo på nettsiden vår, grunnen til det var rett og slett fordi noe annet ikke var optimalt eller realistisk gitt tiden vi fikk på oss og pengene vi satt på (les: ingen egenkapital å slenge inn).

Når det kommer til droppshipping og alt som følger med vil jeg bare tipse om å sitte rolig i båten og beholde roen. Dropshipping er på ingen måte tilfredsstillende for deg som selger, etter min personlige mening. Når man får en ordre må denne betales av nettbutikkeieren selv, med andre ord oss. Ikke før et par dager senere enn dropshipperen har sendt varen vil vi få tilbake penger. Altså – her må man betale for varer som våre kunder allerede har betalt for, og hvor havner disse pengene? Jeg vet ikke, og jeg vet fortsatt ikke. Jeg følte jeg mistet masse penger samtidig som jeg ikke leverte produktene jeg hadde lovet kundene gjennom nettsiden.

Merk: det er heller ingen garanti for at kunden mottar varene når en tredjepart blir gitt ansvaret å sende varen. Det kan være greit å forberede en «jeg legger meg flat og beklager så mye»-mail.

3 – Få kunder til å stole på deg og ha tro på det du gjør

Som ny nettbutikk og som nybegynner på feltet kan det være vanskelig å få folk til å ha troen på at det du gjør faktisk er noe BRA. Mitt tips er å ikke la de negative tankene felle deg. Få folk til å stole på deg. Det viktigste her er at du selv har tro på det du driver med og er selvsikker i din posisjon. Bruk gjerne sosiale medier og markedsfør nettbutikken som noe av sterk verdi og holdbarhet.

4 – Ikke gi opp!

Mitt aller siste tips er å aldri miste håpet og gi opp. Det kan virke vanskelig i perioder, og det kan føles som prosjektet ikke går noen vei. Jeg kan love deg at det vil gjøre det etter hvert. Legg inn litt hardt og intenst arbeid over en periode – du kan klare det!

Om du er en av de som sitter inne med tanken og ideen om å opprette nettbutikk har jeg bare en ting å si – sett i gang og kjør på! Eller som foreleser Karl Philip Lund sier «Velg en retning og implementer som et helvete». Du har ikke mye å tape og du kan få til mer enn du tror.