evengronboengen februar 7, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Selvkjørende bil.
 
Jeg velger å skrive mitt første innlegg om et tema som dukket opp i en forelesning som jeg synes er interessant. 
Personlig er bil noe jeg er svært opptatt av og følger nøye med på utviklingen i bilindustrien.Det at teknologien har kommet til et punkt hvor vi ikke trenger mennesker til å føre bilene gjennom trafikken er både spennende og skummelt.
Selv om menneskelig svikt ofte er en hovedfaktorene i en bilulykke tror ikke jeg at hundre prosent selvkjørende biler nødvendigvis er den beste løsningen. Det finnes flere systemer som ikke er helt selvkjørende hvor en sjåfør fortsatt kreves, men hvor systemene i bilen er hjelpefunksjoner.
Dette er systemer som automatisk nødbrems og forskjellige typer cruise control som holder bilen midt i veien og passer avstanden til bilene rundt. Ved bruk av disse systemene har man fortsatt mennesker som tar valgene, men autonome systemer som hjelper til for å gjøre det tryggere.
År 2030 er det året mange bilprodusenter har brukt som et mål for selvkjørende eller mer autonome biler, men den siste tiden har til og med Tesla som har vært en av de ledende produsentene for biler som kjører selv begynt å trekke seg litt tilbake på dette. De har annonsert at full selvkjøring som et valgalternativ ikke lengre vil være mulig ved bestilling av ny bil. Hvorfor de har gjort dette valget og hvor lenge de tenker at det ikke skal være mulig å velge dette som et alternativ vites ikke.
 
Hvilke utfordringer vil selvkjørende biler gi samfunnet?
Om privatbilen som vi kjenner den i dag vil være den samme om 20 år tviler jeg sterkt på, men hva vil skje om alle biler kjører seg selv? Vil det ikke lengre være bruk for å ha egen bil, men at man bare bestiller en selvkjørende bil til å hente deg, kjøre deg dit du skal? Vil det være slik at alle skal eie sin egen selvkjørende bil? Vil førerkortet bli historie?  Skal man bare sende barna ut i en selvkjørende bil på vei til fotballtrening?  Hva med alle bilene som finnes i dag som ikke er selvkjørende?
Dette er spørsmålene jeg stiller meg selv når jeg tenker på en fremtid med selvkjørende privatbiler. Det må tenkes nøye gjennom hvordan denne endringen skal skje. Et trafikkbilde med bare selvkjørende biler vil jo ikke skje over natten, så hvordan vil denne endringen se ut?
I næringslivet vil jeg tro det er den største nytten for selvkjørende biler. Om man ikke trenger sjåfører til transport vil man kunne kutte kostnader, men dette fører til flere yrker vil dø ut og at enda flere vil stå uten jobb.
En annen utfordring som er spesielt viktig for oss i Norge vil være snø og vinterføre.Den siste utfordringen jeg tenker at vil komme med selvkjørende biler er hvem er ansvarlig om noe skjer? Det er ikke gitt at selvkjørende biler vil kjøre feilfritt og uten ulykker. Feil i systemer kan oppstå og man kan havne utfor situasjoner hvor man må gjøre etiske valg. 
Om en selvkjørende bil kjører på en person, er det personen som eier bilen som vil være ansvarlig, produsenten eller passasjeren?
Dette er dilemmaer jeg tror vil bli en stor del av tiden vi går inn i og jeg er både spent og litt redd for å se hva vi har i møte.

Kilder:  https://teknologiradet.no/forerlose-biler-behov-for-politisk-styring/?fbclid=IwAR3l3kuEmHWvhpYRLILTLKbc8e–Sbmo0rkp8mEG2Xa0pc4XaiY91Ehkc1I

 

 

 

 

 

 

 

Normal
0

21

false
false
false

NO-BOK
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:»Vanlig tabell»;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:»»;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:»Calibri»,sans-serif;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}