Christineengebretsen January 15, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Da er endelig bloggen min oppe og går! I første blogginnlegg fikk vi i oppgave fra foreleser Arne Krokan å velge et tema som interesserer oss innenfor noe digitalt. Jeg har valgt å skrive om sosiale medier i mitt første innlegg, og hvordan det påvirker oss – både i hverdagen og i livet generelt. I løpet av de senere år har vi mennesker forandret måten vi kommuniserer på. Vi bruker mindre tid på å prate med hverandre ansikt til ansikt, og mer tid på sosial media. Er sosiale medier egentlig roten til alt ondt?

Sosiale medier har de siste årene vokst utrolig mye og er så og si noe alle ungdommer kjenner til den dag i dag. De fleste har enten Facebook, Instagram og Snapchat for å nevne noe. Jeg ønsker å gå litt dypere inn på temaet om hvordan disse sosiale mediene kan påvirke oss på en negativ måte.


Link til bildet: https://tibedrammen.no/blogg/sosiale-medier/

Gjennom disse appene kan man laste opp bilder, og man velger gjerne de fineste bildene av seg selv. Dette fører ofte til at man sammenligner seg med andre man ser på nettet. Man føler seg kanskje ikke like pen, like bra trent eller like sunn som de typiske «idealene» som florerer rundt på for eksempel Instagram. Disse profilene har gjerne tusenvis av følgere og de har en stor påvirkningskraft, mye større en de selv er klar over. Det er flere undersøkelser som viser at hyppig bruk av sosiale medier kan føre til psykiske plager og et dårlig selvbilde hos mange. Når det gjelder kroppspress er bildetjenesten Instagram mer skadelig enn de andre tjenestene, da Instagram har mindre variasjon og appen går ut på å legge ut bilder, og å få likes/kommentarer fra andre.

I dagens samfunn er det dessverre mer vanlig at man misliker kroppen sin enn at man liker den, og det er flere som tyr til redigerings-apper hvor man kan endre på utseende sitt. I disse appene kan man blant annet redigere seg tynnere og redigere på seg former, man kan retusjere bort kviser og ujevnheter man ikke er fornøyd med for å nevne noe. Dette fører igjen til at man egentlig publiserer et bilde av seg selv, uten at det ligner på en selv.

…kommer mer

Kilder brukt i dette innlegget:

https://www.dagensmedisin.no/artikler/2019/08/19/hyppig-bruk-av-sosiale-medier-pavirker-unge-jenters-psykiske-helse/

https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/3jbWbe/sosiale-medier-roten-til-alt-ondt