IrisEidee juni 7, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Når du søker etter noe på Google får du opp en haug med mulige svar på det du lurer på. Dette er både organiske og betalte søk som dukker opp i din SERP (Search Engine Results Page) som er den første resultatsiden som dukker opp når du søker på noe. Men hva er egentlig organiske søt og betalt søk og hva er forskjellen på disse? I dette innlegget skal jeg skrive om organiske og betalte søk og hva som lønner seg å ta i bruk i dagens marked.

Hva er organisk søk?

Organiske søkeresultater er en resultatopplisting fra søkemotoren. Dette er resultater som blir rangert av software etter hvor relevante de er i forhold til søkeordet som du har skrevet inn. Et organisk søk er altså de resultatene som kommer opp uten å ha blitt betalt for å være der. Et organisk søk kalles ofte SEO – søkeoptimalisering.  SEO gjør at du blir synlig i selve søket. Med god SEO havner du godt opp på søkelistene til Google, men under de betalte annonsene/søkene. Ved et organisk søk vil man opparbeide seg en viss rangering og man vil få en autoritetsstatus, noe som er en fordel med tanke på å bygge tillit til eventuelle kunder.

Hva er betalt søk?

Et betalt søk eller betaling per klikk er når bedrifter betaler for å få sine annonser øverst på din SERP/trefflisten din. Bedrifter kan betale for selve annonsen og spesifikke nøkkelord. I bilde under kan vi se et eksempel på betalte søk. Dette kan i utgangspunktet bli sett på som reklame. Du ser tydelig at ved et søk på «sommerkjole» har både Na-kd og nelly.com betalt for sin plassering vet at annonsene er merket som «sponset» og med «annonse»

Hvordan optimalisere SEO?

Gjesteforeleser Håkon Njøten gikk gjennom fire steg som kan være til hjelp dersom man vil optimalisere SEO for sin bedrift.

1. Lag en webside
Ved å koble opp Search Engine Submission og Index Inclusion som som er handling med å koble en URL til en søkemotor i et forsøk på å gjøre en søkemotor oppmerksom på en side eller et nettsted

2. Valg av nøkkelord
Dette er det aller viktigste for en vellykket SEO-strategi. Når du velger nøkkelord så velger du samtidig en «fight» med andre bedrifter som kjemper å nå til topps med de samme ordene som deg. Derfor er det viktig at du velger nøkkelord som er i samsvar med merkevarens posisjonering (hjelper ikke være nr 1 på bryllupsfoto om du har mest landskapsbilder). Her er det også viktig å velge nøkkelord som med mindre konkurransefortrinn samtidig som de har nok valuta.  Et nøkkelord kan være alt fra produkt type, adjektiv, lokasjon og action request. Det kan også lønne seg å bruke nøkkelordverktøy for å se hva som er best å bruke som for eksempel Google Keyword planner eller SEMrush.

3. On Page Optimering
Innholdet på websiden må være bra. Som sagt må du ha bloggposter med nøkkelord samt URL optimering på alle sider.

4.Off-page optimering
Skriv godt innhold for dine følgere og bruk SoMe kanalene for alt det er verdt, du skal løse deres problemer! Det kan også lønne seg å samarbeide med andre ved å linke til andre slik at de linker tilbake til deg. Til sist lønner det seg også å få PR i andre medier, dette vil øke din SEO betraktelig.

Photo by Stephen Phillips – Hostreviews.co.uk on Unsplash

Organisk vs betalt

Som sagt ved betalt søk betaler bedriften. Dette skjer gjennom en annonsemodell som er basert på bud, en viss sum per klikk de får på en annonse som er plassert i søkeresultatene. Virksomheter har her betalt for å kunne kjøre annonser mot spesifikke søkeord og fraser. En slik modell blir ofte referert til som Pay-Per-Click (PPC) ved Search Engine Marketing (SEM).

I bilde under kan du se hva som går under kategorien SEM og hva som går under kategorien SEO.

Både SEO og PPC er en sentral del av «pull»-markedsføringsinnsats.

Så, hva skal man velge? Det er fortsatt ingen fasit på hva bedrifter bør satse på. Et betalt søk vil ofte virke mindre troverdige enn organiske søk. Dette fordi betalte søk ofte er forbunnet med reklame og vil ofte virke negativt på en person som søker. Personlig scroller jeg alltid forbi de betalte søkene før jeg klikker meg inn på en sak på Google. Som nettbutikk tror jeg man vil få utbytte av både å benytte seg av betalt søk og organiske søk. For å havne på første siden av Google med organiske søk kreves det masse innsats, ressurser og tid. Derfor vil man som nyoppstartet bedrift yte godt av betalte søk i første omgang dersom man har råd til det.