linnti January 19, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Snapchat

Snapchat er en app der man kan sende bilder, videoer, og meldinger til venner og bekjente, samt at man kan bruke det til å spore de kontaktene man har på et såkalt «snapmap». Da «snap» ble lansert i 2011 var det bare venner og bekjente på min egen alder som var på min kontaktliste, mens i dag finner jeg både mamma og bestemor der, så det er en utbredt app som brukes av alle aldersgrupper.

Bildet er hentet fra securityaffairs.no

Hva er bra med Snapchat?

Fordeler med Snap, i motsetning til for eksempel Instagram er at det er mer personlig, da man faktisk sender bilder og videoer til valgte personer, i stedet for å dele det med alle, og man kan velge hvem man ønsker å ha på sin kontaktliste og dele innholdet sitt med. Man kan også legge og såkalte «stories» slik at alle du har på din kontaktliste kan se innholdet, og da er det en fordel at man ikke bare kan se hvem som har sett innholdet, men også hvem som har tatt et skjermbilde. Dette er en funksjon som ikke er mulig på Instagram. Den siste tingen jeg vil trekke frem som en fordel for Snap (selv om noen kanskje ikke er full så fan av denne funksjonen som det jeg er), er «snapmap». Her kan man følge med på de kontaktene som har på kartet og se hvor de er, i tillegg til at man kan selv bestemme hvem som skal få lov til å se deg på kartet. Nylig ble en 14 år gammel jente kidnappet og dopet ned, og tatt med til et motell i California, før hun ble lokalisert av vennene hennes ved hjelp av Snapmap-funksjonen. Dette er så klart et sjeldent tilfelle, men det er jo et klart bevis på at selv om mange ikke liker funksjonen, kan det være en nyttig og bra funksjon.

Hva kan være ulempen med
Snapchat?

I desember kunne vi lese på Aftenposten sine nettsider at barneskoleelever under aldersgrensen til Snap, som forøvrig er 13 år, opplevde å få upassende ting tilsendt på Snap under skoletiden. Når barn og ungdom får tilgang til en app der bilder ikke lagres slik at de kan sees igjen senere, er terskelen lavere for å sende upassende bilder og nedverdigende meldinger til andre. Sånn sett kan Snap fungere som den «beste» appen å sende stygge meldinger og mobbe andre på, da meldingene og bildene forsvinner uansett om foreldre har tilgang på barnets mobiltelefon, slik at de ikke får sett det før det er borte. Et annet problem med slike apper er hacking. I 2014 ble over 200.000 private Snapchat bilder og videoer spredt rundt på nettet, der hele 4,6 millioner brukeres opplysning ble spredt.

Bildet er hentet fra techcrunch.com

Selv om det er flere fordeler og ulemper med Snapchat, vil jeg konkludere med at det meste med Snap er positivt. At unge bruker Snap til å sende upassende meldinger og at appen har blitt hacket en gang eller to, er umulig å komme unna da det kan skje i alle sosiale medier som finnes, og ikke bare Snap, selv om det kanskje er en populær app å utnytte da det er så relevant for et så stort segment.

– Linn-Therese Skistad