Livkarin2 mai 11, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Bilde tatt fra Lulalime.no

Dette semesteret fikk vi i oppgave å opprette en nettbutikk. Dette er noe vi har holdt på med i snart fire uker og har lagt mye jobb og innsats for å lage en god nettbutikk, som vi stolt kan vise frem, og videre utvikle etter eksamensdatoen. I denne delen av eksamen skal jeg berette prosessen med planlegging, opprettelsene og gjennomføring av våres nettbutikk.

Vi er fem jenter bak virksomheten Lulalime, med fem forskjellige stillings titler:

  • Dagligleder
  • Økonomi ansvarlig
  • Innkjøpssjef
  • Salgsjef
  • SOME-ansvarlig

Vi syntes det ble enklere å holde styr på virksomheten, dersom alle hadde faste stilinger, men vi alle strakk en hånd der det var mest arbeid.

Produktet vi tilbyr er de nyeste trendene innenfor accessorize, til en god pris slik at det kunne være lett kjøpelig for målgruppen vi satte oss for. Vi er alle inspirert av den nye trenden med pasteller og perler, så dette var midt i blinken for oss!

Planleggingen av selve nettbutikken

Det første vi gjorde var å opprette en profil på Miro.  Dette er en nettbasert plattform som man kan bruke til planlegging av Team-arbeid. Her lagde vi et mood-board for prosjektet vårt, slik at vi fikk en idee av hva alle i gruppen tenkte, og vi fikk et bedre perspektiv på hva vi skulle lage. Her kunne vi ha en oversikt over eksamens oppgaven, ideene våre, forslag på navn, logo. Det var utrolig deilig med en slik plattform, grunnet vi alle kunne delta i prosessen, selvom vi ikke var fysisk til stedet til enhver tid. Alle kunne dele sine notater og sine meninger.

Vi kom frem til målgruppen vi ville satse på, ut ifra hvilken konkurrent vi hadde. Navnet stusset vi en stund på. Vi ønsket å finne et navn som var kort, fint og fengende og der traff vi! Det som var en liten utfordring, noe jeg selv trodde skulle gå raskt, var valg av logo. Logoen og navnet måtte gå i et, og det var veldig viktig for oss at vi fulgt den pastell modellen. Miro var en perfekt plattform og bruke i disse tider det var vanskelig med å samles, og er absolutt noe jeg vil bruke i fremtiden i andre gruppe-arbeid.  

Dette var vår Mood- board som vi jobbet ut ifra:

Bilde tatt fra Lulalime sitt Mood-board

Produktet:

Vi bestemte oss for å bestille noe av det vi skulle selge på nett, der vi fikk enkle basic klyper som vi videre lagde til vårt egent designe. Dette gjorde vi ved å bruke spray maling, og videre kunne pynte på egent designe. Perlene som skulle bli mobillenker, ble kjøpt på hobby butikken Panduro. Det var viktig for oss at produktene vi kjøpte var en billig innkjøpspris, for at vi ikke skulle tape på det, dersom det gikk dårlig. Vi brukte ikke shopify til å kjøpe inn produktene våre, fordi vi ønsket å gi produktene et litt mer personlig preg. Dette angerer vi ikke på, for det var utrolig lærerikt å gå inn i rollen som designer! Vi er jo dessverre ikke noen profesjonelle personer innenfor det vi lagde, og som sagt tidligere valgt vi å bruke billige ressurser, dette skapte noen utfordringer med spray malingen vi valgte å bruke på klypene. Etter utallige forsøk, fant vi ut teknikken vi måtte bruke for å få den til å sitte på klypene, uten å gi et dårlig resultat.

OPPRETTELSE OG GJENNOMFØRING AV NETTBUTIKK:

The Plan versus Reality - by Charlotte Murray — the good coach
Bilde tatt fra pintrest.com

illustrasjonen over viser godt hvordan prosessen vår foregikk. Vi hadde kanskje litt for høye ambisjoner, men vi er fortsatt fornøyde med utfallet!

