agnesehaziri mai 11, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I denne delen av emnet har vi fått i oppgave å planlegge og lansere en nettbutikk, der vi til slutt skal dokumentere denne reisen. Dette innlegget skal baseres på egne og ærlige tanker rundt dette. Når vi først fikk utdelt denne eksamen tenkte jeg dette kom til bli enkelt, men det var lettere sagt enn gjort. Vi har fått flere uker på denne eksamen, men det er flere prosedyrer som har tatt tid, men det er en del av det å opprette sin egen nettbutikk. Dette har vært veldig lærerikt samtidig som vi har hatt våre nedturer. I tillegg er det viktig å påpeke at dette er den første eksamenen der teori er blitt brukt i praksis, selv om det meste av denne reisen måtte vi finne ut av på egen hånd.

Valg av konsept

Målet med denne eksamen er å hovedsaklig finne et produkt eller tjeneste vi ønsker å selge, deretter finne lanseringsstrategi så sette opp en nettbutikk. Jeg tenkte det vanskeligste skulle bli å finne et produkt-men det var det absolutt ikke. Vi brukte god tid på dette, og kom på flere alternativer å velge mellom. Det var ikke noe tvil om hva vi skulle velge- så kjerneproduktet ble håndlagde kjoler. Vi fant en designer fra Kosovo som er svært dyktig på jobben sin, der vi ble fortalt at hun trengte en nettside (ettersom hun ikke hadde dette fra før). Denne muligheten traff rett i blinken og vi kom fort til enighet. Planen var at vi skulle kjøpe kjolene til en “rimelig” pris og at vi skulle markedsføre hennes produkter i gjengjeld. Dette var en vinn-vinn situasjon for oss begge.

Gjennomføring av nettside

Som nevnt tidligere gjelder dette håndlagde og unike kjoler. Dette er kjoler som ikke ligner på kjoler du ser i din favoritt butikk, ettersom det kun lages en kjole i samme design-og aldri den samme igjen. Dette gjør at vi får et fortrinn på konkurransebildet. Når det kom til bestemmelse av navnet på butikken tenkte vi Handmadedresses passet veldig godt, der vi følte dette også representerte konseptet. Når navnet var bestemt var neste steg å kjøpe en domene til nettbutikken. Dette skulle etableres via Shopify som er en nettside med hovedmål som bygging av nettsider. Her ble domenenavnet “Handmadedresses.net” også kjøpt. Så fort dette var gjennomført gjensto det bare å begynne å designe. Shopify var enkelt å bruke etter personlig erfaring og funksjonene var enkle og tydelig i bruk. Det var kanskje litt forvirrende i begynnelsen men ved hjelp av Youtube klarte jeg løse oppståtte problemer.

Det som var mest vanskelig i følge egen erfaring, var å legge inn bildene på produkt-seksjonen på Shopify. Det kom ofte opp varsel om at bildene var for store i størrelsen og at de ikke kunne bli lagt inn. Vi prøvde å minske bildene der vi til slutt klarte å få de inn til å være synlige for alle. I tillegg var det slik at alle endringer som ble lagret på min pc- ikke nødvendigvis ble lagt inn hos de andre i gruppa mi. Et eksempel er dette med kontaktopplysninger som jeg la inn helt nederst på nettsiden. Etter gjennomført arbeid gjensto det å lagre arbeidet, noe som jeg gjorde. Men dette arbeidet ble ikke nødvendigvis lagret hos de andre i gruppen min, som førte til dobbeltarbeid, ettersom jeg måtte gå inn og legge dette på nytt igjen. Dette skjedde på flere seksjoner og kategorier, noe som jeg kjente jeg ble irritert av, men vi fikser det til slutt. Vi vet enda ikke grunnen til hvorfor dette problemet oppsto.

OKR-Objective Key Results

Det første vi måtte gjøre var å sette opp mål for hva det er vi ønsker å oppnå med denne nettbutikken. Her tok vi i bruk OKR, der vi satt opp mål som vi følte var relevante. Vi satt opp 4 key results som var viktige tiltak for å gjennomføre det objektive, som er å sette opp en velfungerende nettbutikk. Hver uke måtte vi rapportere prosessen der alle i gruppen tok seg av en uke hver. Dette funket veldig greit og alle var med i læringsprosessen.

