andreaborgen februar 7, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Da er aller første forelesning i digital økonomi over. Og, jeg må si at jeg er veldig imponert. Mye av dagens forelesning tok utgangspunkt i den teknologiske utviklingen vi står ovenfor og hva vi kan forvente oss i fremtiden. Tanken på førerløse biler og busser, butikker uten ansatte eller fysiske kasser kan for mange virke skremmende, men ikke for kineserne.

Generelt blir jeg nysgjerrig, men også samtidig skremt over
utviklingen vi står ovenfor. Arne brukte store deler av timen til å vise frem
hva vi kan forvente oss i fremtiden, og for mange vil det virke helt fjernt at
butikker ikke skal ha noen ansatte, kjøretøy blir selvkjørende og lignende. Jeg
snakker nok for mange når jeg sier at det virker helt fremmed og unaturlig at
kjøretøy ikke skal ha en sjåfør lenger. Samtidig vil jeg tro at mange vil føle
seg mindre sikker om bussene skal være uten en sjåfør. Og ikke nok med at det
vil bli selvkjørende biler, så er det et tema at domstolene skal skje digitalt,
altså ingen fysisk dommer, men at det vil være kunstig intelligens som vil
avgjøre en dom.  Det samme gjelder også
når det kommer til sykehus. Skal vi la roboter eller kunstig intelligens velge
om en person skal leve? eller ta avgjørelser for leger? Dilemmaet her vil nok
være at de ikke er følelsesmessig involvert slik som vi er, de baserer ikke
beslutningene sine på følelser.

Vi fikk et innblikk i hvordan  Kina utvikler seg og hvor langt de har kommet i forhold til resten av verden. Alt fra selvkjørende biler, kameraer som registrerer deg på gata og scannere i butikker som analyserer hva du skal handle som gjør at du slipper å betale med kort. Kineserne ligger så langt foran oss når det gjelder den teknologiske utviklingen og smarte løsninger, og jeg kan ikke helt forstå hvorfor ikke et rikt land som Norge ikke har kommet lengere enn hva vi har gjort.

Selv om vi fikk et innblikk i hva vi kan forvente oss som blir digitalisert, så må jeg si at jeg ble oppriktig engasjert i den digital utviklingen. Jeg kan virkelig ikke forstå hvorfor ikke vi i Norge følger den utviklingen som Kina gjør. For penger og ressurser skal det ikke stå på. Digitalisering handler hovedsakelig om å bruke teknologi til å fornye, forenkle og forbedre. Og hvorfor er ikke digitalisering eller digital markedsføring noe som er obligatorisk for alle å lære noe om? Hvis den yngre generasjonen hadde fått lært om det som vi lærer i dag, så vil det være en større sannsynlighet for at noe vil bli gjort i fremtiden. For slik utviklingen er nå, så vil vi risikere å kunne betale opp mot 65% skatt i nær fremtid. Min oppfatning eller hva jeg tror er at på grunn av at det er en del eldre mennesker som sitter i regjeringen, så virker det som at de ikke skjønner konsekvensene dersom vi ikke klarer å effektivisere måten vi jobber på i dagens samfunn. Jeg tenker også at det å hindre elever i dagens skole i å bruke telefonen sin har ingen positivt virkning. Personlig synes jeg at det blir en mer gammeldags måte å håndtere mobilbruken på. Hvorfor ikke lære elevene hvordan en smarttelefon kan brukes på en smart måte? Lære de hvilke plattformer som finnes der ute? Generelt synes jeg det er utrolig viktig at et samfunn klarer å henge med på den teknologiske utviklingen. For å kunne bli gode og et ledende land innen digitalisering, er vi nødt til å lære de yngre generasjonene om dette tidlig. Slik at dette blir noe som er obligatorisk å lære seg og ha mer kunnskap om. Samtidig tror jeg det er viktig å kunne holde seg konstant oppdatert på trender, nyheter og digitale plattformer vi står ovenfor.

http://www.krokan.com/arne/