agnesmeyer mars 14, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

….hvem er god nok i landet her?

I  kjølevannet av kvinnedagen 8. mars, Debatten på NRK samme dag (som du kan se her) og artikkelen til Linnéa Myhre vil jeg gjerne ytre mine meninger om annonsørenes ansvar når det kommer til kroppspress.

Grunnen til at jeg velger å skrive om dette nå er fordi jeg er så drittlei. Jeg er drittlei bilder, innlegg, artikler og ikke minst reklame som blir frontet  av kvinner som står til forventingene samfunnet har skapt om hvordan en kvinne skal se ut. Artikkelen til Myhre og programmet Debatten snakket mye om bloggernes ansvar, men jeg vil snakke mer om annonsørene. Bloggere som har tusenvis av følgere har et ansvar om å forstå sin påvirkning. Likevel, er det viktig å huske at disse kvinnene bruker sine profiler i de ulike kanalene til å reklamere seg selv (med unntak av sponset innlegg) og bruker seg og sin kropp til dette. Annonsører derimot henter inn et ansikt, en kropp, et forbildet som de ønsker å bruke for å skape påvirkning og tjene mest mulig penger. Det er summen av all form for reklame som vi daglig blir eksponert for, i en slags primer effekt, som gjør meg gal! Det er ikke lenger kun reklame som er knytte til trening og kosthold, men selv om jeg skal kjøpe meg bil eller om jeg skal kjøpe meg en printer kan jeg bli eksponert for et ideal jeg aldri kommer til å oppnå og igjen skape tanker i hodet mitt om at jeg ikke er god nok.

Dette er kanskje en smule overdrevet, men akkurat nå (som Linnéa Myhre skriver) må vi overdrive litt. Jeg vil ha overflod av mye mat i store porsjoner, kvinner som har lår på størrelsen med mine og et samfunn som jubler frem mye kropp! Jeg ønsker ikke at tynne kvinner skal gjemme seg, men la annet type kropp ta over oppmerksomheten i en periode for at tanken på at cellulitter og at andre type kropper finnes og er ytterst normalt!

Så kjære annonsører av alle produkter, selv om sex og idealkvinnen selger, må noen gå først å sette eksempler og skape en ny normalisering. Jeg elsker kroppen min, men jeg er lei av å leve i et samfunn der jeg ikke alltid føler at jeg burde gjøre akkurat det?

Dette har jeg ønsket å ytre noe om lenge, men har ikke turt å si stort før Myhres artikkel kom på trykk! Så takk til forfatteren, det var deilig å endelig snakke!