ceciliesandvika mai 31, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Hei og velkommen tilbake!
I dette blogginlegget skal jeg snakke om rollen til digitale plattformer i forbindelse med angrepet på den Amerikanske kongressen som skjedde 6.januar 2021. Som vi alle vet brukes digitale plattformer til å kommunisere ut budskap og informasjon til verden.

Sosiale medier har igjennom årene vokst og vil vokse mer. Sosiale medier kan ses som et perfekt verktøy som kan hjelpe samfunnet til å dele informasjon, koble mennesker sammen men kan også skape konflikter og konsekvenser for samfunnet. Det som er viktig å innse er at alle disse sosiale plattformene er designet slik at det er vanskelig å skille mellom hva som er sannheten eller falske nyheter. Disse sosiale plattformene har en stor påvirkning på oss, om man velger å tro på alt som står på nettet. Det er slik at sosiale medier har en stor påvirkningskraft på oss som velge å bruke disse digitale plattformene. Spesielt blant oss unge menneske, har sosiale medier en stor påvirkningskraft som er skummelt å tenke på. På sosiale medier blir unge mennesker påvirket til de grader når det kommer til kroppspress og utseendet, noe som gjør at brukere at sosiale medier vil endre seg.

Sosiale medier er som regel gratis, eller man må opprette en bruker for å kunne bruke de digitale plattformene. Kundene i dette tilfellet er ulike annonsører, og er ikke kun det som selges men også oppmerksomheten vår som blir rettet til ulike produkter. Unge mennesker og generelt de som tar i bruk sosiale medier bruker titals av timer i uka på å se på ulike annonsører, noe som gjør at disse annonsørene tjener store summer. Men det skal sies at det ikke er kun annonser som vi forbrukere blir påvirket av, men også andre mennesker som legger ut klær, sminke og lignende. Sosiale medier har en skremmende påvirkningskraft.

Angrepet i Washington DC
Angrepet tok plass 6 januar og va utfallet etter at Jon Binden vant valget mot Donald Trump. Donald Trump benyttet seg at sosiale medier rask og begynte å utale seg, og kom med oppfordringer på Twitter til sine følgere om hvorfor han la opp til møte på Washinton DC samme dag. Hvis du ser bildet under her, så kan du tydelig se hva Trump har skrevet den 27 desember 2020. Trump la ut flere Twitter-innlegg hvor han tipset til angrepet som var den 6 januar. Som følge av angrepet var det fire mennesker som mistet livet sitt.

Twitter meldingene som kom fra Trump fortalte oss at det skulle bli en demonstrasjon i Washinton DC den 6 januar 2021. Trump holdt en tale rett før angrepet på selve kongressbygningen hvor man oppfordret mennesker til å møte opp utenfor Kongressen. Det som skjedde etter hendelsen, var at Trump ble utestengt på Twitter. Dette på grunn av den store påvirkningskraften sosiale medier egentlig har, spesielt risikoen som følgende endte med at fire liv gikk tapt og det kunne skje igjen senere.

Maktbruk
Etter denne hendelsen som tok plass 6 januar, er dette et godt eksempel på at sosiale medier ikke kun er positivt men kan ha en negativ påvirkningskraft på folk. Mennesker men også Trump i dette tilfellet tok nytten av å bruke sosiale medier for at angrepet skulle ta plass. Han oppfordret mennesker til å delta på sine sosiale kanaler, og hadde det ikke vært for at Twitter eller andre sosiale medier hadde dette mest sannsynlig ikke skjedd. Sosiale medier er noe hele verden bruker, og på bakgrunn av dette er påvirkningskraften ganske så stor. Men Trump så dette som en mulighet til informere om budskapet og noe som resulterte til at påvirkningskraften tok overhånd og fire liv gikk tapt. Det er sykt å tenke på at sosiale medier har såpass stor påvirkningskraft. Men hvem hadde vist om dette uten sosiale medier? Ville noen ha blitt drept hvis ingen visste om dette? Dette er spørsmål man alltid vil stille i henhold til sosiale medier og den store påvirkningskraften den har. Det er svært viktig at de sosiale mediene som finnes i dagens samfunn tar ansvar om hva som kan publiseres eller ikke. Spesielt store profiler på sosiale medier burde tenke over hva de legger ut og hvilken påvirkningskraft de faktisk har på omverden. Det har vært flere millioner som har fått med seg budskapet, noe som har en stor påvirkning.

Ekkokammere og filterbobler
Jeg har skrevet et blogginnlegg tidligere om akkurat dette, men skal vekke opp minnene igjen. Filterbobler filtrerer informasjonen som vi har søkt på og derfor blir irrelevante søk og informasjonen filtrert bort. Vi har også noe som heter ekkokamre, det er situasjonen vi befinner oss i etter vi har gjort et søk og tilpasset filterboblene. For eksempel, sosiale medier er plattformer hvor mennesker med lik interesse og syn samler seg sammen. I dette tilfellet hendelsen som skjedde utenfor kongressbygget og på Twitter.  Trump har flere millioner av følgere, og når ut til disse menneskene ved bruk av Twitter plattformen.

Oppsummering
Det skal sies at det ikke bare er positivt og ha sosiale medier men kan også føre til mye negativitet som jeg har nevnt i dette blogginnlegget i dag. Her kan man tydelig se at påvirkningskraften er stor og man er nødt til å tilpasse hva man velger å legge ut på ulike digitale plattformene. Men er også ikke kun menneskene som poster dette som har skylden, men også de digitale plattformene selv som har muligheten til å kontrollere at dette ikke skal skje igjen senere. Håper du syntes dette innlegget var spennende uavhengig om du har hørt om hendelsen eller ikke. Vi blogges snart igjen!

Kilder
https://blog.twitter.com/en_us/topics/company/2020/suspension.html