synnejacobsen februar 12, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Arne Krokan forklarer i et blogginnlegg at Google sin søkemotor består av flere faktorer som påvirker hvilke resultater som vises av ditt søk. Søkemotoren er utrolig god på å finne resultater, men kurset «Power Searching with Google» vil gi økt kunnskap om ulike verktøy søkemotoren kan stille med når konkrete søk er ønsket. Verktøyene kurset gir kunnskap om vil bidra til å finne frem til mer relevante resultater når man søker, og kan spare en for mye tid.

Kurset er delt opp under 6 deler som inneholder aktiviteteter underveis, samt midtveis- og avsluttendetest. Du kan selv velge om du ønsker å gjennomføre kurset ved å se video eller lese tekst. Det er et grunnleggende kurs, så for meg var spesielt de to første delene ganske grunnleggende. Utover kurset dukket det opp noen få tips og triks jeg ikke har benyttet meg av når jeg selv tar i bruk søkemotoren, som avansert søk, fargesøk, intext og minus tegn for å fjerne uønsket resultater.

Filtrere søk etter farge
Jeg er på jakt etter en ny sofa, og når jeg søker på google med kun ordet «sofa» vil jeg få forslag i alle fasonger og farger. For å begrense søket, eller om man har sett seg ut en spesifikk farge kan man filtrere søket etter farge. Under «verktøy» får man flere valgmuligheter, og der i blant farge. Her er et søkt jeg har gjort av sofa, filtrert etter fargen grønn:

Ekskluderende treff
For å fjerne uønsket resultater kan man inkludere et minustegn (-) i søket sitt. Dersom jeg ønsker en sofa som er større enn en toseter, vil søket mitt da se slik ut: «sofa -toseter». Dermed er resultatene som dukker opp kun av treseter og større.

Ønsket ord og filtype
For å være sikker på at man finner frem til resultater som inneholder ønsket søkeord kan man benytte seg av intext. Om jeg søker etter det kunstige søtningsmiddelet «aspartam», og om det er et spørsmål med flere søkeord kan man søke intext:aspartam for å være sikker på at resultatet som dukker opp er kilder med stikkord aspartam i teksten. Det samme gjelder for filtype. Om man ønsker en utskriftsvennlig side i for eksempel pdf, kan søke være filtype:pdf Aspartam.

Forstå rangering
Programvaren søker gjennom hele sin index etter det vi er på jakt etter. Faktorer som hvor mange ganger er søkestikkord nevnt på en nettside og om hvor høyt nettsiden er rangert av kvalitet påvirker hvilke resultater som dukker opp og i hvilken rekkefølge. Det vil dukke opp reklame dersom programvaren mener at det er relevant for søket vårt og for å finne vårt svar, som for eksempel mitt søk etter sofa.

Rangering er ikke det samme som kredibilitet. Google søkemotor finner frem til de resultatene programvaren tror er mest relevant for oss, så det gjelder fortsatt å være kildekritisk og eventuelt sjekke opp resultat hos sider som kan sjekke kredibiliteten.

Kilder: