nadiajager januar 22, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

… bare enda enklere!

I løpet av de siste ukene med forelesninger med Arne Krokan har vi snakket mye om digital økonomi, endringer, arbeidsprosesser, forretningsmodeller og ikke minst digitale plattformer og plattformtjenester. I dette innlegget skal jeg gi dere en introduksjon på hva en digital plattform er, og illustrere dette med den norske plattformtjenesten Bookis som eksempel.

Hva er en digital plattform?

En digital plattform er en forretningsmodell som baserer seg på digital teknologi og skaper verdi ved å legge til rette for transaksjoner mellom to eller flere grupper som er uavhengig av hverandre – for eksempel forbrukere og leverandører. Dette er en forretningsmodell som bare blir mer og mer populær for bedrifter å benytte seg av.

En forretningsmodell går ut på hvordan en bedrift eller virksomhet både produserer og selger sine produkter eller tjenester. Digital plattform som forretningsmodell differensierer seg fra de tradisjonelle forretningsmodellene ved at den er teknologibasert og handler i hovedsak om transaksjoner mellom sluttforbrukere og produsenter.

Kilde: Digitale forretningsmodeller – estudie.no

Hva er Bookis?

Bookis er en app og en nettside hvor du kan kjøpe og selge brukte bøker, men det er også en mulighet for å kjøpe helt nye bøker via appen deres. Det blir litt som finn.no eller Tise – bare for bøker! Bookis sier selv at de har opprettet tjenesten for å spre leseglede, jobbe for sirkulærøkonomi og ha fokus på gjenbruk. På deres egen nettside fokuserer de også på at anbefalingene skal være av og for lesere, og tar fokuset bort fra hva bokbransjen mener vi skal lese. Bookis er også en super app for å selge og kjøpe pensumbøker – jeg har hvert fall veldig god erfaring med å bruke appen!

Logo hentet fra Bookis.com/no.

Hvordan fungerer det?

På deres egen nettside har de enkelt forklart hvordan man både skal selge og kjøpe bøker. Det første du må gjøre er å opprette en bruker, noe du kan gjøre ved å logge inn via Facebook som gjør jobben lekende lett for deg. Deretter kan du både kjøpe og selge bøker på en effektiv måte.

For å selge trenger du kun å skanne ISBN-koden på baksiden av boken, eller søke den opp manuelt – så gjør appen resten av jobben for deg. Deretter må du angi tilstand og pris på boken, noe de også forklarer nøye om hvordan du skal vurdere i appen. Vipps, så ligger boken din for salg!

For å kjøpe en bok er det samme prosess, finn boken ved å bruke ISBN-kode eller søke opp tittel og forfatter på boken. Da får du opp alle som selger boken bruk, eller du kan velge å kjøpe den ny. For overlevering av boken kan du enten velge å møte kjøper/selger eller bruke post- og pakkedistributøren Helthjem – som forenkler prosessen enda mer ettersom de leverer fra dør til dør.

Liten informasjonsvideo om Bookis, hentet fra deres egen Youtube kanal.

Bookis sine aktører

Aktørene til Bookis er hovedsakelig privatpersoner som deg og meg. Det er vi som legger ut brukte bøker for salg, og vi som kjøper brukte bøker igjen. Likevel må de jo tjene penger på plattformtjenesten sin – dette gjør de ved å ta en liten sum på 19 kroner i plattformavgift så lenge transaksjonen går gjennom dem. Velger du å møte kjøper eller selger er tjenesten gratis sånn sett. Helthjem blir også en aktør innenfor plattformtjenesten da de tilbyr dør-til-dør levering for Bookis sine kunder, denne leveringen koster 45 kroner.

Til slutt vil jeg nevne forfatterne som en aktør av Bookis. Nylig har nemlig den digitale tjenesten opprettet noe de kaller Royalties. Dette er ett program utviklet for å ta vare på interessen til forfatterne og går ut på at både kjøper og selger kan frivillig gi et valgfritt beløp på mellom 0-100 kroner for å støtte forfatteren. I tillegg til dette så selger Bookis også helt nye bøker via appen deres, noe som igjen gjør forfatterne til en slags aktør.

Nettverkseffekter og anbefalingsalgoritmer

Nettverkseffekter er noe digitale tjenester er spesielt utsatt for da digitale tjenester har generelt sett lavere transaksjonskostnader enn det manuelle tjenester har. Disse oppstår når flere forbrukere eller kunder benytter seg av samme tjeneste eller gode – i dette tilfellet Bookis. Man hadde jo ikke kommet så langt med salg av brukte bøker dersom man var den eneste som benyttet seg av appen? Bookis sine nettverkseffekter oppstår ved at kundene bruker deres plattformtjeneste for å selge og kjøpe bøker. Her kan man sende forespørsler men man har også muligheten til å legge inn vurderinger av bøker og chatte med de man kjøper av eller selger til dersom det skulle vært nødvendig.

<a href="http://<a href="https://www.freepik.com/vectors/background">Background vector created by rawpixel.com – www.freepik.com</a>" data-type="URL" data-id="<a href="https://www.freepik.com/vectors/background">Background vector created by rawpixel.com – www.freepik.comIllustrasjon av nettverk av rawpixel.com, funnet på Freepik.com.

