cathinkag juni 1, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

DHL for Shopify | DHL | New Zealand

Hei! Eksamen er godt i gang og vi har startet nettbutikk som en del av eksamensoppgaven. Vi har fått frie tøyler til hva som kan selges i nettbutikken.

Når vi først så oppgaven føltes den stor og vanskelig. Ingen av oss hadde noe erfaring med nettbutikk fra tidligere, og vi kjente oss usikre på hvordan vi skulle gå frem.

Det vi startet med var å brainstorme rundt hva vi ønsket å selge. Vi ønsket å selge noe som var unikt og som helst ikke var så lett å få tak i fra før. Først tenkte vi at det kunne være gøy å selge en unik tjeneste. En ide vi kom opp med var «strandpakken». Tanken var da at folk kunne kjøpe en pakke vi syklet med diverse tilbehør som solkrem, tyggis, noe kaldt å drikke, kortspill etc. Denne ideen slo vi fra oss fordi vi var usikre på om den kunne lykkes og i det heletatt var gjennomførbar. Deretter var vi innom ting som termoflaske, organizers til vesker og ulike deksler med logo, men vi følte ikke at noen av disse ideene traff oss. Så kom plutselig forslaget med å selge ballonger opp. Det var en ide som alle syntes var god. Vi fant fort ut at det allerede var et marked for det, men skjønte også at det kunne være vanskelig å finne på noe som ikke allerede eksisterer på et markedet.

Balloon Heaven

Etter at produktet for nettbutikken var satt måtte vi finne ut hvordan vi faktisk skulle få publisert det. Først opprettet vi Oberlo. Vi var i utgangspunktet usikker på denne løsningen ettersom vi selv ikke har noe kontroll på varelageret og hva kunden faktisk får levert. Oberlo er jo koblet opp til Aliexpress som jeg selv har erfaring med, og ved noen kjøp har jeg vært veldig misfornøyd. Du er ikke garantert å alltid få det du ser på bildet. Derfor kan det også være skummelt å stole på at de leverer kvalitetsvarer til kundene våres. Dette ville jo vært den enkleste løsningen for oss. Da slapp vi selv å tenke på lagerbeholdning, logistikk og frakt av varene. Men vi syntes dette ble upersonlig, og valgte heller å kjøpe inn egne ballonger å ta bilder selv. Dette resultatet ble vi veldig fornøyd med! Bildene ble veldig bra og vi følte at de var av god kvalitet til å bruke som produktbilder. Når vi valgte å gå bort fra Oberlo gjorde jo det også at vi fikk 100% kontroll på eget varelager om vi skulle få noen salg.

Når nettbutikken først var opprettet begynte vi med engang å tenke på betalingsløsning. Siden vi først valgte Oberlo ble Paypal en naturlig løsning på det ettersom det er betalingssystemet de benytter seg av. Personlig liker jeg godt Paypal og benytter meg av det på utenlandske nettsider. Men når vi gikk bort fra Oberlo som leverandør følte vi heller at vi trengte en norsk operatør og bestemte oss for å bruke vipps. Det var plutselig mer krevende fordi vi da også måtte opprette enkeltmannsforetak. Vi venter enda på godkjenning til å bruke vipps, men er godt i gang med prosessen.

Utfordrende

Det å starte nettbutikk har vært utfordrende på alle måter og vi er enda ikke ferdig. Det er fortsatt noen små justeringer som står igjen. Vi har ikke hatt noe erfaring fra tidligere som vi har kunnet bruke og har stått helt på bar bakke når vi startet med dette prosjektet, men dette har vi jo ikke akkurat vært alene om ettersom alle fra digital markedsføring og varehandel har vært i samme båt. I oppstartfasen var det mye spørsmål rundt Shopify og vi har heldigvis hatt en facebookgruppe hvor mye av svarene vi har lurt på har blitt postet der.

Det som var mest utfordrende i starten var å vite hva vi faktisk måtte ha med og få kontroll over det. Det var ikke bare bare, og har tatt sin tid. Men ting har tatt form og er veldig nærme et ferdig resultat.