Robert Sagaas april 25, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Denne uken har vi startet med en ny modul i faget Digital markedsføring. Temaet denne gangen er E-varehandel. Det er Karl Philip Lund som er foreleser, og vi skal blant annet lære om hvordan vi setter opp vår egen nettbutikk og hvordan vi bygger vår digitale CV.

Siden situasjonen er som den er for øyeblikket, har det gjort at Høyskolen Kristiania har måttet gjennom en stor omveltning. Derfor har undervisningen måttet foregå gjennom digitale kanaler – fortrinnsvis Zoom. Vi hadde vår første forelesning tirsdag denne uken, og jeg skal i dette innlegget forklare nærmere om hva jeg sitter igjen med etter dette.

Forventninger til studentene

Som et av de første punktene, ble vi delt inn i det som i Zoom heter «breakout-rooms». Vi ble delt inn i grupper der det var 3-4 studenter per rom, som skulle diskutere hvordan vi lærer på en best mulig måte, og hvordan vi tilegner oss kunnskap. Det ble skrevet stikkord av en gruppeleder. Videre delte Karl Philip Lund sine tanker om hvilke forventninger han har til oss gjennom dette kurset. Han introduserte oss her for OKR som står for objective, key results.

OKR er et styringssett som fungerer som en veileder for ansatte i bedrifter. Her setter man seg klare mål som de ansatte skal jobbe sammen mot. Objective skal svare på hva man ønsker å oppnå, mens key results skal svare på hvordan man skal komme seg dit. Karl Philip har satt opp sine egne mål for hva han ønsker at studentene skal oppnå i løpet av denne modulen. Blant annet har han et objective der han ønsker at studentene har publisert minst 50 kvalitetsinnlegg i løpet av juni, og følger opp med at et av key resultene skal være at klassen får minst én presseomtale.

Bilde hentet fra Pixabay.com

Tidligere erfaringer med nettbutikk

I forelesningen var vi så heldige at vi fikk besøk av gjesteforelesere som hadde vært tidligere studenter i faget. Marius Schafferer og Ola Bjørnes Olsen fortalte oss nærmere om hvordan de hadde gått frem da de opprettet nettbutikk i fjor. De startet klesmerket Brisen apparel som selger gensere, t-skjorter, og golfcapser i sin nettbutikk Brisenshop.no. Gutta gikk videre inn på hvordan de hadde jobbet fra de fikk ideen til nettbutikken, hvordan de satte opp OKR-mål, hvordan de gikk frem for å innfri disse, hva slags verktøy de brukte i prosessen og hvordan de jobbet for å markedsføre merket sitt.

Gutta kom med flere nyttige tips som man kan ta med seg videre når man selv skal lage nettbutikk. Flere tips som kan gjøre prosessen både spennende og lærerik. For å sette opp nettbutikken hadde de brukt e-handelsplattformen Shopify som gir deg flere spennende muligheter til hvordan du ønsker å forme din egen virksomhet. Gjennom denne plattformen kan man også koble opp flere verktøy som gjør det enklere for deg å etablere din merkevare. Til Brisenshop trengte Ola og Marius noen som kunne produsere klærne. Her fant de frem til Printful som er en print on demand – leverandør. Denne tilbyderen har et godt utvalg med klær og flere farger man kan velge mellom. I tillegg har man her også muligheten til å lage egen logo og eget design. Printful gjør også prosessen enklere ved å ta seg av printing, lager og frakt.

Epostmarkedsføring og merkevarebygging i sosiale medier

For å nå ut til kundene sine forklarte Ola og Marius at de hadde brukt Mailchimp som fungerer som en e-postmarkedsføringstjeneste. Eksempler på måter denne tjenesten har blitt brukt i Brisenshop sin nettbutikk, er at man kan tegne seg opp til nyhetsbrev når man kommer inn i nettbutikken. Slik får man også mulighet til å motta nyhetsbrev fra Brisen apparel. I tillegg brukte de også Mailchimp til å sende ut velkomstbrev til nye kunder. Et verktøy jeg fant interessant i deres arbeide, var at de hadde brukt verktøyet Bonjoro i markedsføringen. Det er en plattform der du kan sende personlige hilsener til dine kunders epostadresse gjennom videosnutter. Dette kan være en hilsen der man takker kunden for å ha gjennomført et kjøp. Det kan resultere i et positivt omdømme fra kunden og skape et godt word of mouth.