Nettsiden vår ble opprett i Shopify, da det var den vi syntes var grei å gjennomføre det på. Ingen av oss hadde lansert en nettbutikk før, så dette var noe helt nytt for oss alle. Heldigvis var det masse ressurser og hjelp å få på nett for å kunne klare dette. Ved hjelp av youtube videoer, og gode blogginnlegg fra studenter som hadde gjort dette tidligere, gikk dette veldig fint for oss. Nettsiden består av gode bilder av hva vi selger, kategorier Hjem, produkter, om oss, og kontakt slik at kunden enkelt kan finne frem til hva det måtte være. Bildene og videoen som er blitt brukt er tatt av oss selv, noe vi er svært stolte av. Vi alle var veldig opptatt av det visuelle, og det var viktig for oss at nettbutikken var ryddig og enkel å ta i bruk, slik at det ble lavest transaksjonskostnader. Ved bruk av gode quotes, fine bilder, verdiløfte og riktig valg av farger, har vi oppnådd dette. Nettsiden vår ser like fin ut på mobil som på pc, noen som er gått når de fleste kommer inn på den via instagram som er en mobil app og flere som handler via telefonen.

I lanseringsuken, hadde vi en konkurranse der man fikk 10% rabatt på sitt første kjøp hos oss, ved bruk av koden «SUMMER2021». Dette var en måte å skape engasjement rundt lanseringen å få folk flest til å kjøpe for en enda billigere penge.

BETALINGSLØSNINGER:

Vi har fått til gode og enkle betalingsløsninger i nettbutikken vår. Økonomisjefen vår opprettet en konto til nettbutikken. Vi hadde litt problem om hvordan vi skulle opprette disse betalingsløsningen og hvilken vi skulle ta i bruk, men valgte til slutt å prøve oss på betalingsalternativet «stripe». Stripe gjør at kunden kan betale med kort. Apple-pay er også et alternativ som er veldig attraktiv og brukes ofte, hos oss er det også mulig å bruke apple-pay, dette gjør man i «ekspresskassen». Vi har nylig fått integrert betalingsløsningen vipps, da dette var en stor forespørsel fra flere og blir brukt bland de aller fleste.

Vipps - Søgne og Greipstad Sparebank

Bilde tatt fra DNB sine nettsider

MARKEDSFØRINGEN:

Vi valgte å markedsføre på instagram da vi er klar over at det er der målgruppe vi satser på befinner seg. Det var snakk om å prøve oss ut på tik tok og, da det også er en stor plattform og bli sett på, men vi valgt heler bare å fokusere på instagram da den har fått samme funksjoner, som man finner på Tiktok. På instagram brukeren vår kunne kundene følge vår reise, og daglig fikk se produktene vi skulle selge. Dette gjorde det spennende grunnet det var det eneste stedet man kunne se produktene våre på i og med at nettbutikken ikke var lansert. Dette skapte mye engasjement rundt brukeren, og følger basen økte. Det var veldig viktig at bildene/videoene som ble lagt ut var inspirerende og appellerende til kunden. Det ble som sagt tidligere startet en konkurranse på instagram, som gikk ut på å tagge tre venner der en heldig vinner kunne velge et valgfritt produkt. En fordel vi har snakket om, hadde vært om vi starte med nedtellingen til lanseringen av nettbutikk tidligere, slik at vi kunne nådd ut til fler.

Bildet tatt fra Lulalime sin instakonto

PERSONLIG LÆRINGSUTBYTTE:

Dette har vært en veldig fin og lærerikt prosjekt for oss alle, og det absolutt noe jeg vil ta med i andre situasjoner i fremtiden. Det at oppgaven har vært litt «løs» har gjort oss mer selvstendig i arbeidet vi har satt i gang. Det har vært spennende å kunne ha blogginnlegg som har vært relatert med eksamen. Det har vært et tempo med jobbingen med tanken på tidsfrist og hva vi skulle oppnå på den utdelte tiden, men det har samtidig gitt meg en personlig jobb gir som jeg ikke har hatt før. Det var fint å få en opplæring i shopify, et verktøy som vil være relevant i seinere tid. Jeg vil si jeg var litt naiv med tanken på hvordan jeg trodde det skulle gå og hvordan det gikk, like vel har jeg fått lært mye innenfor lansering av en nettside før og etter, og hvor mye det krever for å opprettholde interessen for å være relevant på markedet. Jeg har fått en større kunnskap innenfor det digitale markedet, og vet at dette kommer til å være en større del av fremtiden, noe vi selv har vært vitnet til dette og det tidligere året. Jeg er positiv for bedriftens utvikling, og er stolt over arbeidet vi har fått til i løpet av dette kurset. Gleder meg til å fortsette denne reisen sammen med de andre i gruppen!

– Liv-karin

https://lulalime.no/