Marie Steiro Ramberg mars 1, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Bilde hentet fra: Unsplash.com / Fritt for bruk

I de siste forelesningene har vi gjennomgått flere punkter som bør være til stede for å utvikle en god nettbutikk, og for å kunne lykkes digitalt er det ulike faktorer som må tas i betraktning. Dette er en oppsummering av det jeg mener er det viktigste. 

1. Førsteinntrykk

En vellykket nettbutikk avhenger i stor grad av det visuelle uttrykket -førsteinntrykket spiller derfor her en vesentlig rolle. Dersom man klikker seg inn på en nettside som har et rotete og uoversiktlig oppsett, vil sannsynligheten for at en potensiell kunde forlater siden være stor. For mye tekst og informasjon på en gang kan også skape en forvirrende opplevelse for brukeren hvor man blir usikker på hva budskapet egentlig er – en appellerende og overtalende nettside er derfor en viktig faktor få å klare å konvertere til kjøp. 

De tre viktigste spørsmålene man burde ha i bakhodet når man skal utvikle en nettbutikk er hvem avsenderen er, hva de tilbyr og hvorfor man skal velge akkurat denne butikken. Navnet/logen på nettbutikken burde derfor komme tydelig frem øverst på siden, etterfulgt av en meny som viser de ulike produktene nettbutikken tilbyr. En problemstilling som ofte kan forekomme når man handler på nett er om dette er et sikkert nettsted: å få kunden til å føle seg trygg på at dette er en troverdig aktør er derfor en vesentlig faktor. Man ønsker å gi kunden en grunn til at du skal velge nettopp denne nettbutikken fremfor konkurrerende butikker. En løsning kan dermed være å få frem at man tilbyr fri frakt, rask levering eller at den har gode bruker-vurderinger. 

2. Kundetilfredshet

En viktig huskeregel innenfor markedsføring er at det er mye mer lønnsomt for din bedrift å ta vare på en nåværende kunde enn å skaffe seg en ny.Evnen til å knytte relasjoner og oppnå en lojal kundekrets er en avgjørende faktor som krever en høy kundetilfredshet. Kundetilfredshet er knyttet til hvorvidt nettsiden oppfyller kundens behov og hvilken opplevelse han eller hun sitter igjen med etter å ha besøkt nettbutikken. I en fysisk butikk er kundetilfredshet noe man setter svært høyt – dette er fordi de ansatte i en butikk er bedriftens ansikt utad, og hvordan de ansatte oppfører seg og interagerer med kundene har mye å si for kundetilfredsheten. I en nettbutikk derimot, er ikke dette like enkelt: man har ikke den samme relasjonen med kundene gjennom en skjerm, og man er dermed mer distansert. Dette betyr at man må fokusere enda mer på å oppfylle kundens behov, og skape en dialog med kunden uten å fysisk være tilstede. 

Du har sikkert hørt utsagnet «kunden har alltid rett», og hvorvidt dette er sant eller ikke skal kunden uansett alltid være i fokus. Digital kundeservice spiller derfor en viktig rolle for å opprettholde kundetilfredsheten. Ved å ha noen innenfor nettbutikken som er tilstede for å svare på spørsmål og henvendelser er kritisk for at kunden skal få svar på det han eller hun lurer på. At en kunde føler seg verdsatt er også avgjørende for å knytte en tett relasjon og oppnå trofaste kunder: tips til dette er å gi kundene unike tilbud som er skreddersydd etter deres behov, og at kunden skal føle seg spesiell. Dette kan for eksempel være avslag på ulike varer etter et kjøp, eller at man får tilsendt nyhetsbrev med forslag til produkter tilpasset akkurat den ene kunden.

3. Brukervennlighet

For å kunne levere en optimal kundeopplevelse digitalt er et viktig krav som må oppfylles nemlig brukervennlighet. Dette handler om hvorvidt nettbutikken er forståelig og enkel og anvende. Dette har også mye til felles med butikkens utseende og visuelle uttrykk, og at siden skal appellere til kunden gjennom et helhetlig budskap som kommer raskt til syne. Samtidig er det svært avgjørende at nettbutikken er tilgjengelig på ulike plattformer, enten det gjelder PC, nettbrett eller smarttelefon. Dette refererer til hvorvidt nettsiden er tilgjengelig for kunden på de plattformene som finnes. Ettersom det aller meste av nettaktivitet foregår gjennom mobil er det derfor vesentlig med en velfungerende nettside som også er tilpasset mobile plattformer.

Om en nettbutikk oppleves som brukervennlig eller ikke, handler også om hvorvidt en tilbyr en trygg kjøpsprosess. En stor grunn til at mange kunder som er innom en nettbutikk avbryter i en kjøpssituasjon er knyttet til en komplisert kjøpsprosess, hvor det er for mange valg man står ovenfor. Bare en liten prosent av alle som klikker seg inn på en nettside, og til og med legger ting i handlekurven, ender opp med å gjennomføre kjøpet. Det er derfor viktig å legge til rette for en enkel og trygg kjøpsprosess, hvor kunden slipper å tenke over så mye, og som bekrefter at dette er et trygt kjøp.