Sandraeriksen mars 20, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I forbindelse med eksamen i e-varehandel har jeg fått i oppgave å opprette en nettbutikk, satt sammen med en eksamensgruppe. Dette blogginnlegget er med det en kortversjon av et refleksjonsnotat skrevet i forbindelse med eksamen. Dette er derfor kun en liten bit for deg til å se hvordan vi klarte å opprette nettbutikken vår, markedsføringen vi valgte og hvilke utfordringer man kan støte på under en slik prosess. 

Fra tanker til ide og opprettelsen av nettbutikk 

Selv gikk jeg først valgfaget varehandel, som omhandlet temaer som salg, markedsføring og etterfølging av kjøpsprosess. Etter noen uker ble jeg og en rekke andre studenter presentert for digital markedsføring, noe jeg selv syntes virket både spennende og utfordrende. Etter noen par uker med forelesninger fikk vi utdelt eksamensoppgaven, jeg ble fort en blanding av skeptisk, nervøs men også samtidig glad for en liten utfordring. Jeg kjente på meg at dette kom til å ta lang tid, for hvordan skulle jeg klare å sette opp en egen nettbutikk? Jeg måtte starte helt bra bunn, uten en dråpe av erfaring, og forestilte dette prosjektet som innviklet og nærmest umulig. Noe som kanskje ikke viste seg å være tilfelle denne gangen. 

Vi startet prosessen med å sette oss ned å gruble igjennom hva akkurat vi ville selge. Etter å ha brukt mindre enn eksakt ti minutter, endte vi opp med å skulle selge såper, og såpe tilbehør. Valget falt i smak hos oss ettersom vi kunne nå ut til alle målgrupper, og det var essensielt for absolutt alle. Det var et produkt som alle ville være interessert i.  Så, med det kom vi opp med navnet Såpeglede, som assosierer såpe med glede i hverdagen. 

 

OKR – MÅLSETTING 

En del av denne eksamen var å sette opp målsetninger for nettbutikken ved bruk av verktøyet OKR. Noe som var et navn helt fremmed for meg. Jeg og min eksamensgruppe satt oss raskt inn i det som gikk ut på Objective Key Results – altså vårt hovedmål, delmål og hvordan vi skal nå disse. Her hadde vi satt opp ett hovedmål (objective) og tilslutt tre delmål (Key Results). Dette var da dermed hva vi skulle jobbe oss oppover mot ved vår nettbutikk. 

Objective: Skape en inspirerende nettbutikk 

KR1: Sette opp en enkel nettbutikk som fremmer varene 
KR2: Få 100 likes på facebook siden 
KR3: Oppnå 100 besøkende i nettbutikken 

Ved det delte vi alle nettbutikken på våre private sosiale medier, som resulterte i at vi nådde disse key resultsene. Vi brukte verktøy for å følge med på antall besøkende på nettsiden, og vi inviterte venner og bekjente til å like på facebook. 

Shopify – opprettelsen av Såpeglede 

Vi ble presentert for et program med navnet Shopify, og med det satt vi oss raskt inn å bestemte oss for design og hvordan vi skulle få nettbutikken til å se så representabel ut som mulig, ut ifra vårt objective. Jeg ble selv fasinert over hvor mye enklere det er for oss med null erfaring å sette opp en helt egen nettbutikk. Det er ikke så alt for vanskelig via Shopify, men det tar tid å sette seg inn, spesielt med lite erfaring. Samtidig som min andre eksamenspartner hadde hovedansvaret for opprettelsen av nettbutikken, var det spennende å følge med på hvor mye du kunne stirre deg blind på design. Valget for design var et enkelt og velfungerende design, og fargene skulle få kunden til å komme i et godt humør. Deretter var det viktig at vi gjorde oss synlige, også på sosiale medier. Så deretter satt vi opp likt design å opprettet både facebook og instagram. 

Lanseringsstrategi for såpeglede 

Ettersom at en av hovedoppgavene i eksamensoppgaven var å sette opp en lanseringsstrategi for nettbutikken, var det å sette seg ned å tenkte over hvilke markedsføringsstrategi vi ønsket å bruke. I en forelesning ble vi presentert for flere typer av strategi, men det var selve e-postmarkedsføringen vi selv syntes kunne gjøre nytte for oss. Da vi hadde fått en liten innføring av hvordan det fungerte, valgte vi å søke oss frem til lette programmer som fungerte som en mail for oss, slik at vi kunne sende ut nyhetsbrev ect. 

Vi valgte da programmet Mailmojo, som vi syntes gjorde et fint utnytte på det vi trengte. Vi kan dermed lage våre egne mail, og velge ut hvilke e-post adresser vi ønsker å sende til. Det var viktig for oss å ikke ha for mange mail, men kun de viktige som nyhetsbrev, velkomst og lanseringsmail. Og med det var vi i gang med lanseringen av nettbutikken. Vi ble fornøyd med resultatet, og etterhvert stod nettbutikken klar for alle til å se. 

Ta gjerne en titt på det ferdig resultatet her:  https://sapeglede.myshopify.com

Utfordringer og hva har jeg lært? 

Vi møtte på en del utfordringer, blant annet misforståelser i kommunikasjon og mye tidskrevende prosesser. Derfor valgte vi å endre på måten vi arbeidet på, slik at arbeidet på eksamen skulle bli gjennomført best mulig. Vi fant løsninger og vi var stadig i kontakt med hverandre. Som studenter fra varehandel, var det mye vi ikke hadde fått gjennomgang av, som andre studenter innenfor digital markedsføring hadde. Med det var det flere som hadde fått til funksjoner som vi også ønsket, men brukte lenger tid på for å få til. Men samtidig fikk vi en mestringsfølelse da vi klarte det selv på egen hånd. 

Alt i alt har dette vært en ekstrem lærerik eksamen som jeg tror jeg kommer til å ha mest utbytte av, verken om jeg skal fortsette med dette fremover eller ikke. Det å konstant føle at man mestrer en ting hver dag gjør noe på en hver. I starten hadde jeg veldig liten motivasjon for dette faget, men etterhvert som ukene gikk, ble det mer interessant å følge med en slik prosess. Jeg har lært mer om forskjellige markedsføringsstrategier, og jeg har fått en innføring av det fantastiske verktøyet OKR. Konklusjonen for hele arbeidet tar jeg ut ifra hvor lærerikt dette har vært, noe som jeg er takknemmelig for. Det har vært en tid fylt med læring, oppturer og nedturer. Det har vært morsomt og det skal bli spennende å følge med videre. 

Igjen, ta en titt på vår nettbutikk:  https://sapeglede.myshopify.com

  • Sandra Eriksen