Mg mars 21, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Vår semesteret 2019 fikk vi i valgfaget Digital markedsføring en gruppe oppgave å lage en funksjonerende netbutikk. I denne anledning har min gruppe laget en nettside for salg av digitale kunstverk på vegne av en kunstner. Her er litt om hvordan denne prossesen gikk for seg.

Forarbeid

Før vi startet med selve oppgaven brukte vil litt tid på å finne ut hva vi ville oppnå og diskuterte dette sammen med Davood. Dette For at vi best mulig skulle kunne sette sammen og skreddersy plattformen etter hva målsettingen var. Det var tydelig fra starten av at dette ville han skulle være noe seriøst og ønsket det skulle være profitabelt. Dette gjorde det naturligvis enda viktigere å utforme plattformen på en måte som reflekterer dagens marked. Ettersom nettbutikken skulle selge egenproduserte produkter, kunne vi ikke benytte oss av dropshipping eller andre mer praktiske og rimelige e-commerce alternativer. Det ble derfor høyt fokus på kostnadskalkyler samt leveringsalternativer for å kunne levere best mulig pris uten at det gikk for mye utover kvaliteten. 

Oppsett av domene og nettsted

Denne delen av oppgaven var i utgangspunktet noe jeg regnet med skulle være den enkleste delen av men som viste seg å skape problemer videre ut i prosessen, dette skal jeg dog utdype mer om senere. Dette er uansett en ganske enkel sak. (som regel).  Før vi opprette nettside måtte vi kjøpe et domene og det gjorde vi via domeneshop.no. Her søkte vi rett og slett på nettstedsnavnet vi ønsket og håpet det var ledig. I vårt tilfelle var det heldigvis det så denne delen unna gjorde vi relativt fort. I tillegg til domene måtte vi kjøpe ssl, som er en sikkerhetskryptering slik at nettsiden er sikker. Dette er spesielt viktig å tenke på når man skal opprette betalingsløsninger ved nettstedet sitt. Siden målet vårt var å sette opp en seriøs/profitabel nettside, ville vi at alt skulle se så profesjonelt ut som mulig. Vi valgte derfor å kjøpe DNS-epost. Dette gjorde at vi slapp å ha @hotmail eller lignende. 

Design/konfigurasjon av nettsiden

For å ikke sette grenser for oss selv i hva vi kunne skape med de gratis temaene i wordpress, valgte vi å kjøpe et tema som heter enfold. På denne måten kunne vi låse opp alle design og redigeringsfunksjoner så vi slapp å måtte bare ‘’gå’’ for det ‘’beste’’ alternativet vi hadde tilgjengelig. Videre brukte vi mye tid på å ordne tekster og fonter så det hadde relevans med den kvaliteten vi ønsket å videreformidle.  Denne delen av prosjektet bar ikke på noe særlig utfordringer men var tidkrevende. Små justeringer, og diskusjoner her og der gjorde det til en tidskrevende prosess. Google analytics og tag manager var begge et must på nettsiden. Ved å intergrere disse kan vi nå holde oversikt over trafikk, publikum, og oppførsel på nettsiden. Videre kan vi da bruke denne informasjonen til å øke lønnsomheten ved å treffe publikummet bedre. 

Bestilling

Vi valgte å bruke woocommerce som partner for å sette opp nettbutikken. Dette gjorde at vi slapp å måtte kode alt fra bunnen av. Det vil si alt fra ordrebekreftelser på email til moms klasser og innlegging av produkter på nettsiden. Vi måtte dog gjøre småjusteringer på Email malene som var på engelsk. Dette var arbeid jeg tror de fleste på gruppen ville ha seg frabedt da det var veldig mye små oversettelser som måtte gås gjennom så email malene ble på norsk. Vi kunne latt det være på engelsk uten at det hadde gjør vesentlig skade men vi ønsket at alt skulle ha en rød tråd og se så profesjonelt ut som mulig, noe som var en del av målsetningen vår. Denne delen av arbeidet fikk vi tillegg en del problemer med. Jeg sa tidligere når jeg snakket om oppsett at vi forutså oppsette kom til å være enkelt, men vi fikk dog en del motbakke når det kom til hvordan DNS eposten samarbeidet med websiden. Når kundene bestilte en vare kom ikke ordrebekreftelse emailen til innboksen deres. Dette var noe vi slet en del med over flere dager men fant til slutt at det skyltes en kode i selve DNS serveren som måtte rettes. 

Betaling

Når man skal sette opp en suksessfull nettbutikk er det viktig at man velger betalingsløsningene som passer best for deg. Vi valgte å bruke Woo Commerce som betalingsplattform med klarna og vipps som betalingsmetoder. Vi valgte blant annet Klarna fordi de har en kjøp nå betal om 14 dager løsning. Vi syntes dette passet ypperlig ettersom vi ikke har rukket og bygget særlig tillit de til menneskene vi ønsker skal kjøpe produktene våre. Med da en anerkjent og stolt på løsning som klarna med 14 dager betalingsutsettelse kan da kunder få produktet, inspisere det og så betale. I tillegg har vi integrert vipps som betalingsløsning for de som ønsker litt mer fart i sakene. Dette skaper også tillit hos kunden da vi har blitt godkjent av en av de største bankene i Norge til å drive nettsalg med deres løsning. 

Markedsføring

Vi hadde masse flere forelesninger hvor vi lærte om fordelene og ulempene ved de forskjellige markedsføringskanalene. Ettersom vi lever i en tid hvor de digitale mediene dominerer markedsføring tenkte vi at dette var et fint sted å starte for vår del. Annen type markedsføring kan i tillegg koste en del mer og ved å bruke sosiale medier kunne vi senke kostnaden. En annen kanal vi har fått mye utslag på har vært e-post markedsføring. Vi valgte å benytte oss av epost tjenesten ‘’mailchimp’’. Etter litt Research og tips fra foreleseren valgte vi denne fordi den virket pålitelig og flere hadde anbefalt den. Her kunne vi skreddersy nyhetsbrev og legge ved bilder som var i tråd med nettsidens utseende. Her kan vi også se hvor mye penger en viss kampanje har generert for oss, noe som igjen gir oss informasjon på hvordan vi skal legge fremtidige markedsføringstaktikker. Vi har i skrivende stund 52 påmeldte på nyhetsbrevet.

 

 

Lansering av nettsiden

Når alle disse delene var gjort var det tid for lansering. Lanseringsstrategien vår fokuserte på to hovedkanaler Sosiale medier og E-post. Vi utarbeidet en video til Instagram og Facebook, og jeg lagde låt til denne. Etter det kjørte vi flere innlegg på både Facebook og Instagram hvor vi opplyste om at nettbutikken var live. Vi fikk også venner og bekjente til å dele innleggene våre både på Facebook og Instagram for å øke rekkevidden. Vi sendte også ut lanseringsbrev via mailchimp til alle påmeldte på nyhetsbrevet. 

Hva ble resultatet?

Etter mye frem og tilbake føler jeg vi klarte å få prosjektet i havn. Det var mye spennende og lærerike utfordringer som å få E-post til å fungere, hvordan sette opp betalingsløsninger og integrere disse inn i Woo Commerce. Jeg føler vi som gruppe samarbeidet godt gjennom hele prossesen og hadde klare kvalifikasjoner som skilte seg ut. Noe som gjorde arbeidsfordelingen enklere over det hele. Vi lærte mye av hverandre og om selve arbeidet. 

Det oppsto som sagt utfordringer. En av disse var å få E-posten vår til å samsvare med woocommerce siden vi hadde DNS epost med eget @navn noe som var slitsomt men jeg tror vi alle er glade for at vi beseiret, da det ga oss en mestringsfølelse. I tillegg var det små utfordringer med oversettelse av gitt e-post tjeneste siden malene var på engelsk og måtte oversettes i selve koden. Det var også andre små utfordringer med å sette opp siden for mobil, men med youtube tutorials og research klarte vi å få dette i havn.

Alt i alt en veldig lærerik opplevelse, som alle på gruppen tar med seg videre! Stor takk til Karl Phillip Lund for lærerike forelesninger og nyttig tip og triks samt hjelp til nettverksbygging for relevant arbeidsmarked.