zarafazal januar 7, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Vi er en del av en verden hvor teknologi utvikler seg stadig, hvor ulike sosiale plattformer har en viktig rolle i hverdagslivet for mange. Utviklingen av teknologien har ført til at tradisjonelle medier som TV og radio sakte men sikkert vil viskes ut. Strømmegigantener som Netflix, HBO Nordic og Viaplay som erstatter den tradisjonelle TV-en, hvor en kan heller velge hvilken serier eller filmer en ønsker å se enn å måtte surfe gjennom kanaler på TV-en for å tilfredsstille ønske om å se på noe interressant. For den tradisjonelle Tv-en er dette en negativ utvikling fordi Netflix, Viaplay og HBO Nordic er en trussel for Kanaler som er avhengig av seere.

Det er en tydelig forandring for den tradisjonelle TV-en men det stopper ikke der. Musikkbransjen har blant annet opplevd en stor teknologisk endring. Musikk gikk fra å måtte synges til eller spilles for til fonografen som Thomas Eddison oppfant i 1877, til radioen og cd-er, til å kunne laste det ned fra nett og nå strømmegiganter som har tatt over. Spotify, iTunes og Tidal er noen eksempler på strømmegiganter innenfor musikkbransjen som har tatt over og gjør det enklere for både musikere å publisere musikken sin men også for forbrukeren å kunne høre på musikken på farten. Radioen har også fått en ny plattform på Spotify og iTunes i form av podkast. En trenger ikke å måtte kjøpe en radio får å kunne høre på og være del av viktige samfunnsmessige temaer. I begynnelsen av musikkbransjen var en utviklingen en trussel fordi flere lastet ned musikken på en ulovlig måte, men nå har flere og flere musikere gått over til disse plattformene, hvor blant annet Jay-Z og hans kone Beyonce som eier Tidal. Disse plattformene gjør det enklere for forbrukere å kunne lytte til deres musikk, samtidig som det beskytter musikerne også.

Den sosiale sammenhengen har endret seg gjennom tider. Det har gått fra budbringere, til brev til at en nå trenger kun å sende en enkel melding eller legge ut noe på nett for å kunne bli hørt. Kommunikasjonen på tvers av lande grenser er den dag i dag enklere på grunn av teknologiens utvikling. Ved å ta i bruk av de sosiale mediene som Facebook, Instagram og Twitter kan deres forbrukere enklere kommunisere med sine venner og familie Dette gjør at en kan enklere formidle sine meninger, ideer og tanker for andre. For mange er dette en postiv utvikling fordi en kan nå en stor gruppe på en kort tid, men for andre kan dette også være negativt med tanke hva slags ytringsfrihet en har når det gjelder hva en kan publisere på sosiale medier og hvor trygt det egentlig er for den yngre generasjonen.

Sosiale medier har vært en stor suksess for at en kan formidle et budskap eller kommunikasjon med andre. Det har også vært en stor suksess blant bedrifter også i og med at det har gjørt det enklere for bedrifter å kunne kommunisere merket sitt for sine forbrukere gjennom ulike plattformer. De trenger ikke lenger å gjøre det på den tradisjonelle måten gjennom TV og kataloger. Bedrifter idag tar i bruk av den sosiale webben som Facebook, Twitter og Instragram for å enkelt kunne spre sitt budskap. En kan si at den sosiale webben er en marketing place for fleste bedrifter. Eksempel på dette er annonser som en vil se når de er inne på Facebook, Instagram og Yotube. Dette medfører at bedriften enklere kan nå forbruken gruppen sin på en kort tidsperiode.

E-handel har ogås utviklet seg og blitt enklere. Istedet for å handle hos samme leverandør konstant kan en nå velge å handle samme produkt til samme kvalitet hos flere leverandører. Eksempel på dette er eBay, Amazone og Aliexpress hvor en kan da kjøpe produkter til en billigere pris. Utvikligen av e-handel har blitt mer effektiv, hvor en ikke nødvendigvis trenger å gå inn på nettsiden for å kjøpe et produkt men kan heller det fra deres sosiale medier side. Et eksempel er Gina Tricot som aktivt tar i bruk av Instagram for å selge sine produkter. En trenger ikke å gå inn på nettsiden via en nettleser men en kan heller handle direkte fra deres Instragram bruker når de lanserer en ny kolleksjon. Dette har igjen sine positive og negative sider. Det er positivt fordi det er enkelt og ikke tidskrevende som å måtte gå ned til butikken fysiskt. Det negative er at det er en trussel mot butikkene som har vært der i flere år. Det kan føre til at flere velger å handle over utenlandsk og blir en trussel for de innenlandske bedriftene.

Dagens teknolgi har utviklet seg slik at det enklere å følge med på sine favoritt serier, å kunne se sine favoritt filmer via Netflix, HBO Nordic og Viaply, men dette er en trussel for TV-en som vil viskes ut i og med at kanaler er avhenig av sine seere. Musikkindustrien har hatt en stor fremgang hvor mye av musikken har gått fra vinylplayer, cd-er til å strømmegiganter som Spotify og Tidal. Radioen har fått en ny plattform i form av podkat som en kan høre på mens en er på farten. Kommunikasjonen har utviklet seg hvor en kan enkelt sende en melding for å kontake venner og familie. Sosiale plattformer som Instragram, Facebook og Twitter har vokst hvor flere og flere tar i bruk av dem som har medført at bedrifter enklere kan nå sin forbruker gruppe ved å legge ut sine annonser der. E-handel har er enklere, mer effektivt og ikke like tidskrevende som å måtte gå ned til butikken for å handle, dette kan ansees som en trussel for innelandske bedrifter.

Kilder:

Krokan, Arne. Det friksjonsfrie samfunnet- Om utviklingen av nye digitale tjenester. 2015. CAPPELEN DAMM AS.