Henriette Gulvik mai 6, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Å finne ut hvilken måte man lærer best på er noe som kan ta lang tid og kan inneholde en del prøving og feiling. Det har blant annet jeg selv erfart. Hvordan man lærer på vil være helt individuelt fra person til person, men ofte er det slik at vi mennesker velger metoder som ikke er særlig effektive. I følge nyere forskning fra Harvard University of Psychology kan de fleste studenter sitte i flere timer å lese uten å ha ha tatt til seg mer enn en brøkdel av det de har lest.

Person Writing While Using Phone

Før eksamensperioden og gjennom semesteret sitter vi studenter å leser dag inn og dag ut. Det har seg nemlig sånn at med engang man har lært seg noe, kan man innta store mengder med informasjon, men hvis man ikke repeterer på dette og leser over dette innen 24, vil hjernen erstatte dette med noe annet. Dette er kanskje ikke så rart da vi hele tiden eksponeres for ulik informasjon på mobilen, tv eller når man er på jobb. Det vil derfor da være viktig å repetere det man har lest på innen 24 timer for å ikke miste det man har lært. Forskere har i tillegg funnet ut av at om man leser rett før man legger seg eller rett etter man har stått opp vil hjernen lettere ta til seg informasjonen. Men hva slags studieteknikk man velger å bruke vil som sagt være helt individuelt og man må virkelig prøve seg frem til å finne ut hva slags teknikk som passer akkurat deg. Noen lærer raskere enn andre og slik vil det alltid være.

Så hvordan lærer jeg best?

Akkurat nå studerer jeg HR og Personalledelse og trives ekstremt godt med det da jeg trives godt med å jobbe med mennesker. Alle fagene er interessante på sin måte, men noen fag som alle andre trenger jeg lengre tid på å lese meg opp til enn andre.

Selv har jeg prøvet og feilet mye med hvordan jeg skal ta til meg informasjon. Jeg vil selv si at jeg er tilpasningsdyktig og tar til meg ting fort, men når det kommer til å lese som man også i følge forskning kan være litt unyttig om man ikke repeterer det ofte så trenger jeg mer tid. Personlig lærer jeg best ved å lytte aktivt i forelesning, eller ved at andre forklarer og forteller hvordan de forstår det. Jeg er også så old-school at jeg skriver for hånd hver forlesning da jeg selv føler at jeg lærer bedre av det. Tankekart er også noe jeg bruker ofte til å memorere meg pensumet, man kan da bruke ulike farger og figurer til å gjøre det mer kreativt. I tillegg er jeg med i en kollokvie gruppe, vi sitter gjennom hele semesteret, kanskje spesielt før eksamen å øver sammen. Der går vi gjennom pensumet sammen på tavlen og løser oppgaver hver for oss og kjører quizer. Kun ved det lærer jeg meg ekstremt mye på kort tid. Så å ha en kollokvie gruppe er absolutt noe å anbefale til alle og en hver.

Jeg har på ingen måte en fasit på hvordan du kan lære best mulig. Jeg har som sagt feilet og testet ulike måter på lære meg pensum på. Alle har likt grunnlag på å lære seg ting i livet, men noen trenger kanskje litt lengre tid enn det andre gjør og det er helt greit. Men jeg vil absolutt si at jeg har knekt min egen kode på hvordan jeg lærer meg pensum og det gjør faktisk hverdagen lettere når eksamenstiden er rundt hjørnet. Jeg tror selv at om man finner en kreativ måte å lære seg pensum på vil eksamenslesingen bli litt lettere.

/Henriette

Kilde: http://www.matnatprat.no/2015/04/21/hvordan-laerer-du-best-2/