IngvildRye januar 6, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Ja, hvordan er det egentlig å være student under korona krisen? Det er en situasjon som forandrer seg kontinuerlig, hvor jeg merker at jeg tar dag for dag, litt som det kommer. I det ene øyeblikket går smittetallene ned, og plutselig går de opp igjen. Restriksjonene oppleves som nødvendige, men også litt tunge. Men håpet om at hverdagen og samfunnet skal fungere som normalt igjen, det er der. Det å være student under korona krisen har bydd på flere utfordringer, samt gode løsninger. Det merkes at samfunnet har endret seg, og ting jeg tok mer forgitt før krisen inntraff, er noe som jeg setter en mye større verdi på den dag i dag. Nå har pandemien herjet i Norge i nesten ett år, og munnbind, håndsprit og sosial avstand er blitt en vane. Det som er skummelt med denne pandemien er at covid-19 viruset er svært smittsomt, og kan føre til at folk blir veldig syke og til og med mister livet. Det er så store variasjoner på hvordan symptomene arter seg fra person til person. Noen blir veldig syke, mens andre har svært vage symptomer (helsenorge.no). I dag er ikke forkjølelse en forkjølelse lenger. Dersom man opplever noen som helst symptomer på luftveissykdom så må en testes for korona og være i karantene frem til en får svar (helsenorge.no). I mars 2020 var da alt endret seg her i landet. Det var da det ble offentlig at utbruddet var en pandemi som gikk globalt (helsenorge.no). Jeg husker den tiden som en panikkfase, hvor ingen visste hva som kom oss i vente. Jeg jobber i matbutikk, og var på jobb 12 mars da regjeringen hadde kommet med strenge tiltak for å unngå spredning. Helsedirektoratet hadde vedtatt å stenge skoler, barnehager og utdanningsinstitusjoner (helsedirektoratet.no). Køene var lange, og vi som var på jobb hadde aldri beregnet så mange kunder med store handlevogner før klokka var 12. Kunder hamstret alt fra hermetikkmat til dopapir, og reiste på hytta eller ut av Oslo.

Vi som er studenter, opplever en annerledes skolehverdag. Forelesninger er via Zoom, og kohortgrupper på fire personer ble opprettet for at studenter skulle ha noen få personer å jobbe sammen med. Alle eksamenene siden mars 2020 har vært hjemmeeksamener for å unngå store folkemengder i eksamenshaller. Personlig liker jeg hjemmeeksamener fordi man får som regel lengre tid på å kunne levere gode oppgaver. Men det jeg har merket gjennom hele korona krisen er at motivasjon og rutiner har en tendens til å skli ut. Motivasjon er en drivkraft for å kunne komme i gang med oppgaver, og komme seg framover. Rutiner er viktige for å opprettholde vaner. Jeg bor alene i en studentbolig, og har derfor ingen nær meg fysisk, som kan påvirke meg til å holde gode rutiner. Jeg ser for meg at det er lettere å opprettholde gode rutiner dersom man har noen å bo sammen med som holder deg gående. Men jeg vet at dette er noe jeg må jobbe med selv. Jeg har heldigvis venner ved rekkevidde som har vært en stor støtte gjennom denne tiden. Motivasjon er noe jeg må stå for på egenhånd, som kanskje igjen kan føre til at jeg kan gjenopprette gode rutiner.

Det er nok enklere å føle en tilstedeværelse i forelesninger med fysisk oppmøte. Man har lettere for å bli distrahert av omgivelsene og ikke følge like godt med dersom det ikke er andre mennesker tilstede. Å møte opp fysisk til en forelesning er også mer sosialt, og man får møte venner og medstudenter. Jeg savner det å møte medstudenter som jeg både kjenner godt fra før, men også det å danne større nettverk og bli kjent med de jeg ikke kjenner så godt. Å sitte i grupper på biblioteket og løse gruppeoppgaver mens man drikker en kopp kaffe og tar seg en bolle. Sånne hverdagslige øyeblikk som man ikke tenkte over at kom til å forsvinne, eller som man i det hele tatt trodde man kom til å savne. Det sosiale i og rundt skolen er noe jeg savner, og som jeg definitivt kommer til å sette stor pris på når vi endelig kan møtes fysisk igjen. Til tross for hva korona krisen har bragt med seg og ført til restriksjoner, så vil jeg jo si at jeg syns skolen har vært veldig flinke til å tilrettelegge undervisning. Zoom forelesninger har gjort det mulig for oss studenter å kunne fortsette utdanningen vår. Det blir gjort opptak av forelesningene, som blir tilgjengelige for studenter å se om og om igjen. Dersom man ikke får med seg en liveforelesning, så går man dermed ikke glipp av den. Det er jeg svært takknemlig for, for det gjør at jeg får med meg alt som er viktig frem mot eksamen. I tillegg er gjør foreleserne en god jobb, og er dyktige formidlere og undervisere.

Sett i lys av den situasjonen vi går gjennom i dag, med pandemi og restriksjoner, så har jeg forstått at tiden fremover vil sakte, men sikkert bli bedre. Vaksinen for å stanse covid-19 er kommet til Norge. Mange er skeptiske over vaksinen, noe som er forståelig. Men personlig vil jeg ta den så fort jeg har mulighet. I løpet av pandemien har jeg jobbet med å fokusere på mestring i aktiviteter jeg gjør. Mestring påvirker min motivasjon til å bli bedre og gjøre bedre. Det er viktig for meg å ha mål og mening, og det er noe som kan oppnås på forskjellige plan. Fra lite til stort. Ved å bare oppnå et snev av mestringsfølelse i det jeg gjør, gjør meg tilfreds og lar meg pushe meg til å oppnå motivasjon i hverdagen. Bare det å gjøre noe som gir en god følelse og tar meg ut av «korona-koma». Om det er en god treningsøkt, gi gode kundeopplevelser på jobb, eller noen timer med skolearbeid.

Tidligere i bloggen nevnte jeg at ting jeg tok mer forgitt før, er noe jeg setter en større verdi på i dag. Pandemien er ikke noe jeg kan kontrollere. Det eneste jeg kan gjøre er å hindre at jeg blir syk, for å igjen hindre smittespredning videre til andre personer. Vi vet ikke nøyaktig hvor lang tid det tar før vi blir helt kvitt denne pandemien, og noe som jeg tror er viktig å fokusere på er hvordan man tar best vare på seg selv og de rundt seg. For å hale ut tiden i denne krisen, så tenker jeg at det blir mer viktig å fokusere på de tingene som man kan kontrollere. Som for eksempel å ringe oftere til besteforeldre, gå turer med venner, jobbe med skolearbeid og være positivt innstilt på arbeidsplassen. Dette er noe som skaper glede og mening for seg selv og andre rundt seg. Jeg vil si at pandemien har skapt mye frustrasjon og problemer, men til tross for dette så vil jeg tro at mange har endret litt måten de skaper verdifulle øyeblikk og opplevelser.

Kilder:

Hentet fra helsenorge.no

https://www.helsenorge.no/koronavirus/fakta-og-handtering-i-norge/#om-utbruddet

Hentet fra helsedirektoratet.no

https://www.helsedirektoratet.no/nyheter/helsedirektoratet-har-vedtatt-omfattende-tiltak-for-a-hindre-spredning-av-covid-19