OKR for nettbutikken:

O:Hovedmålet  er å opprette en brukervennlig nettside, med kjoler som kjerneproduktet

KR1: Oppnå 200 besøkende i vår nettbutikk 

KR2: Selge fem produkter innen mai

KR3: Få opptil 100 følgere på instagram

KR:4: Få minst to kundeomtaler.

Noen av disse målene er vi sikre på at de kan nås. Det er bare snakk om et tidsspørsmål, særlig ettersom vi er nyetablerte. Det vanskeligste blir nok KR2, som er å selge fem produkter. Vi har totalt 11 kjoler som er til salgs, som betyr at vi må selge 50% av disse innen mai. For oss er dette urealistisk, men det er viktig med store mål. Store selskaper har ikke kommet så lang vei ved å sette seg små og realistiske mål. Her gjelder det å gå utover forventningene sine.

Opprettelse av betalingsløsninger

Et av stegene var å opprette behandlingsmuligheter. Her tok vi i bruk betalingsløsningene som Shopify tilbyr. Nå er det mulig å betale med Visa, kredittkort, Apple Pay og Amex på nettsiden. I tillegg har vi innført Paypal , men dette kommer litt senere ettersom vi enda venter på bekreftelse av Paypal. Slik har kunden flere alternativer, enten om bestillingen er fra utlandet eller Norge. Denne prosessen gikk jevnt og bydde ikke på noen problemer enn litt ventetid.

Leveranse

Når det kommer til emballasje har vi ordnet dette med Norsk Emballasje AS. Dette var ikke en billig prosess ettersom vi skulle ha esker med bestemte mål og grafisk trykk. Vi kom til enighet og la inn en bestilling. Disse eskene er vi svært stolte over, ettersom vi ville gi kunden en personalisert pakke med design og logo som representerer oss. I tillegg er esken asketisk fin, som får kunden til å beholde esken videre.

Med tanke på frakt vil varene bli sendt via Posten. Ettersom det totalt er 11 kjoler som blir solgt, så vi ikke poenget med et logistikkselskap, så transport skulle vi ta oss selv av. Utenlandske bestillinger har en fraktkostnad på 149.- kr, mens de innenlandske er gratis. Hvis bestillingen er innen 50 km fra lageret (som er huset til en av oss) vil vi kjøre den personlig med bil.

Markedsføring

Her skulle vi velge hvilke markedsføringsstrategier vi skulle ta for oss og kom frem til at Instagram er best egnet for oss. Vi satt opp en bedriftskonto på instagram med navnet handmadedressesx, ca 2 uker før lansering. Målet var å få 100 følgere på en uke, men dette målet nådde vi ikke og fikk 50 istedenfor. Dette er ikke skuffende, fordi slikt tar tid og vi er i en læringsprosess. Videre ønsker vi å promotere oss på andre kanaler enn Instagram, slik som Facebook Ads og epost. Dette ville vi vente med til etter nettsiden var lansert. Å promotere seg selv gjennom facebook ads er ikke gratis og ettersom vi hadde brukt en god sum allerede så langt, ville vi vente noen få dager til etter lanseringen.

Konklusjon

Avslutningsvis vil jeg si at dette har vært svært lærerikt og en spennende reise. Det har gjaldt å være kreativ, designe og utvikle sitt eget produkt- noe som ikke alle klarer. Gruppen har fungert veldig bra, selv om pandemien har gjort samarbeidet vanskeligere, spesielt når det er en praktisk eksamen. Vi har hatt våre nedturer og problemer men klarte oss gjennom alle, som gjør at jeg er stolt av meg og gruppa mi. Det har inspirert meg videre til å vurdere at web-utvikling er noe jeg kunne jobbet med i fremtiden. Utrolig gøy samtidig som det er utfordrende. Her har jeg også blitt introdusert til Dropshipping- som jeg skal fortsette å lese og lære mer om videre.