trondhjemannmari februar 2, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Gjennom denne korte perioden, har vi hatt en bratt læringskurve, hvor jeg har lært mer enn noen gang på så kort tid. Vi har hvert gjennom utallige temaer, hvor noen har vært veldig interessante og andre mindre interessante. Jeg har måttet komme meg ut av komfortsonen en rekke ganger, samtidig som jeg har måttet jobbe hardt for å forstå faget og skrive gode blogginnlegg.

I dette blogginnlegget vil jeg fortelle litt om hva jeg har lært gjennom denne perioden og hvorfor jeg synes at filterbobler og ekkokammere er et interessant og viktig tema.

Hva har jeg lært?

Jeg har lært hvordan digitale plattformer fungerer og hvordan man kan gjøre seg mest mulig synlig, og hvorfor mange av plattformene, har blitt så store. Gjennom denne perioden har vi vært innom hvordan kunstig intelligens kan endre jobbhverdagen og arbeidsprosessene våre, og fått et lite innblikk på hvordan fremtiden kan bli. Jeg har lært å skrive bedre tekster og hvordan jeg kan formulerer dem på en god måte. Vi har lagd våre egne blogger og lært hvordan vi kan gjøre oss synlig, samtidig som jeg da måtte komme meg utenfor komfortsonen. Vi har vært gjennom spennende temaer, som hvordan digitale plattformer kan påvirker oss i form av filterbobler og ekkokammere.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er pexels-kaboompics-com-6335-1024x683.jpg
Bilde av Kaboompics .com fra Pexels

Et interessant og viktig tema

Vi har vært igjennom mange temaer, men en av dem som interesserte meg, var filterbobler og ekkokammer. Jeg syns det er veldig interessant hvordan man blir påvirket av sosiale medier rundt seg, uten å engang være klar over det. Ubevist blir vi påvirket av hvordan algoritmene siler ut informasjon som de tenker at vi ikke vil vie vår oppmerksomhet til og hva vi vil vie vår oppmerksomhet til. Samtidig som ekkokammeret laget repetisjon av det vi liker å lese eller følge med på. På denne måten får vi den samme informasjonen igjen og igjen uten å tenke over det. Før jeg begynte på dette emnet, hadde jeg ingen anelse over at det var slik. Jeg har lenge vist at det blir samlet opp massevis av data om oss hver dag, men ikke hva det skulle brukes til. I dag har jeg fått et bredere syn på hvordan dette fungerer og henger sammen. Og hva kan dette gjøre med samfunnet vårt? Når filterboblene silter ut informasjon vi kanskje behøver? Dette kan bli et stort problem, da vi ikke får flere perspektiver og i verste fall ikke får den informasjonen vi har behov for å tilegne ny kunnskap. Dette gjør at vi får andre holdninger til temaer, enn hva vi ville gjort dersom all informasjon var tilgjengelig for oss.

Dette emnet har gitt meg en grunnleggende forståelse av hvordan vi blir påvirket av ting rundt oss og hvordan man kan bruke de forskjellige teknologiene til å endre samfunnet. Jeg har fått et innblikk i den digitale økonomien og hvordan dette kan brukes i praksis. Jeg sitter igjen med mange spørsmål jeg ikke har svar på, som hvordan fremtiden kommer til å se ut og hvordan dette vil endre arbeidsplassene våre. Jeg har fått øynene opp for digital markedsføring og hva det kan bidra med til arbeidslivet. Og jeg gleder meg til fortsettelsen.

Referanse