Anbefalingsalgoritmer har jeg så vidt vært innom i mitt første blogginnlegg om kunstig intelligens – her viste jeg eksempel på hvordan Spotify bruker min tidligere data for å anbefale meg sanger, artister og spillelister. Bookis har også en slik funksjon hvor det kommer opp anbefalte bøker for meg på første side i appen.

Transaksjonskostnader

I boken Nettverksøkonomi av Arne Krokan beskriver han transaksjonskostnader som de ressurser vi benytter oss av for å finne frem og til slutt velge de produktene eller tjenestene vi ønsker å kjøpe. Det er seks ulike transaksjonskostnader som har en innvirkning på oss som forbrukere når vi velger produkt.

  • Søkekostnader er de kostnadene eller ressursene vi bruker på å finne riktig produkt eller tjeneste gjennom søk. I det digitale nettsamfunnet er søkekostnadene generelt lave fordi vi har lett tilgang til all informasjon. Som tidligere nevnt er det utrolig enkelt å søke opp bøker på Bookis, du kan finne ISBN-nummeret lett på internett og søke opp via det, eller bare skrive inn tittel og forfatter på boken.
  • Informasjonskostnader er de kostnader knyttet til informasjonen vi trenger om produktene, blant annet priser og leverandører. Informasjonskostnadene i det digitale nettsamfunnet er på lik linje med søkekostnadene ganske lave. Dette er fordi vi har tilgang til mye informasjon, alt fra sammenligninger av pris på for eksempel prisjakt.no til vurderinger lagt igjen av andre forbrukere eller eksperter. Skal du kjøpe en bok brukt via Bookis får du oppgitt alle som selger den boka, til hvilken pris og hvilken tilstand boka er i. Det finnes også anbefalinger og vurderinger av både vanlige kunder og deres egne ambassadører.
  • Forhandlingskostnader er de kostnader som oppstår når man skal forhandle om vilkårene for leveransen, eksempler på dette er pris, leveransetidspunkt og eventuelle tilleggstjenester. Bookis gjør dette lett for deg som forbruker da du kan velge hvem du vil kjøpe boken av (pris) og du kan også filtrere gjennom levering eller møte for overlevering av boken (leveransetidspunkt).
Dette bildet er for å illustrere all informasjonen man har tilgang på gjennom det digitale <a href="http://<a href='https://www.freepik.com/vectors/background'>Background vector created by rawpixel.com – www.freepik.com</a>" data-type="URL" data-id="<a href='https://www.freepik.com/vectors/background'>Background vector created by rawpixel.com – www.freepik.comnettsamfunnet, laget av rawpixel.com, funnet på Freepik.com.
  • Beslutningskostnader er de kostnader som går ut på hvilket produkt til slutt velger. Du har gått gjennom søke- informasjon- og forhandlingsprosessen og samlet nok informasjon og alternativer til å foreta ett endelig valg i kjøpsprosessen. Som alle de allerede nevnte transaksjonskostnadene er dette også veldig enkelt på Bookis ved at du får alle alternativer listet opp med pris og all annen tilleggsinformasjon som er nødvendig for at du skal foreta ett valg.
  • Evalueringskostnader er de kostnader som kommer etter at du har mottatt varen du bestilte og sjekker om du fikk det du faktisk bestilte. Hos Bookis kan det for eksempel være at det faktisk er riktig utgave av boken, men dette er vanskelig å gjøre feil da alle bøker har en unik ISBN-kode man ofte bruker når man skal selge bøker på Bookis. Andre evalueringer du kan foreta deg i forhold til Bookis er tilstanden på boken.
  • Tvangskostnader er de kostnader som kommer i ettertid dersom du og kjøper eller selger er uenige om blant annet leveransen, og må gjøre hele kjøpsprosessen på nytt. Dette kan for eksempel være om man har avtalt møte for levering og en av partene ikke møter opp eller om selger har oppgitt feil tilstand på boken i annonsen.

Kort forklart

For å oppsummere dette innlegget så er digitale plattformtjenester en type forretningsmodell som baserer seg på teknologi og digitalisering. Som en bieffekt av dette så kan man tjene store nettverkseffekter ved å blant annet bruke anbefalingsalgoritmer, men også legge opp til at forbrukerne har en mulighet til å gi en vurdering. Transaksjonskostnader er noe som kommer med i alle kjøpsprosesser, uavhengig om det er gjort på nettet eller i en fysisk varehandel. Det positive med transaksjonskostnader på digitale plattformtjenester er at de er vesentlige lave.

Bookis er en super app som har stor effekt av å benytte seg av denne forretningsmodellen. De treffer rett publikum og gjør det lett å dele leseglede, men også kjøp og salg av pensum. Med aktøren Helthjem på laget sitt gjør de kjøpet eller salget utrolig effekt og enkelt for deres forbrukere. Jeg er hvert fall en flittig bruker av Bookis og det er der jeg hovedsakelig kjøper og selger pensum – på grunn av enkelheten ved bruken av appen. Kanskje noen av dere som leser innlegget også benytter seg av Bookis etter dette? Det er også en nettverkseffekt som er gunstig for Bookis!

Kilder og andre relevante lenker: