Henriette Gulvik februar 12, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Første del av semesteret
har virkelig vært spennende. Arne Krokan har vært helt formidabel på det han
har lært bort, og jeg må si at jeg har opplevd mange AHA- opplevelser på den
lille måneden som har gått. For det første det å få seg en blogg for første
gang i livet har vært spennende, men også en utfordring. Selv liker jeg å ta
utfordringer på strak arm og har tatt bloggen med storm. I undervisningene har
det vært alt fra kunstig intelligens, og hvordan det påvirker hverdagen vår til
hvordan vi blir fanget av en filterboble på internett.

Det var ekstremt mye jeg ikke visste før jeg startet opp med faget Digital Markedsføring. Jeg visste blant annet ikke om hvor mye kunstig intelligens har utviklet seg og hvordan man kan 3D-printe et helt hus om man vil det. Er ikke det litt sykt å tenke på? Det synes hvert fall jeg. Når det er sagt synes jeg det er ekstremt interessant å lære om denne digitaliseringen vi lever i nå og jeg vil virkelig starte å følge litt med på nettopp dette. For hver dag som går omtrent er det noe nytt innenfor den digitale verden. Hvor langt skal denne kunstige intelligensen gå? Skal det ende opp med at man aldri treffer på mennesker dersom man skal en tur på butikken? Eller når vi skal en tur i banken? Personlig er jeg veldig spent på hvor langt det skal gå, for det er jo ingen tvil om at den kunstige intelligensen starter å ta over menneskelig arbeid. Det synes jeg personlig er den største konsekvensen vi står ovenfor i forhold til kunstig intelligens, men igjen tror jeg at det kan åpne for nye arbeidsplasser også, som igjen fører til at vi individer er nødt til å utvikle oss i takt med digitaliseringen.

En annen ting som jeg personlig synes var veldig spennende å lære om var nettopp dette med filterbobler. Filterbobler oppstår når en algoritme på en nettside sorterer informasjonen en bruker søker etter (SNL). Som vil si at når du søker på google vil algoritmene fange denne informasjonen om deg og bruke dette ved senere anledninger. Konsekvensen ved å bli fanget i en filterboble er kanskje mer negativt enn positivt mener jeg personlig, fordi det gjør at man får et ensidig perspektiv på hvordan verden egentlig fungerer dersom man kun får opp en side av saken. Om jeg skal forklare dette nærmere vil det si at hvis to personer for eksempel googler Dubai, der den ene personen kun får opp vakre destinasjoner i Dubai, mens den andre får opp innlegg om hvordan kvinnesynet der nede egentlig er. Dette skjer på grunn av disse algoritmene og kun med det er man fanget i en filterboble. For å unngå å bli helt fanget i denne filterboblen er det viktig at man er litt kritisk til alt man leser og følger med på flere nyhetskanaler.

Personlig synes jeg Arne Krokan har lært oss utrolig mye spennende som jeg absolutt vil ta med meg videre i faget og generelt i hverdagen, da sentrale temaer vi har lært er ting som vi er omgitt med hver eneste dag.

/Henriette Gulvik