Videre var det også interessant å lære om hvordan gutta bak Brisen hadde brukt sosiale medier som en plattform for å markedsføre sine produkter. Her var de flinke til å vise frem produktene sine i både Facebook og Instagram, og de skapte også gode tekster til postene som ble publisert. I tillegg klarte guttene å få omtale gjennom en influenser som de kjente. Vedkommende var med på å fronte merket gjennom Brisenshop sin Instagram-side, og sørget også for reklame gjennom sin egen Instagram-konto. Siden influenseren har en stor følgerskare fikk de mer positiv omtale, og genererte flere potensielle kunder for Brisenshop.

Bygge opp seg selv som merkevare

Gjennom studiet har vi flere ganger blitt fortalt hvor viktig det er å bygge opp vår egen personlige merkevare, og hvor viktig det er når du er på jakt etter jobb. På LinkedIn har vi blitt oppfordret til å poste blogginnlegg, like innlegg og engasjere oss i andre sine poster. I denne forelesningen fikk vi flere tips til hvordan vi kunne forbedre våre profiler. Disse tipsene var det gjesteforeleser Julie E. Melby Foss som stod for.

Hun forklarte oss flere interessante punkter om hvordan man kan forbedre sin egen profil. Blant annet med fokus på at man har et profilbilde der det er en selv som skal være i fokus, og at profilen må være oppdatert. Det er viktig å oppdatere punkter som sammendrag om seg selv, ferdigheter, utdanning, kompetanse og arbeidserfaring. Slik får andre et mer helhetlig inntrykk, og man får frem hva som gjør en unik. Hun påpekte viktigheten av å holde seg oppdatert på markeder man ønsker å nå frem til. Dette kan gjøres gjennom å melde seg inn i grupper man finner interessante, eller knytte kontakt med andre innenfor sin bransje.

Bilde hentet fra Pixabay.com

Videre progresjon

Jeg sitter igjen med mye etter denne forelesningen, og det er flere punkter jeg kunne ha skrevet om i blogginnlegget. Først og fremst synes jeg det var interessant å lære mer om hvordan tidligere grupper hadde gått frem da de skulle lage nettbutikk. Her fikk man flere tips som kan tas med videre når prosessen settes i gang. Det er nyttig å ha knyttet kontakt med disse menneskene på LinkedIn slik at man kan ha en ekstra mulighet til å spørre om tips. Samtidig synes jeg det var lærerikt å få flere tips til hvordan man kan bygge opp seg selv som merkevare. Jeg kommer fremover til å ta meg god tid til å se over min LinkedIn-profil, og bruke tipsene vi fikk til å forbedre egen profil og knytte nye kontakter. Jeg kommer også til å engasjere meg i grupper og bedrifter jeg finner interessante for min personlige utvikling videre.

Bilder hentet fra Pixabay.com:

https://pixabay.com/illustrations/linkedin-social-network-icons-3504141/

https://pixabay.com/vectors/template-layout-website-blog-theme-1599667/

Kilder:

https://brisenshop.no/

https/://www.facebook.com/pg/brisen.apparel/community/

Inevo. Sist oppdatert: ukjent. «Karl Philip Lund». Hentet 25.04.2020 fra: https://inevo.no/ansatte/kp/

Inevo. Sist oppdatert: 18.12.2018. «OKR – et system for gjennomføring». Hentet 25.04.2020 fra: https://inevo.no/blogg/okr-et-system-for-gjennomforing/

https://www.instagram.com/brisen.apparel/

Store norske leksikon. Sist oppdatert: 04.04.2018. «Word of Mouth». Hentet 25.04.2020 fra: https://snl.no/Word_of_Mouth