norabhodt januar 11, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Som sagt ble jeg veldig glad når jeg fikk oppfylt mitt ønske om valgfaget ”digital markedsføring” i fjerde semester. Og i følge min far mente han dette ville passe utmerket siden jeg (i hans øyne) har vært i overkant aktiv i sosiale kanaler i mange år:) – Og at jeg bruker ALT for mange timer på mobilen i løpet av døgnet. Selv mener jeg at dette er min måte å holde kontakt med venner, lese nyheter, og min måte å finne frem til varer og tjenester på. Og til tross for at han prakket på meg et abonnement på Aftenposten Junior for en del år siden har avis aldri vært min greie. Det fine med digital markedsføring eller digital kommunikasjon er at det handler om toveis kommunikasjon. Dvs; en dialog mellom to eller flere parter. Tidligere, da det meste ble kommunisert gjennom TV, avis eller ukeblader var det en monolog – eller enveis påvirkning – fra annonsør til kunde. Og som førte til at kun de største annonsørene hadde økonomi til å kjøre store kampanjer på TV og avis. I dag kan de fleste med litt kompetanse rundt bruk av sosiale kanaler bli sin egen redaktør/egen markedssjef, og formidle ulike budskap til forbruker. Og dermed påvirke, engasjere og skape interesse for eget produkt eller tjeneste. Til en mye lavere kostnad enn tidligere. Det er altså mulig å produsere sine egne nettsider med publiseringsverktøy som nesten er gratis, og med interesse og kunnskap rundt tekst og foto/video kommer man langt i sosiale kanaler. I tillegg kan man få mye kunnskap og innsikt gjennom kursing i f.eks Google Analytics. Papsen skal imidlertid få rett i at mye dårlig, og lite gjennomtenkt legges ut på nettet, og at mye av det som kalles digital markedsføring kanskje gir en omvendt effekt. Nemlig at forbrukeren vender seg mot produktet eller tjenesten fordi merkevaren ikke tar forbrukeren på alvor. Det er altså like viktig som tidligere å henvende seg til riktig målgruppe med riktig budskap – og i rett kanal.