sofiaschultz mars 9, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Det er ingen enklere måte å miste oppmerksomheten til publikum enn når man dumper for mye informasjon. Når du holder en presentasjon, er det viktig å ha en struktur som alle kan følge. Med pyramideprinsippet kan du holde det konsist og rett til poenget når du gir tale til publikum. Under har jeg laget en kort animasjons video om pyramideprinsippet.

 

Prinsippet består av tre nøkkelord:

  1. Start med svaret: for å kommunisere på en strukturert måte, bør du starte med svaret på problemet/spørsmålet. Deretter oppgi dine argumenter som støtter svaret du gir. For mange mennesker er det naturlig å bygge opp til en konklusjon ved å omtale fakta, analysene eller ideene. Ved at svaret er gitt i begynnelsen blir ikke publikum utålmodig når de føler at noen ikke kommer til poenget.
  2. Grupper og oppsummer støtte-argumentene dine: I følge Barbara Minto, er ditt publikum enten lyttere eller lesere, som vil naturlig begynne å gruppere og oppsummere dine argumenter og ideer for å huske dem. Du kan gjøre det lettere for publikum ved å allerede gruppere og oppsummere dine argumenter. Dine tanke/ideer er svaret, under den enkle tanken skal du gruppere og oppsummere det neste nivået av støttede ideer og argumenter. Deretter, for hver støttende ideer eller argumenter skal du bryte det videre inn i flere ideer eller argumenter til du har dannet en pyramide. Her lærer man at “ideer på noe nivå i pyramiden må alltid være oppsummeringen av ideene gruppert under dem”.
  3. Logisk strukturer støttetideene dine: Til slutt skal du sørge for at ideene du samler under hver gruppe hører sammen og er på samme nivå og følger en logisk struktur. Det finnes måter å logisk strukturere ideene og gruppene på:
  1. Tidsmessig: hvis det er en sekvens som danner en årsak bør du presentere ideene i tidsrekkefølge.
  2. Strukturell orden: Her skal man bryte ned tanker i mindre deler, for å dekke svaret.
  3. Etter viktighet: sorter ideene/argumentene som støtter opp svaret, og den rangerer fra mest til minst viktige.

 

Kilder:
http://stammen.no/studenter/pyramideprinsippet 

https://www.youtube.com/watch?v=S3dbkLL1xn0 

https://medium.com/lessons-from-mckinsey/the-pyramid-principle-f0885dd3c5c7

 

The post Slik blir du en mester på å kommunisere appeared first on .