celineswang mars 21, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Vi lagde nettbutikk -Her er oppskriften!

Dette semesteret har vist seg å skape langt mer enn bare lærdom. Det har trigget store deler av meg, og gitt meg innsikt i et langt bredere perspektiv. Nemlig; en ukjent gründerdrøm.

Jeg har aldri hatt et spesielt stort ønske om å drive noe eget. Vel, dette har endret seg totalt.

Vi startet del 2 av kurset “digital markedsføring”, og ble introdusert for en stor oppgave; dere skal lage en funksjonell og operativ nettbutikk.

Å utvikle en nettbutikk var noe helt nytt for meg, og jeg så vel på det hele som et lite irritasjonsmoment. -I starten. Hva skal vi selge? Hvordan skal vi få tak i varer? Hva med funksjoner og markedsføring? Det var helt klart flere spørsmål enn svar de første dagene.

Vi brainstormet og kom uventet relativt raskt frem til hvordan vi ville løse oppgaven. Hva er det vi selv kunne tenkt oss, men som ikke eksistrerer idag? En nettbutikk som kun selger sanitetsartikler til kvinner. Dermed opprettet vi nettbutikken: https://period.no/

Nettbutikken opprettet vi gjennom Shopify og besto i hovedsak av to merker; Libresse og OB, med et variert utvalg av bind og tamponger fra de to nevnte leverandører.

Vi startet med å utforske ulike temaer og funksjoner, og oppdaget etter litt tid at det var lagt opp på ganske lik måte som denne bloggen. Det gikk derfor overraskende raskt å lage selve nettbutikken. Selve designet ville vi ønsket å skape mer unikt. Men ettersom vi benytter oss av gratisversjonen til shopify var vi tildels begrenset i utformingen av dette. Alt i alt er dette en god løsning for en start-up butikk som har et begrenset kapital å benytte seg av.

Vi prøvde og feilet, prøvde og feilet, helt til vi satt igjen med en side vi selv syntes virket enkel, tydelig, seriøs og trygg visuelt sett. Et godt samarbeid har mye å si i denne prosessen da vi sitter på unik kunnskap hver for oss, og sammen kan få maksimalt ut av dette.

Ettersom vi arbeidet mer og investerte mye tid i dette prosjektet følte vi begge at det var mer enn bare en skoleoppgave. Dette er noe vi vil, og tror vi kan lykkes med langsiktig. Vi valgte derfor å endre domenenavnet fra myshopify. til kun .no. En prosess som var litt mer krevende enn alt annet, men som vi selv er meget fornøyde med.

I begynnelsen syntes vi det virket vanskelig å håndtere produkter og varelager. Vi var innom tanken på dripshopping for å gjøre det enklere for vår egen del. Men, etterhvert som ideèn og nettbutikken vokste på oss syntes vi det virket mer hensiktsmessig å heller kjøpe produkter gjennom eBay. Der selges våre produkter billigere og i større kvanta. Dette gjør det mulig for oss å kjøpe inn et større lager med ulike typer produkter, som vi kan selgere billigere enn konkurrentene og leverandørene i Norge. Dette gir oss en rekke fordeler som valg av leveringstjeneste og mulighet til rask og trygg levering til kunde. Ettersom vi selv ser på leveringstid som en stor faktor ved netthandel, er vi stolte og fast bestemte på at dette valget på sikt, vil gi en bedre nettbutikk.

Vi brukte også mye tid på markedsføring for å faktisk iverksette nettbutikken. Dette gjorde vi ut ifra vårgruppen vi hadde valgt i starten (kvinner mellom 15-35). Vi lagde Facebook annonser, både Video og Still-annonser med fokus på eksponeringer og produktønske. Ikke fullt så mye fokus på merkekjennskap, ettersom det i starten føltes viktigere å få folk til å 1. legge merke til oss 2. kjøpe et produkt. Dette fungerte godt, og både Facebook siden vi opprettet og Instagram kontoen ble tatt godt imot. Ved å invitere våre venner og vårt nettverk bidro dette til nettverkseffekter og kjennskapet vokste seg tildels viralt.

Dagen etter lanseringsdato oppdaget vi at det lå en bestilling inne, og gleden var STOR. Enda større var det å oppdage at vår første kunde ikke hadde kjennskap til noen av oss. Vi følte at vi hadde nådd ut til ukjente som annerkjente idèen vår og støttet opp.

Denne ordren er nå underveis og vi fikk testet alle ledd i nettbutikken vår.

Selve prosessen var vært en av de bratteste læringskurvene jeg har opplevd. Det har vært både utfordrende, givende og spennende å lage en nettbutikk. Det ga meg personlig flere AHA-øyeblikk og følelsen av å tilnærme meg kunnskap selv, og putte dette i praksis.

I et fag som digital markedsføring er dette oppgaver som avgjør alt. Som nevnt innledningsvis har jeg aldri hatt noen ønske eller drøm om å starte noe eget og leve som en gründer. Det har jeg nå. Takket være denne oppgaven har jeg nå lyst til å videreutvikle og investere mer tid og kunnskap i nettbutikken vår, og ser på dette som en prosjekt på lang sikt.

Jeg håper du som leser bloggen min vil ta en titt innom https://period.no/ og kom veldig gjerne med tilbakemeldinger slik at nettbutikken kan utvikle seg til noe mer enn en eksamensoppgave.

Dette var veldig gøy, og virkelig starten på et gründereventyr.

/Celine