Livkarin2 juni 16, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I dag spiller digitale plattformer og sosiale medier en sentral rolle i våre og samfunnet. I dette innlegget skal vi se hvilke roller det kan ha hatt under stormingen av den Amerikanske kongressen 6.januar 2021.

Jakten på angriperne i Kongressen pågår for full styrke. En datingapp har  blitt et av verktøyene.
Photo: Leah Mills

Den Amerikanske kongressen 6.januar 2021

6.januar 20201, var dagen da flere hundre demonstranter brøt seg inn i den Amerikanske kongress. Flere sier at handlingen som skjedde ble i stor grad fremprovosert av den daværende president, Donald Trump. Angrepet befant seg på samme dag som Joe Biden ble erklært president.

Den tidligere presidenten skal i forkant ha postet flere innlegg på plattformen twitter hvor han skal ha skrevet forskjellige innlegg, der han mer eller mindre oppfordret sine tilhenger å dukke opp på kongressen, som befant seg i Washington DC den 6.januar. Det skal sies at han ikke hadde sagt at de skulle være voldelig og at de skulle storme kongressen, men han skal ha oppfordret tilhengerene sine å marsjere mot kongressen (NRK). Flere tolket det som at han lå opp til at nemlig dette skule skje den dagen. Hvis man «read between the lines» kunne man kjenne sinne og frustrasjon fra den daværende presidenten, som var medfulgt av resultatet fra det amerikanske valget.

Trump sine Twitter meldinger 6.januar:

Photo: NRK

Sosialemedier

Det er ingen tvil om at digitale plattformer og sosialemedier er her for å bli. I denne situasjonen hadde sosialemedier en sentral del. Når en så profilerte person som Donald Trump gir en order til mennesker som ser opp til han, så vil det skape oppstyr. Ved en app som twitter, har man mulighet for å få direkte varsel på mobil dersom det skjer, så Trump sin order kan spredd seg til tusenvis bare på få minutter. Får flere har sosialemedier blitt en del av hverdagen. Enkelte kan ha en vane av å sjekke VG hver morgen. Andre har en vane av å sjekke hvor mange likes den har fått på instagram. Disse vanene kan man nesten sammenligne med rus, «må bare sjekke». Sosialemedier er med på å påvirke oss mer enn vi tror, og akkurat det var den med på å påvirke Trump tilhengeren den 6.januar.

Tilbake til angrepet på kongressen. Man kan konkludere med at dette angrepet mest sannsynlig ikke hadde tatt plass, dersom det ikke var sosiale medier som ble en rask sende kanal for å sende ut beskjeden til Trump. Med hans store følgerbase på twitter var han klar over at budskapet ville bli spredt fort, selv til de som ikke var i hans support team. Når hans tweets ble kjent i media den dagen, ble det lagt ut på diverse nyhetskanaler, og her ble det vist for de som støttet han, men som kanskje ikke hadde twitter. Slike demonstrasjoner blir som regel større ved hjelp av kommunikasjonen på sosialemedier, noe som kan være svært skremmende. Det ble så ille den 6.januar, at Twitter måtte komme på banen, å utestenge Trump fra plattformen deres, grunnet hans påvirkningskraft rundt angrepet.

Kilder:

https://www.nrk.no/nyheter/storming-av-kongressen-1.15316109

https://www.nrk.no/urix/donald-trump-er-permanent-utestengt-fra-twitter-1.15319920