
Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen
I dette blogginnlegget ønsker jeg å gå nærmere inn på hvordan sosiale medier og digitale kanaler blir brukt under krig. Mer spesifik, hvordan Vladimir Putins regime anvender dette for å spre feilinformasjon og utøve sensur av egen befolkning i forbindelse med invasjonen av Ukraina. Det har vært mye spekulasjon og snakk om hvordan det har vært mye desinformasjon og sensur i Russland. Men det er nesten ikke før nå i tiden etter Russland startet krigen mot Ukraina at verden har våknet opp til dette
Det tok ikke lange tiden før krigen brøt ut at vi fikk nyheter om at Russland gjorde Instagram og Facebook forbudt. Tilgangen på sosiale medier ble fort begrenset grunnet at Meta (morselskapet) bekreftet at det var mye hatefulle ytringer mot russiske soldater og Vladimir Putin i forhold til landets krig i Ukraina. (Theguardian.com)
Men hva skjer når man ikke får tilgang til til sosiale medier? Slik som vi har diskutert tidligere i emnet har vi vært inne på ekkokamre. Kort fortalt kan man dele opp ordet i to, ekko og kammer. Ekko betyr lyd som reflekterer og blir hørt på nytt. Kammer er en betegnelse på et oppbevaringsom. I følge NAOB (Det Norske akademis ordbok) betyr ekkokammer «det at informasjon, meninger blir gjentatt og forsterket innen en gruppe, et medium, uten diskusjon med dem som har andre synspunkter». Det som skjer når Vladimir Putin utøver slik sensur for sin egen befolking er at han skaper akkurat dette, et ekkokammer. Han sitter så å si og velger og vraker i hvilken informasjon han vil at den Russiske befolkingen skal få. Tidligere i år fikk vi høre om en ansatt fra Channel One, en nyhetskanal i Russland der den ansatte brøt ut i en live-nyhetssending for å spre budskapet. Hun holdt opp et ark der det stod på russisk «Ikke tro på proagandaen. De lyver for deg her. Russer mot krigen»
(Bilde fra denne sendingen)

Hun fortalte BBC news at hun ble arrestert, var i avhør i over 14 timer uten tilgang til juridisk hjelp. Hun fikk også en bot på rundt 3000kr for stuntet. Det er ille når til og med en nyhetskanal ikke kan fortelle sannheten om hva som skjer i verden til befolkningen. Og ikke minst straffer de som prøver.
Av egen erfaring fikk jeg opp ekstremt mye om krigen på tiktok da den først brøt ut. Hele tiktok var fylt av videoer, alt fra Ukrainske mennesker på rømmen, videoer av bombinger, informasjon om hva som foregikk og mer. Det var slik mange fikk informasjon. Hva som er ekte og ikke var nok vanskelig å skille. Alt var ute på tiktok. 3.april kom NRK ut med en artikkel der de hadde gjort reaserch på om det var noe forskjell på «foryoupage» til de som var i Ukraina og de som var i Russland. Og slik som de skriver i artikkelen var det svært forskjellige virkeligheter. NRK satt opp to ulike roboter, med hver sin IP-adresse. En i Ukraina og en i Russland, dette var for at Tiktok får opp at de er lokale når de oppretter kontoene sine. Robotene hadde samme kjønn og alder slikt at det ikke var en faktor som skulle påvirke når de gikk gjennom videoene. De bladde gjennom tusenvis av videoer for å komme frem til et resultat. Den Ukrainske roboter «Nykolai» fikk etter bare et par vidoer opp millitærkledde menn som snakket om mannens plikt til å melde seg til kamp og patriotiske sanger om å elske Ukraina. Mens den Russiske roboten «Alexei» får opp en valp som klapper en andunge, noen som snubler i vannet og generelt enkle morsomme videoer. Dette er nok grunnet 4.mars bare dager etter krigen da Russland innførte en lov mot «falske nyheter», brudd på dette kan gi opp mot 15 år i fengsel. Bare dager etter denne loven stengte TikTok av muligheten for opplastninger fra Russland.
Det vil som oftest være et smutthull når det kommer til sensur/ekkokamre. Det er rapportert fra Atlas VPN at etterspørselen av VPN ble skutt i være med 10 000 prosent, og at VPN-installasjoner i Russland nådde et rekordhøyt nivå og steg med over 11 000 prosent over normen. VPN står for virtuelt privat nettverk. I følge nettvett.no oppretter VPN en såkalt tunell som er kryptert. VPN gjør også at man kan skifte IP-adresse. Dette blir brukt av mange, om man så bare vil se på en serie som bare er tilgjengelig i USA, eller få tilgang til ulike nettverk som bare tillater lokale til å bruke. Mange i Russland bruker da VPN til å få tilgang til ulike medier og program som Russland når har gjort forbudt.

Vi har også fått høre at Russland blant annet forteller til sin egen befolkning at dette er en spesial oprasjon, at de bare beskytter seg selv, at det er en øvelse og lignende. Russland har nok motstand i verden og velger nok derfor å lyve til sitt eget folk for å unngå en fullstening oppløsning i landet. I youtube-videoen lastet opp av NATO jeg legger til kan du se litt av det jeg har skrevet om i denne teksten, og om hva Russland gjør for å skjule krigen for sine egne.
Det er utrolig trist å se hvordan Vladimir Putin sensurerer og gir feil informasjon til sine egne inbyggere. Landet deres er i full krig mot Ukraina og den eneste informasjonen de har tilgang til er for det meste løyn. Folk i Russland blir straffet for å kritisere. Det er nok mange i Russland som ikke forstår hva som foregår. Mange risikerer sine egne liv for å informere andre om hva som skjer på utsiden. Og mens verden rundt får informasjon og innhold fra alle kanter sitter de i Russland og ser på valpe-videoer på TikTok. Slik som de nevnte på NRK, så er desse landene så nærme hverandre men har fortsatt en så forskjellig virkelighet.
Kilder:
BBC news «Marina Ovsyannikova: Russian journalist tells of 14-hour interrogation»
https://www.bbc.com/news/world-europe-60749279
European council on foreign relations «Putin’s war at home: cencorship and disinformation»
https://ecfr.eu/article/putins-war-at-home-censorship-and-disinformation/
NRK «TikTok viser ikke krigen i Ukraina til brukere i Russland»