henrik.gullaksen juni 17, 2022

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Innledning

Sosiale medier og digitale kanaler blir bare større og viktigere for hver eneste dag som går. Antall brukere på sosiale medier over hele verden har nå bikket 3,5 milliarder, og det forventes at dette tallet bare kommer til å stige (kapital, 2021). Over de siste tiårene har digitale kanaler blitt en del av livene til ekstremt mange, og mennesker i dag ville ikke klart seg uten mange digitale kanaler. Både personlig og i jobb sammenheng. Er det noe vi trenger svar på eller skal finne ut mer informasjon om så vil de aller fleste av oss benytte seg av digitale kanaler istedenfor å spørre sidemann. Dette er med på å belyse en problemstilling vi står ovenfor i dagens samfunn. Nettopp det at situasjoner som skjer på andre siden av verdens føles mye nærmere på grunn av all informasjonen som blir spredd på nettet.

I dette blogginnlegget skal jeg ta for meg hvordan Volodymyr Zelenskyj og resten av Ukraina har brukt sosiale medier og digitale verktøy til å mobilisere egen befolkning og resten av verden i sitt forsvar av Ukraina.

Krigen i Ukraina

Siden slutten av februar har en hel verden fulgt spent med på krigen i Ukraina, gjennom nettopp sosiale medier. Vi har fått et innblikk i hva som skjer der, spesielt gjennom tiktok. Det tok ikke mange minuttene etter Russland sin innovasjon i Ukraina at det kom innlegg på sosiale medier, både i form av bilder, videor og livestreams som viste situasjonen direkte.

Tiktok fungerte nærmest som en nyhetsoppdatering i starten av krigen, hvor vi hyllet Ukrainske krigere og ikke minst Zelenskyj. Uten tiktok og de andre sosiale kanalene hadde vi fått en mye mer selektiv informasjon gjennom styrte aktører som nyhetsbyråer eller aviser. Det som er skummelt med all informasjonen verden får gjennom sosiale medier er at noe kan være ekte, mens annet kan være manipulert. Vi husker alle husker blant annet historien i starten av krigen om den Ukrainske jagerfly piloten som skøyt ned en hau med russiske fly. Dette var propaganda fra Ukraina for å styrke samholdet i landet.

Zelenskyj – Ukrainas nye helt

Den tidligere skuespilleren, nå president i landet Volodymyr Zelenskyj har blitt en mann Ukrainere og resten av verden ser til når de er ute etter informasjon om krigen. Zelenskyj har et hyppig sosiale medier bruk, og spesielt på plattformen Twitter hvor han stadig vekk deler informasjon om sine møter med andre land. Ved at Zelenskyj er så tilstede som han er på sosiale medier skaper dette en effekt for Ukraina som er veldig effektiv. Han bruker sosiale medier til å knytte mennesker sammen og skaper et felleskap hvor verden støtter Ukraina og viser sin støtte.

Russland gjør akkurat som de vil

Stormakten Russland har gjort ting veldig annerledes enn Ukraina. President Vladimur Putin har kjørt stikk motsatt strategi som Zelenskyj. Det meste som legges ut på sosiale medier angående krigen går i Ukrainas favør, derfor blokkerte like så greit Russland sosiale medier for deres innbyggere. Putin mener at det som blir skrevet mot Russland kun er propaganda, og det er også kun statelige nyhetskanaler som får lov til å vise nyheter. Selvfølgelig da med manus skrevet av en av Putins menn, fordi all informasjon som går ut til befolkningen skal være godkjent av den russiske stat. All informasjon som blir vist, er informasjon som går i Russlands favør og godgjør deres handlinger i Ukraina. Flere analytikere mener at innbyggere i Russland blir manipulert da informasjonen er forfalsket og ikke stemmer (Washington Post, 2022).

Falske videoer i omløp

Det blir generelt bare mer og mer falske bilder og videoer på sosiale medier, og det er ikke et unntak så langt i den krigen her heller. Propaganda videoer, enten de lages for å skape frykt eller glede har vært tilfelle flere ganger så langt i krigen. Jeg nevnte innledningsvis den Ukrainske jagerfly piloten, som går under navnet «the ghost of Kiev» som skal ha skutt ned flere Russiske jagerfly. Dette er en historie som ikke er verifisert enda, men har florert rundt på plattformen tiktok. Den Ukrainske myndigheten gikk også ut og hyllet 13 grensevakter som mistet livet sitt de første dagene i krigen da de forsvarte slangeøya, en liten øy i Svartehavet. Myndigheten gikk senere ut og erkjente at disse hadde overlevd (Dagsavisen, 2022). Slik informasjon som dette kan gi konsekvenser ovenfor konflikten hvis det ikke blir oppdaget i tide.

Oppsummering

Som vi alle kanskje er klar over så er det positive og negative konsekvenser med sosiale medier. De aller fleste av oss klarer å skille hva som er riktig informasjon og ikke, men det blir bare vanskeligere da flere vet hvordan de skal kommunisere ut et budskap eller bruke teknologien for å spre falsk informasjon. Det blir derfor mer og mer viktig å være kritisk til kilden og eventuelt kjøre en liten fakta sjekk. Krigen som nå foregår i Ukraina, er nå et veldig fint eksempel på hvordan sosiale medier er med som en viktig del av krigføringen. En fin ting vi kan ta med fra denne krigen er hvordan nesten en hel verden har stilt seg bak Ukraina grunnet deres bruk av sosiale medier og det vi har sett der.

Kilder:

https://www.dagsavisen.no/nyheter/verden/2022/03/08/ukraina-leder-informasjonskrigen-i-sosiale-medier/

https://kapital.no/reportasjer/2021/02/09/7611561/antall-brukere-av-sosiale-medier-globalt-har-na-bikket-3-5-milliarder