synnejacobsen juni 7, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Blogginnlegget er skrevet i samarbeid med Malin Evensberget Midtsundstad.

De fleste opplevelser online start med en søkemotor, og kun på Google alene er det flere milliarder søk som blir gjennomført daglig.

Bedrifter kan si seg enig i at søk er verdifullt, men hva er egentlig forskjellen på organisk og betalt søk?


Bilde hentet fra Pixabay.com

Hva er forskjellen på organisk og betalt søk?
Kort fortalt er forskjellen på de to kostnaden. Organisk søk fokuserer på ubetalt plassering eller «ranking» i søkeresultater / SERP (search engine result page), mens betalt søk legger vekt på de betalte plasseringene.

Virksomheter benytter seg av SEO (search engine optimization) i form av organisk søk for å øke nettsidens synlighet eller plassering blant søkeresultater. Sammenlignet med betalt søk som tillater brukere å betale for synlighet eller en fremtredende plassering blant søkeresultater.

Enkelt forklart vil resultatene du får når du søker på eks Google gi en liste, og øverst hvor du ser er annonser (betalt søk) og under annonsene har du sider som dukker opp gjennom organisk søk.

Fordeler med organisk søk
Siden organisk søk ikke har noen kostnader er det for eksempel ikke nødvendig for virksomheten å finne et månedlig budsjett for markedsføringen – kun tid. Tiden kan vies til for eksempel større research av SEO eller bygge en strategi blant annet.

Organisk søk leverer imponerende ROI (return on investment). ROI handler om at du får tilbake investeringen du har brukt på markedsføringen. Du har for eksempel brukt 100kr på annonser og får kunder/salg til 200kr i retur, og har da en ROI på 1 (creatur.no).

Fra et forbrukerperspektiv har ofte brukeren høyere kredibilitet mot de som dukker opp høyest på SERP og som ikke er annonser. I tillegg vil organisk søk hjelpe for at virksomheten tiltrekker seg interesserte brukere eller gjøre brukere klar over virksomheten.

Fordeler med betalt søk
Den første klare fordelen med betalt søk er at det genererer resultater umiddelbart. De fleste markedsføringsplattformer tilbyr kort ventetid for godkjenning av annonser, og dermed kan en se resultater så fort annonsen er live.

Selv om annonser har en liten gul boks som viser til at resultatet er en annonse er det flere brukere som ikke er klar over at de er nettopp en betalt annonse. Annonsene i SERP går sømløst sammen med resten av siden, og av den grunn har betalt søk blitt mer populært i senere tid da organisk søk har fått mer konkurranse.

Betalt søk vil gi lønnsomme nøkkelord for SEO. Når du markedsfører online kan du motta nyttig informasjon av brukerne som for eksempel nøkkelord, lokasjon, alder og mer. Demografisk informasjon som lokasjon kan bidra til den overordnede tilnærmingen av markedsføringen, og data om nøkkelord vil gi fordeler til strategien som er lagt for SEO.

I de fleste strategier har betalt søk fokus på et publikum som har tenkt til å gjennomføre kjøp eller retter seg mot et behov. På grunn av dette tiltrekker betalt søk seg ofte kunder som er klar for å handle.

Youtube; Webflow

Hvordan digitale markedsførere utnytter organisk og betalt søk
Det er flere fordeler ved å benytte seg av både organisk søk (SEO) og betalt søk. Hvis virksomheten klarer å benytte seg av disse verktøyene på riktig måte, vil det kunne lede til økt trafikk på nettsiden, noe som igjen gir økt salg. Eksponering og synliggjøring av virksomheten, og dermed havne over konkurrentene. Nå ut til nye kunder og de mest relevante kundene. Dessuten er organisk søk en veldig kostnadseffektiv form for markedsføring. 

Det nytter ikke bare å produsere relevant innhold dersom du vil gjøre deg bemerket. For å få din hjemmeside øverst på resultatsiden i Google sine søk, må nettsiden din ha høy autoritet. Dette via betalt søk, altså betale for annonser slik at dine produkter eller din nettside vises øverst på resultatsiden. Eller ved å benytte deg av organisk søk, som handler om å lage innhold som fortjener høy plassering basert på kvalitet og relevans. For å vite om din nettside fortjener å vises høyt opp i et søk, benytter Google seg av ulike algoritmer. 

Hvis du skal benytte deg av betalt søk har Google Ads forskjellige valg for betalingsmåte. Du finner dette under innstillinger på Google Ads og er et av valgene du må sette når du skal lage en ny kampanje. Der får du valget mellom automatisk eller manuell budgivning. Automatiske budstrategier er avhengig av mye data, og kan derfor være det naturlige alternativet hvis du har mye data å håndtere. Manuell budgivning krever mer jobb, men gir deg bedre kontroll. 

Både organisk og betalt søk blir ofte brukt om hverandre for å få mest ut av markedsføringen. Annonser ved hjelp av betalt søk gir raske resultater og blir spesielt mye brukt under kampanjer. Organisk søk bidrar til at virksomheten får innsikt i hvilke søkeord, kjennetegn og målgrupper de skal rette de betalte søkene mot.

Kilder: