Sander mai 11, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I dette blogginnlegget skal jeg oversette en artikkel fra engelsk til norsk, og gjøre forbedringer der jeg ser det slik. Innlegget jeg har valgt å oversette er «Here are 21 Low-Cost Marketing Tips to Get Your Business Off the Ground» av SoyEntrepreneur.

Med 100 ansatte og 100 millioner dollar i årlige inntekter, bruker Cynergy Systems – en programutvikler i USA – effektive og økonomiske reklameteknikker. Grunnleggeren og presidenten for selskapet, Carson Hager, sier «I praksis fungerer ikke de tradisjonelle markedsføringsmetodene for oss. Attpåtil har vi heller ikke et budsjett til det.»

Leksjonen fra Carson, 36, er enkel: Før man starter en kostbar annonsekampanje, er det viktig å vurdere billigere alternativer som kan være like effektive. Her er 21 taktikker som krever en minimal investering eller er kostnadsfrie. De vil med stor sannsynlighet gi gode resultater til deg og din bedrift.

1. Bli involert i sosial media. Med unntak av å opprette en bedriftsprofil på sider som Facebook, LinkedIn og Twitter, har du i tillegg muligheten til å opprette en egen gruppe på disse. Fordelene med dette verktøyet er: Det er gratis, og det lar deg publisere merkevaren din blant et stort antall mennesker som er glade i å besøke denne type nettsteder på nettet. I tillegg så vil navnet på gruppen din vises på profilen til hver enkelt bruker.

2. Belønningshenvisninger. Når kunder fra Choice Translating – et oversettelsesfirma i Nord Carolina, USA – anbefaler tjenestene deres til andre, så får de en liten gave. «Og det beste av alt, er at hver gave – som er en liten hjemmelaget håndverk – koster ikke mer enn 5 dollar, og folk elsker det,» sier Michelle Menard, en partner hos firmaet.

3. Opprette en blogg. Denne ressursen har blitt mer og mer populær. Slik som verden er nå, kan du ha din egen blogg helt gratis gjennom sider som WordPress.org eller Blogger.com. «Dette er den perfekte plattformen til å skrive kommentarer eller poste relevante innlegg i forhold til din bedrift,» sier Hager. For å øke trafikken til din blogg, kan du delta aktivt i andre sine blogger som er relatert til din blogg. Man kan kommentere slik at andre folk kan klikke seg inn på din blogg, og dermed se hva du skriver om.

Vet du ikke hvordan man gjør dette, eller har du ikke tid? Wendy Kobler, grunnleggeren av markedsføringsbyrået Kobler Communications, anbefaler at du bør komme i kontakt med andre bloggere som skriver innenfor det samme som deg. Disse ekspertene kan råde deg til å bli en «online» kommunikasjonsekspert. Noen ganger så kan enkelte bloggere ha et så stort og godt rykte, slik at navnet deres er godt anerkjent i den virtuelle verden. Og på bakgrunn av dette så kan deres meninger ha større betydning enn du kan tanke deg.

4. Skape et forhold til kundene dine. «Loyalitetsprogrammer oppfordrer kundene til å komme tilbake til deg,» sier Denise Dorman, PR-ekspert og grunnlegger av WriteBrain Media. «Opprett en side på bloggen din hvor kunder kan legge inn informasjonen sin, og øyeblikkelig begynne å motta eksklusive produkter og kampanjer.»

Belønn de kundene som kjøper mest og oftest med rabattkoder og gaver. Husk på at så fort du skaper et følelsesmessig bånd mellom kundene dine og virksomheten din, så vil du bli et merke for dem.

5. Snakk høyere. Kobler anbefaler at du deltar og blir en foredragsholder på utstillinger, messer og bransjemøter for å gjøre deg selv mer anerkjent i bransjen. Du kan til og med organisere dine egne arrangementer, hvor du kan invitere eksisterende og potensielle kunder for å lære de om de forskjellige produktene/tjenestene bedriften din tilbyr. Du kan også invitere leverandørene dine, og mulig få de til å sponse arrangementet. Dette er noe alle parter tjener på.

6. Distribuere innhold. Verktøy for å distribuere innhold og nyheter gratis eller for en minimal kostnad, slik som med PRWeb.com, kan hjelpe deg å promotere bedriften din på nett. Andre gratis nyhets tjenester på nettet er; i-Newswire.com, Mininova.org og TheFreeLibrary.com. Andre sider som kan brukes derom man er fra et spansktalende land er; Ambosmedios.com eller Abastodenoticias.com.

7. Dra nytte av informasjonen din. For å optimalisere driften av salatbaren Green Tango, har Billy og Alissa Maupin begynnt å ta ordre gjennom nettet og via tekstmeldinger. Resultatet av dette er at i tillegg til å ha mer fornøyde utsalgssteder, fikk de kunnskaper om kundene sine kjøpsvaner. Dette gjelder da både hvilke mengde og produkter som ble solgt mest bland de 4000 registrerte kundene i databasen. Med denne informasjonen kan man regne seg frem til hvor mye av de ulike råvarene bedrifetn må kjøpe inn, og systemet hjalp de i tillegg til å måle effekten av ulike markedsføringskampanjer.

8. Lær deg å sende gode mail. «Så fort du vet kjøpemønsteret til kundene dine, takket være databasen og systemene du har, kan du dra nytte av dette,» sier Scott Cooper, markedsføringskonsulent. Et eksempel; Maupins Green Tango salatbar opprettet et system for å kunne måle kjøpemønsteret til kunder via nettbestillinger, og dro nytten av dette til å sende ut forskjellige rabattkoder og eksklusive kampanjer til den enkelte kunde, basert på deres kjøpemønster.

9. Bygg et team med eksepsjonelle salgspersoner. De ansatte hos Green Tango bruker forskjellige klesplagg som t-skjorter, forklær og hatter, hvor det står printet på forskjellige slagord om bedriften. «Når vi lanserer et nytt produkt, så bruker vi de ansatte sin uniform til å promotere det nye produktet,» forklarer Billy Maupin. Men ikke nok med det. De lærer opp sine samarbeidspartnere til å promotere gitte produkter på menyen. Et tips: Lær opp dine ansatte til å bli eksperter til å markedsføre ditt merke.

10. Gjennomfør kvalitetsundersøkelser. Utvikle nye slagord for bedriften gjennom å bruke meningsmålere. Når du gjør dette er det viktig å spørre kundene om hva som er viktig for dem. Videre kan man bruke informasjonen man har funnet til å komme med nyheter på diverse sosiale plattformer for å informere kundene. Eksempelvis kan man informere kundene om at det kommer til å komme nye lesesoner med komfortable stoler i cafeen, dersom undersøkelsen tyder på at kundene ønsker seg dette.  

11. Bli en spesialist. Maupins designet menyen til Green Tango basert på salater. «Som ordtaket sier: Bestem den for en ting, og gjør det bra,» sier Billy. «Vårt mål er at fellesskapet skal anerkjenne oss som de beste på vårt område.» På bakgrunn av dette er det viktig å bli sertifisert eller ha annerkjennelse fra en institusjon eller forening som anerkjenner deg som spesialist innenfor et gitt område.

12. Utnytt de ressursene du har tilgjengelig. Det er viktig å dra nytte av de verktøyene du har tilgjengelig, enten om dette er e-post, post eller annet. Hver gang du sender ut et nyhetsbrev eller e-post så lønner det seg å legge ved kampanjer eller rabattkoder. Eller legg ved en lenke til hjemmesiden din slik at kundene kan motta og dra nytte av disse fordelene.

13. Markedsfør deg selv i media. Bruk de siste månedene av året på å finn ut av forskjellige redaksjoner sin kalender. «Dette kan vanligvis finnes på aviser/magasiner sin hjemmeside,» sier Dorman. Finn ut av hva de forskjellige temaene som vil bli tatt opp i hvilke perioder, og sett et mål for når du skal være ferdig med å skrive en relevant artikkel om ditt firma.

14. Delta i konkurranser og markedsfør. Når Green Tango var i finalen i «den beste salaten» konkurransen tok Maupin denne muligheten til å spre denne informasjonen. De sendte e-poster til alle deres kunder om dette. Det er verdt å nevne at det å være med i konkurranser som er sponset av media, foreninger eller institusjoner er et effektivt verktøy for å promotere merkevaren din i en større skala.

15. Del en video om din bedrift. Alt du trenger for å lage en video er et enkelt videokamera. Deretter kan man laste det opp på youtube, Google Video eller andre sider. Cynergy Systems lagde en enkel intern video for å promotere deres Cynergy Labs program, som er et program som gir finansiering og støtte til deres ansatte for å utvikle deres ideer og forslag. En av de ansatte delte videoen til en venn, og på bare 10 minutter så var videoen lastet ned over 214 000 ganger.

16. Skriv en historie om din bedrift. Dersom en spesiell hendelse skjer i eller rundt din bedrift, så er det fordelaktig å skrive en artikkel eller liknende om hendelsen. Et kort notat, eller innlegg er nok. Det viktige er å få ordet ut. Det som er viktig å tenke på er om en avis, et magasin eller en nettside legger ut et innlegg om en hendelse som har skjedd i eller rundt din bedrift, er det viktig å nevne for de at du har skrevet noe relatert til dette. På denne måten vil du være på redaktøren sin radar i fremtiden.

17. Bruk nettet til din fordel. Dorman mener at du bør inkludere din egen nettside på andre gratis nettsider, slik som Delicious.com, Digg.com, Squidoo.com og Yelp.com. «Nøkkelen er å få kunder til å markedsføre produktene dine på de sidene.» I tillegg så har lokale aviser og nettsider åpne «gratis» kalendere hvor du kan legge inn dine arrangementer eller begivenheter som er relatert til din bedrift.

18. Gå aktivt ut å finn kunder. Menard, fra Choice Translating dro nytte av den oppkommende Valentinsdagen til å besøke kundene sine og gi de små gaver som sjokolade, for å vise han sin godvilje. I tillegg til gaven ga han ut et lite høytidsrelatert kort, som spurte om de ønsket å anbefale bedriften hans. Men ikke nok med dette, så sendte han ut en e-post som inneholdt en liten gave, til de han ikke kunne møte personlig. Resultatet av dette var en økning på 22 000 dollar på kun en måned.

19. Benytt deg av plasseringen din. Dersom du har en bedrift som har lokale i en høyt trafikkert gate, eller på et sted med mye oppmerksomhet, så er det ingen grunn til å vente med å sette opp reklame på fasaden for å tiltrekke enda flere mennesker. Merk: Finn først ut av hvilke regler som gjelder i ditt område ihht reklame o.l. Billy Maupin bruker en liten reklameplakat som kan festes på gulvet, som kun krever en investering på 20-30 dollar, men som er en god måte å øke eksponeringen på.

20. Ta hensyn til kundene dine sin mening. Bruk kundene dine for det de er verdt, og spør de om de har noen meninger eller tilbakemeldinger på din bedrift. Dette kan være alt fra farge på veggene, til sortiment eller reklamekampanjer. De kan også komme med nye nyttige ideer til eventuelle markedsføringskanaler som du kan benytte deg av for og ble sett av enda flere. Det er viktig å belønne kunder som faktisk tar seg tid til å hjelpe deg med å bli bedre, dette kan gjøres med en liten gave eller rabatter o.l.

21. Lag deg strategiske allianser. Se på hva andre konkurrenter gjør, eller andre bedrifter som kan knyttes sammen med deg og inngå allianser med de som begge parter kan dra nytte av. Eksempelvis så tok Maupin kontakt med et treningssenter for slik at de kunne promotere deres sunne utvalg til kunder som bryr seg om å spise sunt. Til gjengjeld så kunne de som trente på senteret plassere ordren sin før de hadde time, og når timen var ferdig var maten deres klar.