Alexander januar 15, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Velkommen! Her vil jeg dele med deg temaet jeg har hat i forelesningen min. Sammen med mine egne konklusjoner og spørsmål jeg vil prøve å svare på om kunstig Intelligens og robotisering.

Fra å gjenkjenne kreft på bilder til at biler kan kjøre av seg selv

Hva er kunstig intelligens? Kunstig intelligens er en paraply begrep som går over alt fra hvor godt en datamaskin kan gjøre en oppgave (Svak KI) som å gjenkjenne kreft symptomer i et bilde til å til å kunne kjøre bilen din for deg. På andre enden av spektret har man generell kunstig intelligens (generell KI). Denne KI-en kan gjøre alt men, Dette er ikke så relevant i skrivende stund på grunn av at vi enda ikke har klart å skape en sann generell kunstig intelligens enda så derfor vil jeg ta opp Svak KI

Svak KI hjelper bedrifter og mennesker ved at de løser oppgaver som trenger mønstergjenkjenning, læring og resonering. Kortfortalt så er svak KI veldig gode på å løse oppgaver som har disse kriteriene. Svak KI har ikke klart å gjøre dette før i nyere tid men nå kan Svak KI overgå mennesker på disse oppgavene. Noen eksempler på dette er talegjenkjennelse og bildegjenkjennelse.

Hva vil skje med jobber som lastebil sjåfører, eller kreativ direktør?

Når vi tenker på kunstig intelligens og automatisering så kommer det veldig lett frem ideer og mentale bilder av KI roboter som stjeler jobber fra mennesker som lastebils sjåfører, lagerarbeidere, regnskapsførere og advokater. fra Deloitte sinn artikkel om kunstig intelligens og robotisering forteller om en diskusjon mellom Garry Kasparov, legenden som har slått mang en maskin fra å ta tittelen hans som Sjakkmester sa på en diskusjon mellom toppledere fra Norden. «At det å være nostalgisk for vedrørende jobber som går tapt på grunn av teknologien, er som å klage over at begravelsesbyråene har fått for litte å gjøre etter at penicillin så dagens lys» (Sunde-Hansen u.d.). vi må ikke glemme at jobber utvikler seg helle tiden og at jobber har blitt byttet eller død ut på grunn av at det har kommet løsninger som frir opp arbeidskraft slik at man kan fokuserer på ting som er viktigere for en bedrift eller menneskene som gjorde arbeidet. Og vi må ikke glemme hvorfor en KI tar over en del av en jobb som før var gjort av et menneske og det er rett og slett fordi KI-ene gjøre færre feil en et menneske. Det er menneskelig å gjøre feil, men det betyr ikke at det er vanlig av den grunn. Om man lar algoritmen eller KI gjøre det den er best på så vil det gi mennesker mere tid på å fokusere på det vi er gode til. Søke løsninger som krever at vi bruker våre medmenneskelige evner som: kreativitet og nysgjerrighet, forestillingsevne, empati, innlevelse, sosial og emosjonell intelligens.  Til å skape ideer som vil støtte opp mot innovasjon for bedrifter. Dette er alle verdier som er litte trolig at KI ville kunne erstatte i nærmeste fremtid. Og som vi brude fokusere mere på.

Det grønne skifte.

ILO den internasjonale arbeidstaker organisasjonen mener at verden vil se et skifte av type jobber på grunn av fokuset på nullutslipp og bærekraftig ren teknologi som vil gi flere millioner nye jobber. men jobber slikt som kul graving eller ard ressursintensiv utvinning av næringsvirksomhet vil avta sannsynlig fordi av manglende økonomiske intensiver for å fortsette.

hva har KI å si for jobbsøkende?

Med disse algoritmene som fin kjemmer CV-er og ser etter setninger og søke ord som passer best opp mot jobb beskrivelsen vil flere CV-er ikke engang bli sett på av arbeidsgivere på grunn av feil bruk av søkeord eller at man ikke møter kriteriene satt av algoritmen. Dette bringer oss til hvordan algoritmene noen ganger kan diskriminere på kjønn, etnisitet, og hud farge. Grunnen for at dette kan skje med en algoritme er fordi algoritmene er laget av mennesker, og algoritmene blir påvirket av hvordan disse menneskene ser og oppfatter verden rundt seg og dette blir algoritmen preget av. Det er noe som ofte blir oppdaget sent i prosessen på grunn av hvor raskt KI jobber. og man kan merker feilen så sent som i slutten av prosessen  

Hvor mye kommer vi til å arbeide i fremtiden?

McKinsey & Company forteller oss at over 50% av dagens arbeids oppgaver kan bli gjort av en maskin.  men dette betyr ikke at 51% av jobber kommer til å forsvinne. Av de 51% prosentene så er det bare rundt 5% av jobber som kan bli gjort av en maskin fordi en jobber kan innholdet alt fra 20 til 30 forskjellige oppgaver som omhandler den jobben.

 Så menneske i arbeidslivet er ikke borte langt i fra. en jobb består av mange forskjellige oppgaver og det er bare 5 prosent av en jobb som kan bli gjort av en maskin så hva McKinsey & Company  forteller oss er at det er flere jobber kommer til å forandre seg en som kommer til å forsvinne og at de som jobber kommer til å ha mange flere muligheter for å velge hvem de vil jobbe for, når de arbeider og hvor mange timer de velger å arbeide.    

Ledere eller bedrifter som ser på dette som en trussel for sine ansatte burde se på det som en mulighet for å utvikle bedriften. for at bedriften og de ansatte skal kunne vokse og formidle hva deres plan er for den teknologiske fremtiden. Og for at de skal kunne livnære seg av arbeidet de gjøre burde de lage en plan og forklare deres tanke prosesser.  

 For å holde seg oppdatert med utviklingen av arbeidsmarkedet og sette de menneskelige resursene som er blitt frigjort av repeterende oppgaver til å se og utvikle nye innovative tjenester og iverksette disse tjenestene som bedriften kan tilby markedet slik at de kan opprettholde deres markeds andel av bedriftsmarkedet og ekspandere virksomheten.   

Dette har vært et tema som man kan grave seg ned i og finne en hel haug med nyttig og interessant informasjon om hvordan fremtiden ser ut for oss som er studenter og hva er det som venter på oss når vi kommer ut fra skolen. Det kommer til å være mye mere frilansarbeid på markedet en det vil være faste jobber. og de jobbene som kommer til å være der ute vil være mere spisset inn på samarbeid i for eksempel prosjekter.

kilder

https://www.mckinsey.com/featured-insights/future-of-work/what-is-the-future-of-work

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/kunstig-intelligens-robotisering.html

https://www.businessinsider.com/tesla-autopilot-full-self-driving-subscription-early-2021-elon-musk-2020-12?r=US&IR=T