andreavanglo juni 16, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Det er ikke til å legge skjul på at dette semesteret har vært masse jobbing, ekstremt mye ny informasjon du skal huske, nye teknikker å jobbe med, vanskelige problemstillinger og sist, men ikke minst eksamen i E-varehandel. I tillegg til skolen, har mange av oss også jobb. Midt i eksamensperioden vår oppstår en pandemi som setter hele verden på pause, utenom eksamensskivingen; den fortsetter. Den har gjort ett relativt enkelt gruppearbeid mye vanskeligere å gjennomføre. Det har fått oss til å strekke oss, jobbe og hjelpe hverandre på andre måter enn vi vanligvis gjør.

Jeg personlig er ikke veldig kreativ av meg, ei heller flink med data og den slags; noe som var en stor del av denne eksamenen. Vi skal både lage nettbutikk, analysere i Google Analytics, ta mange sertifiseringer på både Google, Facebook og LinkedIn, skrive blogginnlegg og skrive en hel eksamen uten å møte hverandre? Hvordan klarer vi det? Kan noen fortelle meg hvordan man skal klare å holde motivasjonen oppe da? Hva gjør vi dersom alle jobber hver dag også? Det har altså ikke vært lett å komme i mål med alt som skal gjøres. Det har blitt en 50/50 jobb/skole situasjon, med lite fritid. Selv på fritiden så klarer du ikke legge bort skole og jobb, noe som i denne tiden har vært veldig påfallende og hardt.

Da vi startet på den siste eksamenen vår, var første problem vi støtte på hva vi skulle selge i vår nettbutikk, for det er jo ikke bare å sette opp en nettbutikk med ingenting å selge i den. Vi tenkte lenge på dette, og brukte ganske god tid på å komme igang med oppgaven. Til slutt fant vi ut at tjeneste passet oss mye bedre enn produkt, og da noen på gruppen er spesielt glade i å ta bilder så gikk vi for det. Jeg har kanskje følt meg litt hjelpesløs da jeg ikke forstår hele prosessen med å starte hverken nettbutikk eller drive med analyser. Min sterke side er pensum, og selve skrivebiten av eksamen; på samme tid som jeg prøver å lære hvordan man gjør det så senker det progresjonen i eksamensarbeidet; føler jeg selv hvertfall..

Gjennom hele eksamen har vi brukt FaceTime og Facebook messenger til å kommunisere, noe som kan være vanskelig i en slik stor oppgave som dette. Da oppgaven har mange oppgaver, og ting som skal gjøres, lages og gjennomføres så vi på den eneste løsningen å delegere oppgavene. Dette fordi vi ikke har hatt muligheten til å møtes og gjøre store deler av oppgaven sammen, har jo gjort noe mer. Og noen har gjort mer enn andre, det er rett og slett bare sånn det måtte bli. Heldigvis ønsker vi alle at alle skal gjøre en god jobb, og unner hverandre en god karakter. Det har blitt slik at de som har mest kunnskap om ett tema har fått dette som oppgave å gjennomføre. En har stått for mye av analysebiten av eksamen, en annen har stått for selve nettbutikken og en annen med skriving og sett sammen eksamen. Vi begynte først og skrive inn alt i google docs, men så fort at dette ble veldig rotete, og vi klarte ikke å være strukturerte nok til å bruke denne metoden. Valget havnet derfor på å skrive hver vår del, for tilslutt å sette alt sammen i ett dokument. Og det har fungerte overraskende bra!

Noe av det som har vært utfordrende med den måten å jobbe på, er jo selvsagt at alle ikke får like mye kunnskap om alle temaene og oppgavene som skal gjøres som en del av denne eksamenen. Vi har derfor sett det nødvendig å prøve og forklare hverandre gjennom de kommunikasjonsplattformene vi bruker hvordan vi har gjort ting og hvordan hver enkelt av oss tenker rundt hver oppgave. Dette har jeg hvertfall hatt stor utbytte av og føler begge på min gruppe har informert meg godt rundt deres oppgaver slik at jeg selv kan følge med på hva de gjør og hvordan de gjør ting; og lære av det.

Nå begynner oppgaven å ta skikkelig form, og vi skal snart levere. Nettbutikken er oppe, og ser kjempebra ut. Vi har fått markedsført den akkurat slik vi ønsket, og fått omtale av både influensere og en lokalavis på Nesodden i Oslo. Fotohjelpen, som nettbutikken heter, har både en egen Instagram og en egen Facebook side, dette har vi laget slik at flere personer skal kunne legge merke til oss. Vi ønsker å være der målgruppen er, og det har gjort at vi har fått endel oppmerksomhet. Her har Tom-Robin Tokerud vært kjempeflink, og gjort en strålendes jobb. Fotohjelpen har allerede tatt mange bilder for kunder, selv før nettbutikken var oppe og gikk. Det er fett!

Jeg er selv veldig fornøyd med både resultatet vårt og hvordan vi gjennom en så tøff tid har klart å komme i mål. Vi har hatt masse å gjøre alle sammen, men fortsatt klart å kommunisere kjempebra med hverandre. Personlig har jeg vært masse om meg selv, eksamensgruppen min og spesielt alt rundt eksamensoppgaven. Det har vært en givende tid, og kunnskapen min rundt e-varehandel, nettbutikk, strategi, annonser og masse mer kunne ikke vært bedre uten denne eksamenen. Vi klarte det, og er endelig ferdig med en stor og krevende oppgave.