emiliefg February 12, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I dette innlegget skal jeg reflektere over hva jeg har lært så langt i studiet samt teamene vi har vært igjennom og hvilke konsekvenser det kan ha for både meg selv i fremtiden og for samfunnsutviklingen. 

Bilde fra nla.instructor.com

Førsteinntrykk

Vi startet semesteret med å opprette hver vår blogg hvor vi fikk oppgaver og tema vi skulle skrive om. Jeg har selv aldri vært noe stor tilhenger av blogging fordi jeg forbinder det med disse “rosabloggerne”. Jeg ble overrasket over hvor gøy det faktisk var å skrive og særlig fordi jeg synes utviklingen av den digitale verden er svært spennende. Det aller første innlegget vi skulle skrive var valgfritt, men vi måtte naturligvis skrive om noe som var relevant til studiet. Selv om mitt første innlegg ikke var av topp- kvalitet da jeg aldri har skrevet et blogginnlegg før, synes jeg enda det var det gøyeste å skrive. Dette fordi jeg kunne skrive om det temaet jeg synes er det mest interessant, nemlig endringer i den digitale verden og hvordan det påvirker oss mennesker samt stille kritiske spørsmål rundt dette. Jeg kunne i tillegg skrive av egne erfaringer, noe som gjorde det lettere å uttrykke seg. 

Hva har jeg lært?

Gjennom denne delen av kurset har jeg lært en hel del. Jeg har fått mange aha- opplevelser med tanke på hvor mye data og informasjon som samles i systemer fra oss mennesker bare vi er innom et nettsted og klikker oss i gjennom. Jeg var heller ikke klar over hvor mye informasjon om oss de allerede sitter med. Det er litt skummelt å tenke på hvor mye vi faktisk blir overvåket på det mørke internettet. Når det er sagt så er jeg svært facsinert over at vi har kommet så lang på relativt kort tid når det gjelder den teknologiske utviklingen og at om noen år vil trolig AI- produkter være smartere enn oss. Når det gjelder det praktiske så har jeg lært en hel del om hvordan man oppretter en blogg. Det var mer komplisert enn jeg trodde, men utrolig spennende å ha vært igjennom. I tilknytning til bloggingen har innholdet bestått av temaer vi har vært igjennom på studiet og jeg må si: meget interessante temaer. Den teknologiske verden er mer enn bare produkter og tjenester. Det ligger så mye bak som for eksempel filterbobler, ekkokamrer, blokkjeder osv. Utrolig gøy å ha lært om dette på dypet.

Konsekvenser
Når det kommer til denne utviklingen som skjer så kan vi ikke unngå å tenke konsekvenser av det. Med tanke på at AI- produkter overtar menneskelig arbeidskraft er det naturlig at prosenten av arbeidsledigheten vil øke og det vil bli vanskeligere å få jobb. Som den kritikeren jeg er så vet jeg at det er mye et menneske kan gjøre som ikke roboter kan overta fra menneskene. Det gjør noe med oss mennesker når vi møter hverandre i hverdagen og tilknytningen blir ekstra sterk ved en god opplevelse. En robot blir i dette tilfellet veldig upersonlig. Som HR- student vil min fremtidige jobb være å jobbe med mennesker. Etter min mening tror jeg at HR- avdelingen i alle bedrifter bare vil bli enda viktigere med årene med tanke på at folk vil trenge hjelp når en robot kommer å tar over jobben din. Jeg synes denne utviklingen er svært spennende og er utrolig glad for at jeg valgte å fordype meg i noe så samfunnsrettet fag som dette.