suzana juni 4, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Siste del av kurset til E-varehandel og digital markedsføring handler om å sett opp en nettbutikk. Det å lage nettbutikk hørt vanskelig og komplisert ut i starten men det var ikke så komplisert som vi trodde. I dette innlegget kommer jeg til å skrive en guide på hva vi har gjort og hvordan du kan opprette egen nettbutikk.  

Planleggingen

Den viktigste du må tenke på når du vil opprette en nettbutikk er å ha ide til hva du skal selge, det kan være tjeneste eller produkt. Vi bestemte oss for å selge økologiske hudpleieprodukt til personer som er interessert i økologiske kremer. Etter vi bestemte oss hva vi skal selge begynte vi med planlegging. Planlegging av hvem er målgruppen, hvordan nettsiden til nettbutikken skal se ut, hva den skal inneholde og hvordan skal vi legge frem nødvendig informasjoner.  Viktig også med planlegging av hvordan man har tenkt å presentere produktet med bilder og ingredienser beskrivelse hvis du skal importere produktet fra utlandet som vi har gjort . Alt dette må være klart før man lager en nettbutikk, etter man har kommet så langt med planlegging kan man også tenke hvordan du skal  treffe potensielle kunder og hva er mål med nettbutikken generelt.  For du skal jobbe strukturert og fokusert er det lurt sette opp OKR.  OKR er ett målsetningsverktøy man bruker for å måle arbeidet vårt opp mot målene vi har satt, og du kan lage egen OKR som står for objective, Key results. 

Valg av plattform 

Det finnes mange ulike plattformer du kan bruke for å opprette en nettbutikk. Vi brukte Shopify som er en enkelt og gratis plattform. 

Lage en Shopify konto 

  1. Gå inn på Shopify hjemmeside 
  2. klikk på «Start free trial»

3. Skriv inn E-postadressen du vil bruke. Har fyller du på med passord og nettbutikken navn. 

4. siste steg fyller du på skjema med ulike informasjon.

Da har du opprettet en nettbutikk.

Kjøp domene

Nå er vi ett steg frem det som mangler er et domenenavn. Når man opprett nettbutikk i Shopify får man tildelt et domene som er gratis men den ser ikke proff ut fordi man får myshopify.com på slutten derfor har vi valgte å kjøpe egen domene som er www.natulig-vakker.no . Det som er lurt har er at man sjekker ut om valgt domene er ledig og det kan du gjøre i webhuset.

https://www.webhuset.no

Hvordan koble domenet fra Webhuset til Shopify

Det er ganske enkelt å koble domene til Shopify. Stegene du må gjøre her er følgene.

  1. Gå inn på Shopify og logg inn på nettbutikken 
  2. Trykk på nettbutikken og domene 

3. Vårt er allerede koblet men når du trykker på domene der kan skrive inn domene du vil koble til.

4. Gå inn på Webhuset for å koble domene du har kjøpt med Shopify

5. Trykk på DNS oppføring

6. På DNS innstillingen kommer du til å gjøre ulike tilpasninger for å koble domene sammen med Shopify.

7. Etter du har Gjort alle innstillingene da tar det ca. 24 timer før domene er aktiv og du kan se bilde over for å se hvordan den vil se ut på Shopify. 

Design

Når man er ferdig med opprettelsen av nettbutikken begynner man med design. I Shopify finner du flere gratis temaer og ulike design du kan velge mellom. Den vi brukte heter Boundless er en ferdig webside.  Vi valgte Boundless fordi malen passer bra designmessig for oss så du kan velge ulike temaer og design utfra hvordan du vil nettsiden skal se ut i forhold til produktplassering 

Betalingstjeneste

Det som er igjen nå er betalingstjeneste, vi brukte Stripe i vår nettbutikk. Stripe er en gratis betalingsløsning som tar Visa, Mastercard, Apple pay og American Express.  For vi skal kunne bruke stripe i nettbutikken måte vi åpne en bankkonto for å oppfylle alle vilkårene og dette gjort vi ved å hente nødvendig informasjon fra banken som var viktig for å opprettelse av Stripe konto.  Selve prosessen er ganske enkelt man fyller ut og godkjenner forskjellige godkjenninger. Da er Stripe konto klart når du har gjort alt dette, det som mangler er å koble stripe konto med vår Shopify nettbutikk og det skjer automatisk.  Nå er betalingsløsningen klar og du kan teste om alle funksjoner fungerer som den skal. 

Markedsføring

Da er du godt i gang med nettbutikken da kan du bare starte med markedsføringen. Markedsføringer er alt du gjør for å være synlig i markedet. Du kan velge ulike måter å markedsføre på.  Det lureste vi har gjort er å planlegge hvem mål gruppen er, hvilke plattformer de bruker mest. Det å jobbe målrettet kan gi deg bedre oversikt i markedsføringen strategi. Etter vi var ferdig lansert nettbutikken bestemte vi at vi skulle bruke sosiale medier og e-postmarkedsføring for å skape oppmerksomhet og engasjement rundt produktet. Vi opprettet facebook og Instagram konto til nettbutikken. På facebook hadde vi egen side og en gruppe side som vi opprettet for å samle medlemmene som var interessert i økologiske hudpleieprodukter.   Etter du er ferdig med å lage facebook siden har du mulighet til å koble til Shopify der overfører produkter fra nettbutikken til facebook og dette skjer automatisk. Samme med Instagram siden også der publiserte vi bilder og produkt beskrivelse. Begge disse plattformene har vi brukt mest når vi markedsførte produktet og nettbutikken vår. Og vi har klart å få flere kunder og følgere på tvert av mediene. 

Analyseverktøy

Det som er spenne med en nettbutikk er å føle med på antall mennesker som besøker nettbutikken. Det kan du gjøre ved å koble nettbutikken til Google Analytics og Google Tag Manager. Der kan du se alt av når besøkende har vært inn på siden til hvilken tid og hvor i lande de befinner seg, og dette er genialt måte å ha oversikt over kundene.

Til alle som ønsker å starte en nettbutikk eller andre som vil bare prøve seg å lage en nettbutikk for å gjøre noe nytt anbefaler jeg Shopify plattform. Den er enkelt og du får prøveperiode på tre måneder.