
Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen
Den 6.januar 2021 ble den Amerikanske kongressen angrepet etter at Donald Trump oppfordret sine tilhengere til hovedstaden. På denne måten skulle han ta tilbake det «stjålne valget». Er Donald Trump ene og alene ansvarlig for det som skjedde? Mange ville nok ikke nølt med å svare på det.

Men, har du noen gang tenkt over makten og innflytelsen sosiale medier og digitale plattformer har i livene våre? I dette blogginnlegget vil jeg gå nærmere inn på konsekvensene deres, kanskje kan de ta på seg noe av skylden?
Kraften i sosiale medier og digitale plattformer
I følge snl blir sosiale medier definert som «nettsider og apper som tilrettelegger for å skape og dele innhold, og å delta i sosiale nettverk». Det som publiseres kan nå ut til utallige mennesker på kort tid.
Sosiale medier som Facebook og Twitter kan også omtales som digitale plattformer fordi forretningsmodellen legger til rette for nettverkseffekter. Plattformene muliggjør kommunikasjon mellom brukerne, hvor verdien av nettverket øker med antall deltagere i plattformen. Enkeltpersoner kan på denne måten kommunisere til et mye større publikum, engasjere og motta respons.

Selv om vi kan bygge digitale nettverk gjennom sosiale medier, og det kan være verdifullt, har vi også sett konsekvenserav utviklingen. Når vi er koblet til nettverkene har vi også mulighet for å påvirke hverandre på godt og vondt. Plutselig er andres holdninger og meninger dine egne. Dette har vi sett eksempler på, slik som trender.
Bare tenk over hvor stor del sosiale medier og plattformer har i livet vårt. De aller fleste har mobilen på seg til enhver tid og holder seg oppdatert gjennom hele dagen. Selv om det ikke er noe vi «må» sjekke, tror jeg de aller fleste har det som en vane. Vi vil ikke gå glipp av noe, men henge med på alt som skjer. Jeg tror også vi blir mye mer påvirket i plattformene enn det vi selv tror og er klar over.
Jeg har i et tidligere blogginnlegg skrevet om filterbobler. Nå som vi er inne på kraften i sosiale medier og plattformer, har jeg lyst til å trekke frem det som en farlig konsekvens. Når vi på sosiale medier blir eksponert for innhold, søker og klikker «liker» har dette en videre betydning for oss. Vi ser mer og mer av dette innholdet og mye annet blir filtrert helt bort. Dette tror jeg er mye av grunnen til at vi ikke er helt klar over hva slags makt sosiale medier har og hvordan det faktisk påvirker oss.
Trump utestengt fra Twitter

Før angrepet på Kongressen sendte Trump ut en rekke meldinger på Twitter som oppfordret tilhengerne hans til protestsamling. Selv om presidenten aldri Twittret direkte at kongressen skulle stormes, hadde meldingene i plattformen en vanvittig effekt. Med hele 88,7 millioner følgere på kontoen, kunne meldingene spres raskt og i et stort nettverk.
Det tok ikke lang tid etter angrepet på kongressen, før Trump var utestengt fra både Twitter og Facebook. Twitter uttalte seg om nedstengningen av kontoen, og begrunnet det med at flere av meldingene kunne bli/var oppmuntrende til det som skjedde den 6. januar.

Så hvem har skylden?
Det første som slo meg da Trump var utestengt fra Twitter var hvor betydningsfulle plattformene kan være. Hvor ekstremt mange mennesker som er aktive, hvor mye tid vi bruker på dem, mulighetene, men også konsekvensene. Vi kan nå ut til store publikum, men vi kan også bli påvirket til det verre.
For min del sier det sitt når en slik utestengelse måtte til for å stoppe farene og forhindre nye. Hadde det ikke vært for kraften i sosiale medier og plattformer ville ikke Trump kunne nådd ut til like mange, engasjert og oppfordret.
Ja, etter min mening kan sosiale medier ta på seg noe av skylden for angrepet på den amerikanske kongressen!
Kilder brukt i dette blogginnlegget:
https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769
https://www.socialbakers.com/statistics/twitter/profiles/detail/25073877-realdonaldtrump
https://blogg.markedspartner.no/ledelse/hvorfor-er-digitale-plattformer-sa-verdifulle