nivesmedenhodzic juni 10, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Årets kull med valgemnet Digital Markedsføring ved Høyskolen Kristiania jobber nå med sin siste eksamen. En eksamen som er litt utenom det vanlige, men samtidig veldig lærerik, spennende og dagsaktuell. Nemlig å sette opp og lansere en nettbutikk.

Visualedge

Vi har siden 22. april jobbet gruppevis med å sette opp nettbutikk og faktisk solgt ekte produkter. Dette var vår siste eksamen dette semesteret og mye av det vi hadde lært oppigjennom skulle settes i praksis. Gruppen min bestående av Winnie, Vetle og meg lagde gruppechat på Facebook og begynte planleggingen til eksamen.

Vetle hadde allerede startet opp en nettbutikk med en kompis der de solgte LUTs. Navnet var også allerede klart, naturligvis. Visual Edge. Verken Winnie eller jeg visste hva dette var noe som jeg personlig syntes virket litt skremmende. Hvordan skulle gruppa lage en nettbutikk der 2/3 av oss ikke har noe kunnskap rundt produktet? Men, vi bestemte oss for å kjøre på videre med denne nettbutikken så fort vi fikk grønt lys av foreleser. Vetle forklarte oss kort hva det var og etter litt research virket det ikke lenger særlig skremmende.

LUTs kan enklest forklares som et filter man setter på videoer slik at man oppnår «samme» farger gjennom en hel video som man klipper. Vår nettbutikk selger dette i pakker, det vil si at du får flere slike filtere i en pakke. Prisen på pakkene varierer alt ettersom hva pakken inneholder; fem, syv eller ti LUTs.

Nettbutikken ble satt opp via e-handelsplattformen Shopify, samtidig var det allerede satt i gang en Instagram-konto og Facebookside. Vi hadde et godt grunnlag takket være Vetle og kompisen, men det var fortsatt mye vi kunne gjøre for å forbedre og finpusse den. Siden hadde enda ikke blitt lansert og åpnet for kunder, dermed hadde vi mulighet til å gjøre noen endringer der vi mente det var behov for det. Først og fremst satte vi oss fem ulike KeyResult og et Objective som så slik ut:

Objective: Ha en troverdig og velfungerende nettside. 
KR1: Nå 100 følgere på instagram (5/10)
KR2: Få 2000 besøkende i løpet av eksamensperioden (5/10)
KR3: 20 Salg i løpet av eksamensperioden (5/10)
KR4: Fungerende nettside innen 5. mai (5/10)
KR5: Få 20 personer i en epost liste (5/10) 
Notat: Endringer kan forekomme.

Vi prøvde i størst grad å være så realistiske som mulig samtidig som vi hadde noe å strekke oss til. Man skal fortsatt ikke se bort i fra at det ikke er lett å drive butikk og vi ville jo gjerne se at dette gikk fremover, uavhengig om resultatet av salg ikke har noe å si på karakteren.

Vetle og kompisen hans har planer om å fortsette med butikken etter at vi har gjennomført vår eksamen. Jeg vil tro det kom godt med at jeg og Winnie kom med innspill de kanskje ikke hadde tenkt på eller lagt merke til. Vi som gruppe hadde fylt inn mer info der det manglet, og rett og slett finpusset hele nettbutikken for å gjøre den klar til lansering. Vi lagde blant annet en FAQ-side slik at kundene kunne få svar på generelle spørsmål. Vi skrev også mer om hver av produktene, endret på layout og diverse bilder, og lagde kontaktskjema. Lanseringsdatoen satte vi 5. mai, men endringer ble gjort også etter lansering noe Winnie skriver om i sitt blogginnlegg.

Vi var klar over at endringer kunne forekomme underveis og at det er vanskelig å forutse i hvor stor grad markedsføringen skulle virke eller ikke virke. Vi hadde også forelesning samtidig som vi holdt på med nettbutikken, dermed var det mye vi lærte både før og etter lansering som ga oss nye ideer og fikk oss til å gjøre endringer både på siden og strategisk.

Samtidig er vi i en tid der alt er veldig uklart, usikkert og ikke helt som normalt på grunn av pandemien. Vi vet at de fleste satt inne da vi lanserte, noe som kan være positivt for nettbutikk. Samtidig visste vi også at pandemien ikke akkurat hadde lagt opp til at folk skal bruke penger i samme grad som de hadde gjort i en normal hverdag. Ettersom alle tre hadde gjennomført Blueprint-sertifisering på Facebook fikk vi kuponger av veilederne våre som vi brukte senere under markedsføringen av nettbutikken. Samtidig valgte vi å gjennomføre en endring som Winnie skriver mer om på del 2 som du finner på hennes blogg.

Det er helt klart veldig gøy å drive en nettbutikk, men jeg tror mye av det kommer av å jobbe med to andre. Vi har hele tiden kommet med innspill på hva vi kan gjøre bedre eller endre på. Eksamensgruppen har hjulpet hverandre underveis og samarbeidet godt for å få til denne nettbutikken. Prosessen før lansering var ikke så veldig omfattende for oss som det kanskje var for andre da mye allerede var som nevnt klart. Hvis du vil høre om endringene etter lanseringen, hva som funket og hva som ikke funket så har Winnie skrevet om det HER.