kristooid april 26, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Endelig er vi kommet i gang med tredje modul i faget Digital Markedsføring (Dig2103) på Høyskolen Kristiania. Vi er beklageligvis inne i en relativt spesiell periode hvor all undervisning foregår på nett, på grunn av Covid-19 og restriksjoner satt av regjeringen på bakgrunn av dette. Jeg har derimot bestemt meg for å gjøre det beste ut av denne situasjonen, og dermed prøve å gjennomføre denne delen av kurset på så lik normal måte som mulig. I første forelesning fikk vi et innblikk i OKR (Objective Key Results) av foreleser Karl Philip Lund, og hvordan vi kan opprette en nettbutikk. Deretter hadde vi gjesteforelesere (tidligere elever i digital markedsføring) som fortalte om sine erfaringer med opprettelsen av nettbutikk, og hvordan de gikk frem på oppgaven. Avslutningsvis fortalte operativ markedsassistent i Inevo, Julie Foss om viktigheten rundt personlig merkevarebygging, noe dette blogginnlegget skal baseres på.

Hva er personlig merkevarebygging?

Det kan være enkelt å tenke seg til at personlig merkevarebygging handler om hvordan man fremstiller seg for andre, og får andre til å være klar over dine kunnskaper/talenter. En enkel definisjon, funnet av et kjapt google-søk, kan vi si baseres på at: «Personlig merkevarebygging er måten man skiller seg ut blant konkurrentene». https://www.ledernytt.no/personlig-merkevarebygging-viktigere-enn-du-tror.5152072-112372.html

Hvorfor personlig merkevarebygging?

Ettersom vi nå er klare over at personlig merkevarebygging omhandler det å skille seg ut personlig blant konkurrenter, er det også viktig å definere hvorfor man faktisk skal gidde å skille seg ut? Et glimrende eksempel på dette kan være viktigheten av å skille seg ut i klassen jeg for tiden befinner meg i. I vår klasse, som nå er slått sammen med varehandel er det dermed blitt dobbelt så høy intern konkurranse mellom elevene. Uten å si noe for sikkert, er det nærliggende å tro at mange er på søken etter drømmejobben, noe som kan skaffes via forelesere, gjesteforelesere og lignende, som har god erfaring på området. Dermed er det viktig for hver enkelt å skille seg ut, for å skape et godt inntrykk ovenfor disse.

Det finnes flere måter å skille seg ut på. Det første man må være klar over er hva din kjernekompetanse er. Hva er det du er flink til, hva kan du bedre enn andre, hva kan du tilby en eventuell ny arbeidsgiver?

Deretter bør man ha en oppdatert Linkedin-profil. Dette er som Julie Foss sier: din digitale CV. Her bygger du en merkevare rundt deg selv og det du kan, som vises for potensielle arbeidsgivere. Julie nevner også at det er viktig at man er litt frempå om man ser potensielle arbeidsgivere/kontakter som kan hjelpe deg på veien. Det skader altså ikke å sende en uhøytidelig melding til en av disse for å vise interesse.

Selv om vi er studenter med relativt lite erfaring på området foreløpig, er det viktig for oss å få frem vår lyst til å prøve nye ting, og ikke være redd for å feile. Det trenger ikke være negativt å være uerfaren, da du som arbeidstaker kan være som «et blankt lerett» for en potensiell arbeidsgiver. På denne måten kan du være attraktivt da arbeidsgiver har mulighet til å «forme» deg slik de vil. Og ettersom man fortsatt er ung, har man som regel veldig god evne til å tilegne seg ny informasjon, dette er viktig å huske.

Inevo har en fin oversikt over hvordan man skal klare å vise frem sine egenskaper og til hvem med denne modellen:

Min plan fremover

Med all denne informasjonen fra første forelesning i modul 3 i faget Digital Markedsføring, kommer jeg først og fremst til å være mer frempå når det gjelder muligheter innen relevant jobb til studiet. Her vil jeg eksempelvis vise større interesse for både forelesere og gjesteforelesere, for å prøve å skille meg ut fra resten av mine «konkurrenter». Deretter vil jeg ha stort fokus på å kontinuerlig oppdatere min Linkedin-profil med det nyeste av kursbevis og lignende som er gjennomført, jeg vil også være mer aktiv med både lik og del. Jeg kommer til, innen kort tid, å ta et nytt profilbilde til profilen min, for å bedre vise hvem jeg er, jeg vil også følge råd fra forelesere, studieveiledere og gjesteforelesere for å hele tiden kunne stille med en god Linkedin-profil, eller «digital» CV, som jeg nå kommer til å se på det som.

Ettersom jeg er student og blir sett på som en person med mindre erfaring på området, da faget digital markedsføring kun har foregått i noen måneder, vil jeg vise mine styrker på andre områder. Målet her er å kunne vise at jeg er sulten på læring, med mulighet for å formes slik en arbeidsgiver ønsker at jeg skal være. Formålet med dette er å til slutt kunne få en stilling i det som kan kalles en «drømmejobb».

Kilder:

All informasjon er hentet fra første forelesning i modul 3 av faget Digital Markedsføring på Høyskolen Kristiania.

Det har også blitt hentet en definisjon på Personlig merkevarebygging fra: https://www.ledernytt.no/personlig-merkevarebygging-viktigere-enn-du-tror.5152072-112372.html