dariaklovholt februar 1, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Foto: Daria Klovholt

Første emnet i valgfaget Digital Markedsføring med Arne Krokan er vel gjennomført, og nå ønsker jeg å gå nærmere inn på hva jeg har lært i løpet av denne første delen i kurset, hvilke konsekvenser det vil ha for samfunnsutviklingen og ikke minst hvilke temaer jeg syntes var ekstra interessante! 

Først og fremst vil jeg rose Arne for den foreleseren han er, og de kravene han setter til sine studenter. For selv om det var en tung start å gå fra å være en student på hjemmekontor helt uten krav, frister eller forventninger og man har gjort sport av prokrastinering og skippertak på slutten av semesteret, så har dette vært alt annet enn hva vi kjenner til. Hver uke har vært et stress og mas, med innleveringer, deadlines og konsekvenser. Likevel kan jeg takke Arne og Marius for at jeg har kommet meg opp ekstra tidlig om morgenen, for at de har engasjert såpass i forelesningene at det ikke engang er snakk om å se den i opptak og for at de har pushet meg ut av min komfortsone ved å tørre ha på kamera, tørre å ta ordet og ikke minst: opprette en hersens blogg. Etter en måned inn i faget har jeg allerede en god forståelse av faget og de temaene vi har vært gjennom, og jeg føler jeg stiller godt til fortsettelse, takket være bloggingen vi har måtte holde ut med. 

Å studere smartere
Semesteret startet med Marianne Hagelia på inn og ut-pust om studieteknikker og hvordan studere smartere, og denne reflekterte dama hadde mye godt å komme med på alt for liten tid. Heldigvis var jeg ikke vond å be om å kjøpe boken hennes om Digital Studieteknikk, og sitter igjen med en haug av nyttige verktøy jeg skal ta med videre i mitt studieløp. Jeg syntes det var kjempe interessant å gå nøyere inn på dette emnet, for selv om vi allerede er studenter som har vært gjennom en haug av eksamener allerede, blir vi aldri utlært. Vi blir aldri best i å studere, for det er utallige metoder man kan gjøre dette på og det varierer så fra person til person om hva som fungerer best for en. Ikke minst det at det vi en gang lærte om studieteknikker er svært utdatert. Vi har i alle år fått beskjed om å notere med penn og papir og lese gjennom pensum så mange ganger vi klarer, og selv om dette kanskje fungerer best for noen, er det likevel en hel haug av andre metoder som fungerer bedre for andre. Så jeg syntes det var veldig spennende å gå nærmere inn på de mer utradisjonelle måtene man også kan studere på, og ikke minst det at vi alle lærer forskjellig, og det kunne ikke vært en mer passende måte å starte det nye året på. Hvis du ønsker å lese innlegget jeg skrev etter forelesningen med Marianne Hagelia, kan du lese innlegget mitt her om å studere smartere

Kunstig intelligens, plattformorganisering og delingsøkonomi 
Videre har Arne tatt for seg kunstig intelligens i en rekke former, og hvordan plattformteknologien overtar. Jeg syntes det er kjempe fasinerende å lære om teknologiens utvikling i samfunnet, da jeg ofte bare observerer at ting skjer og nye ting utvikler seg uten å helt tenke over hva det faktisk er som skjer og hvilken teknologi som står bak. Så jeg syntes det var veldig spennende å lære om Amazon, hvilken vanvittig utvikling de har hatt de siste årene og hvor de er på vei. Jeg syntes også det var gøy å skrive om Coop Extra i Bogstadveien som allerede tar i bruk denne teknologien ved å ha en døgnåpen butikk for kundene, hvor de selv kan handle midt på natten med en app og betale selv i kassen uten ansatte. Dette viser bare hvor få skritt unna vi er helt selvbetjente butikker! Likevel er jeg nok naturlig kritisk til dette, og syntes flere ganger det kan bli for mye av det gode, som ved en personlig robotkokk og selvkjørende biler. I tillegg er det jo relevant å se på hvor mange jobber som egentlig vil være igjen. Yrker som butikkansatt, sjåfør, vaskehjelp og kokk kan være byttet ut med roboter og kunstig intelligens, ikke minst min fremtidige jobb som markedsfører. Min jobb kan styres av en datamaskin, og det vil i utgangspunktet ikke være bruk for meg. Dette er riktig nok satt litt på spissen, for selv om dette kan være reelt om noen år tror jeg likevel vi er tilpasningsdyktige, og mens noen jobber blir fyllt av kunstig teknologi kommer det nye frem. Samtidig tror jeg også arbeidsplasser vil tilpasse seg til den nye teknologien, og kurse de ansatte mer inn i de retningene som en robot ikke kan gjøre for oss. En annen ting som har vært spennende å sette seg inn i er plattformorganisering og delingsøkonomi. At Finn.no har klart å bli Norges største plattform, helt uten å ha et fysisk butikklokale, men kun fungere som en nettside syntes jeg er kjempe spennende. Og at vi også ser store selskaper som Nabobil, Tise, To Good To Go og Bookis gjør det kjempebra ved å basere seg på delingsøkonomi og lavere transaksjonskostnader. 

Algoritmenes internett 
Det jeg kanskje har syntes har vært mest spennende gjennom dette emnet, er å lære om algoritmer og hvordan de er med på å styre hva vi ser på internett i dag. Det at det kan variere så ekstremt fra person til person om hva vi får opp, og hvordan det er med på å danne filterbobler og ekkokammer. Jeg har gått nærmere inn på dette og vært nysgjerrig på hvilken informasjon Google egentlig har om meg, noe jeg fant ut ved hjelp av denne nettsiden. Så lenge man er innlogget på sin Gmail, kan man på denne siden se all informasjonen Google har samlet opp om deg basert på søk, klikk, tid du bruker på en nettside og faktorer som passer inn i ditt segment. Likevel var ikke min helt nøyaktig, da jeg deler pc med min samboer, en fyr med helt andre interesser og søk enn meg. Dermed kunne jeg tydelig se hvilke ting som stemte med han, og hva som stemte med meg. Det hadde vært spennende å se på en pc som kun brukes av en person, hvor nøyaktig og spesifikk denne informasjonen hadde vært! I innlegget hvor jeg skrev om et skreddersydd internett tok jeg også for meg måter hvor man kan unngå nettopp dette, det kan du lese mer om her

Oppsummering
Den siste måneden har vært interessant og lærerik på mange måter, og til tross for alt vi har lært om kunstig intelligens og teknologi, har jeg også lært ekstremt mye om meg selv. Jeg vet at jeg kan når jeg gidder, og alt handler om å gjøre det lille ekstra. Står jeg opp en time før forelesning og spiser frokosten i fred, så er jeg så mye mer opplagt enn om jeg stresser første halvtimen i forelesning med brødskive i den ene hånda mens jeg noterer med den andre. Selv om det også ga meg høy puls å ha på kamera de første dagene, har jeg nå klart å venne meg til det og setter enormt pris på å kunne se medstudenter i øynene mens jeg snakker til dem. Jeg ser frem til et nytt emne med nye studieteknikker innabords og en haug av disiplin. Tusen takk for det, Arne! 

Daria