WilliamHofsnes juni 8, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Kjøpsvanene til oss forbrukere har endret seg de siste årene. Vi reiser ikke lenger direkte til butikken når vi skal ha noe. Nå bruker vi heller nettbrett, Smartphones og datamaskiner til å gjøre et søk i Google først. Forbrukerne leser seg opp og undersøker markedet før de bestemmer seg for en tjeneste eller et produkt. Skal du få kundene dine til å velge deg, gjelder det å være synlig på nett, enten ved betalt eller organisk søk.

Bildet hentet fra fokusmarketing.no
https://www.fokusmarketing.no/synlig-pa-google/skjermbilde-2016-05-27-kl-12-41-53/

Når du foretar et søk på for eksempel Google, Bing eller Yahoo vil flere tusen treff komme opp på resultatsiden på søkemotoren. Denne resultatsiden i søkemotorene som viser treff på søkeordene, kalles for SERP(Search Engine Result Page). På denne siden vil du finne en blanding av både organiske og betalte søkeresultater.

Betalte søk(SEM)

De første søkene som kommer opp på en resultatside(SERP), er det vi kaller for betalte søk, også kjent som SEM og PPC(Pay-per-click) annonsering. Betalte søk gir annonsører en mulighet til å betale et gebyr for å få deres nettside, samt informasjon om deres produkt eller tjeneste til å vises på resultatsiden i søkemotoren, i form av en annonse. Disse annonsene vises gjerne øverst og til høyre for organiske søkeresultater. Gebyret man betaler er basert på antall klikk, eller visninger du mottar for annonsene dine. På Google sine resultatsider er betalte søk merket med «annonse» ved siden av nettsidens adresse. En betalt søkeannonse kan hjelpe deg med å treffe riktig målgruppe gjennom de mest relevante søkeordene og frasene for din virksomhet ved bruk av CPC(Cost-per-click). CPC betyr at du kun betaler når noen klikker på annonsen.

Organiske søk(SEO)

På samme SERP finner du de organiske, eller «naturlige» søkene under de betalte annonsene. De er naturlige i den grad at søkemotor-algoritmen(som analyserer alle sidene på nettet), foreslår at de sidene som kommer opp er mest relevant for ditt søk. Altså, målsetningen med organiske søk er å gi et så kvalifisert og relevant søk som overhodet mulig. Søkemotoroptimalisering er med på å sikre at nettsiden din oppfyller kravene og kan havne på førstesiden over tid. For å oppnå førstesiden hos Google gjelder det å opparbeide seg en nettside med god kvalitet over tid. Google ser også på autoriteten til nettsiden. Dette for å presentere og rangere det beste og mest relevante innholdet som matcher ditt søk. Som jeg skrev tidligere, er det viktig å merke seg at SEO referer til organisk trafikk, med andre ord ubetalt reklame. Det representerer hvordan mennesker(eller bedrifter) søker og finner et produkt, eller tjeneste på sine egne premisser.

Fordeler og Ulemper SEO

Fordeler

 • Ekstremt kostnadseffektivt
  Om du er en liten bedrift med et begrenset budsjett bør SEO være øverst på listen over markedsføringsprioriterer. SEO blir ofte sett på som en av de mest kostnadseffektive teknikkene en bedrift kan implementere. Det vil så kostnader involvert, men ikke på samme måte når man sammenligner med andre markedsføringskanaler. Årsaken er at du ikke å betale for PPC og visninger du får fra organisk trafikk. Effektene er langvarige med minimalt, men konstant vedlikehold.
 • Skaper mer trafikk og verdifull eksponering
  Ved å optimalisere og gjøre nettsiden mer relevant for kundegruppen og de søkene som gjøres av kundegruppen, har trafikken potensiale til å øke kraftig gjennom å innføre SEO tiltak.

Ulemper

 • Tidkrevende
  Noe du må lære om SEO-prosessen, er tålmodighet. En bedrift som er under press for å kunne få umiddelbare resultater bør kanskje vurdere andre markedsføringskanaler. Omfattende søkeordundersøkelse- og analyser er absolutt nødvendig før kampanjen starter. For de som er uerfarne kan dette være veldig tidkrevende og ta alt fra uker til måneder før det gir resultater.
 • Tøff konkurranse
  Hvis din bedrift opererer i en bransje med flere veletablerte selskaper, vil det være vanskelig å rangere etter de populære nøkkelordene som er relatert til din bedrift. Det er derfor viktig å improvisere og velge andre nøkkelord og uttrykk som har mindre konkurranse

Fordeler og ulemper SEM

Fordeler

 • Rett til topps
  Ved betalt søk vil du kunne plassere en annonse øverst på søkeresultatsiden. Denne taktikken gir bedriften din en enorm fordel med øyeblikkelig synlighet og merkevarebevissthet for nye kunder. Det er en sjanse for at besøkende bare vil bla forbi annonsen din til fordel for det øverste organiske alternativet, men dette gir deg muligheten til å hoppe over den lange SEO-prosessen og gå rett til toppen av siden.
 • Mer kontroll
  Noe av det beste med SEM er at du vil ha mer kontroll på resultatene du ønsket å oppnå. Du kan gjøre endringer i hver detalj av annonsen din og teste den for å vurdere resultatene dine. Med bedre kontroll kan du sikre at du får mye bedre klikkfrekvens.

Ulemper

 • Kan bli dyrt
  Uansett hvor mye kontroll du har over budsjettet ditt for annonseoppføringer, kan det fortsatt bli dyrt, spesielt når du ikke er forsiktig med annonsene dine. Man må hele tiden konfigurere og teste annonsene sine ordentlig slik at du kan oppnå bedre avkastning og forhindre tap.
 • Konkurrenter
  Med SEM kan konkurrentene enkelt sjekke hva du gjør. Dette betyr at dine konkurrentene enkelt kan se nøkkelord du bruker og landing page til annonsene dine. Det gjør det enkelt for andre å vurdere kampanjen din og lage en mer vellykket.
Bildet hentet fra sempro.no
https://www.sempro.no/nyheter/seo-sem

Digitale markedsførere og SEO/SEM

Organisk SEO er generelt den beste markedsføringsteknikken for langvarige resultater. Nettsider som rangerer høyt i de organiske resultatene for sine søkeord, kan få gratis trafikk døgnet rundt, god anerkjennelse og nyte alle fordelene med SEO.

Nettsteder som bruker PPC-kampanjer kan fortsatt få målrettet trafikk fra søkemotorer, men det må betales for. Når de betalte kampanjene stoppes, forsvinner trafikken. Det tar tid for SEO å fungere og generere resultater, mens PPC er nesten øyeblikkelig.

Så hvem som er fungerer best for deg, avhenger av dine generelle digitale markedsføringsmål.

Kilder

https://www.acquisio.com/blog/agency/difference-between-organic-paid-search/

https://www.idium.no/b/seo-og-betalt-soek-best-sammen

https://www.webfx.com/internet-marketing/organic-search-vs-paid-search.html

https://www.brafton.com/blog/seo/organic-vs-paid-traffic-a-guide-to-understanding-and-capitalizing-on-both/

https://www.impactbnd.com/blog/organic-search-vs-paid-search